Tilbage i 2010 havde jeg fornøjelsen af, at smage mere eller mindre alt vin, som på det tidspunkt var tilgængeligt i Danmark. Det var både rødvin, hvidvin, mousserende og frugtvin. Her vil jeg godt tilstå, at jeg ikke var imponeret. Det var noget værre rod, manglende balance og bare helt forkert i mine øjne. Det var slet ikke nogen succes. Måske skyldes det, at det på daværende tidspunkt var lige tidligt nok for Danmark eller at mine smagsløg bare ikke var klar? Lige meget hvad, er der sket meget siden! I dag boomer Danmark indenfor vin – jeg vil i denne artikel kigge på netop Frugtvin, som passer utrolig godt til din ris ala mande!
Denne artikel indeholder reklamelinks
Cold Hand Winery
Jens Skovgaard Pedersen er lidt af en tryllekunstner når det kommer til dansk frugtvin. Hans skønne plantage ligger nord for Randers, hvor han for mange år siden startede en drøm om at lave frugtvin i Danmark. Den altid smilende og herlige Jens havde kun beskedne 2,5 hektarer, at boltre sig på, hvilket hurtigt blev alt for lidt. Derfor valgte han, at alliere sig med gartneren Flemming Villebro Jørgensen, der har 47 hektarer æbleplantage på gården i Øksendrup, som ligger på Fyn.
Det er både æbler, pærer og kirsebær, som Jens laver nogle utrolig lækre frugtvine på. Du kender sikkert han “Masculine” på æbler som har vundet et hav af præmier. Derudover er der også rabarber og ribs. En vandrehistorie siger, at Jens ved en fejl havde efterladt en stor omgang æblemost i sin fryser, hvor efter han fandt ud af, at det var nøglen til at lave noget af det lækreste frugtvin vi har i Danmark.
I flere år har jeg smagt Jens’ frugtvine og vurderet dem helt i top når det kommer til netop vin til ris ala mande. Det er intet mindre end fantastisk det, han får brygget sammen. Årsagen til at jeg føler det fungerer, er helt afgjort, at der er syre og balance i vinen. Jeg har smagt Prunus Nigra adskillige gange, og kan varmt anbefale den.
Frederiksdal Gods
På Lolland finder du Frederiksdal, som i mange år har tryllet det lille syrlige stevnskirsebær om til den lækreste kirsebærvin. De sidste årtier har Frederiksdal leveret kirsebærvin i ny klæder og er medskabende til, at netop kirsebærvin er blevet noget, som man drikker igen. Du husker sikkert dine tante Oda, som havde en “god” flaske Kijafa, stående i hendes brune skjoldede nikotingule vitrineskab, som hun lystigt hev frem til jul hver eneste år ikke? Det skal du lige glemme og aldrig nævne igen. Det var sådan det var engang, hvor kirsebærvin var noget billigt sprøjt, som med alt respekt for Kijafa ikke var lavet med passion, som det er i dag. Frederiksdal har også i årevis ligget højt i de kåringer vi har lavet, hvor vi har smagt dessertvin til ris ala manden.
I år har jeg smagt deres Sur Lie, som er én af deres helt store bestsellere. Vinen har ligget på bundfaldet sammen med gærresterne i en længere periode, hvor det så giver en dybere vin med masser af kraft og fedme. På samme måde som med Cold Hand Winerys Nigra, så passer denne vin også perfekt til ris ala mande.
Skærsøgaard
Skærsøgaard Vin er også en af de mest fremtrædende vingårde i Danmark, som laver både rødvin, hvidvin, mousserende vin og naturligvis frugtvin. De har også i mange år leveret deres kirsebærvin til vores kåringer, hvor de har ligget højt placeret. Ejeren er Sven Moesgaard, som for mange nye vinavlere anses for at være én af de førende i Danmark. Skærsøgaard Vin var den første autoriserede danske vingård og har årevis af erfaring. Den ligger ved Dons i Kolding og drives sammen med Sven af Katharina, Benjamin, Anders, Hans og Mads. De råder over 25.000 vinstokke fordelt på 9 hektar. Deres signaturvin “DONS” har opnået certificering BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse), som svarer til det franske AOC eller det italienske DOC.
De har naturligvis også en kirsebærvin “Kirsebær Hedvin“, som passer helt perfekt til ris ala mande. Den har fået lidt kærlighed på egetræsfade og luftede glasballoner i 2½ år.
Afslutning
Som du kan se, så vruderer jeg alle vinen i toppen, det er helt enkelt, alle laver verdensklasse frugtvin. De har hver især årtier af erfaring, og har forbedret og moderniseret den gode gamle kirsebærvin, som jeg faktisk bad dig glemme – du ved fra Tante Odas vitrineskab, jeg talte om tidligere. De har ganske enkelt hældt ny vin på nye flasker og gjort det populært at drikke dansk kirsebærvin igen – jeg løfter min hat af respekt og håber du har fundet inspiration til dessertvinen til juleaften og den lækre ris ala mande.
1 Comment
Pingback: Guide: Sådan vælger du den bedste vin til desserten