Annonce: Julen står for døren og lige om lidt, så er det nytår, og der skal der naturligvis både lækker julemad, julevin og den helt store nytårsmenu samt nytårsbobler på bordet – men hvad med dessertvinen? Det er ofte den lidt oversete spiller, som bliver glemt i svinget. Dessertvin er rigtig mange ting, og det kan være ret vanskeligt at vælge den korrekt til både juledesserten og desserten til nytårsaften. For at lette det lidt har jeg lavet en guide, så du nemt kan vælge den helt rigtige dessertvin til begge dele – god fornøjelse.

Der findes som udgangspunkt ikke nogle helt klare regler, når det kommer til dessertvin, og udvalget er ret bredt. For at være sikker har jeg spurgt min ven Frederik Kreutzer, som har vinbloggen “Vinkreutzer.dk“, og som er én af de mest vinkyndige, jeg kender, og nok én af dem i Danmark, som ved mest om vin. For overskuelighedens skyld har jeg inddelt det i portvin, dansk frugtvin og dessertvin. Nu er jeg helt med på, at to af kategorierne nemlig “portvin” og “dansk frugtvin” sagtens kan minde om hinanden, det er blot for at gøre det nemmere at adskille.

Portvin

Portvin kommer fra Portugal og har navn efter byen Porto. Efter handelskrigene i 1600-tallet begyndte Portugal at eksportere portvinen til England. Hele ideen startede, da de engelske købmænd skulle have en måde, hvorpå vinen bedre kunne holde sig. Derfor blev der lavet en kraftig rødvin fra Minho og Douro med druesprit tilsat. På den måde kunne de overleve den lange rejse på Atlanterhavet. Selv om Portvin primært kommer fra Portugal, så laves det også andre steder – selv i Danmark. Portvin er vildt lækkert og kan både have noter af friske frugter, når det kommer til de yngre udgaver som fx Delaforce 2017 LBV fra SuperVin eller Krohn 2015 LBV fra Erik Sørensen, og have noter af blomme, rosiner og være langt mere sødfulde, når det kommer til de ældre udgaver. Hvis der skal lidt mere alder på, så er Kopke Vintage 2004 fra Drueklubben.dk et fremragende bud.

Guide: Sådan vælger du den bedste vin til desserten

Fungerer godt til: Ris à la mande med kirsebærsauce, ost, dessert med mørk chokolade og frugt.

Én af de lidt yngre men utroligt dygtige producenter i Danmark er Stokkebye, som ligger ved Nyborg på Fyn. De laver primært mousserende vin efter Champagne-metoden og hvidvin, men har også en enkelt dessertvin, som laves på druer, hvor de benytter Golobok, som er en krydsning af Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet og en druesort fra Odessa. Den er netop lavet efter “portvinsmetoden”, hvor der tilsættes et druedestilat, efter gæringen er stoppet. Herefter er den lagret i 12 måneder på fransk eg, som giver den karakter, udtryk og smag som portvin. Det er et absolut glimrende glas at sætte til din ris à la mande.

Guide: Sådan vælger du den bedste vin til desserten

Fungerer godt til: Desserter med mørk chokolade, ost.

Læs også: Lær at forstå portvin på 10 min…

Dansk Frugtvin

Frugtvin er en gæret most/saft af alle andre frugter og bær end druer. Der anvendes fx æbler, pærer, ribs, solbær, kvæde, solbær, stikkelsbær og rabarber – faktisk fungerer stort set alt, hvis det er lavet korrekt og med omhu. Der er er ofte tilsat sukker for at opnå en passende alkoholprocent, og ofte er det lokale økologiske frugter, som benyttes. Reelt må det ikke kaldes “vin”, da denne betegnelse kun må benyttes om den gærede saft af druer. I Danmark har vi efterhånden ret mange fremragende producenter, som gør det særdeles godt, når det kommer til dessertvin. I artiklen “Dansk frugtvin boomer i Danmark” kan du læse mere om både Cold Hand Winery, Frederiksdal Gods og Skærsøgaard, som alle har mange år på banen og laver frugtvin på både æbler, pærer, kirsebær, solbær og rabarber. Den sidste danske, som du ser på billedet er fra Guldbæk Vingård i Nordjylland og deres “Epilog“, som er på danske økologiske æbler.

Guide: Sådan vælger du den bedste vin til desserten
Cold Hand Winery – Stokkebye – Frederiksdal – Guldbæk Vingård og Skærsøgaard

Fungerer godt til: Ris à la mande med kirsebærsauce (Frugtvin på mørkebær). Desserter med frisk frugt og let fedme (Frugtvin på fx æble og pære).

Læs også: Dansk frugtvin boomer i Danmark

Dessertvin

Her må vi opfinde vores egen kategori, da der reelt ikke findes en definition. Når man taler om “dessertvin”, er det ofte den mere sødmefulde af slagsen, men reelt kan der også sagtens sættes en tør vin til en dessert, det handler meget om selve desserten. Dessertvin er oftest på hvide druer som fx Semillon, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Muscat, Pinot Gris eller Riesling – okay det var mange, men reelt kan alle faktisk fungere. De produceres også, hvor de høstes ret sent på sæsonen, faktisk sent i efteråret og nogle endnu senere. Når druerne får lov at hænge længere, så opnår de højere sukkerindhold, og dermed kan der fremstilles vine, som er mere sødmefulde. Hos nogle producenter hænger druerne så længe, at de faktisk begynder at rådne, denne proces kaldes “ædel råddenskab” eller “noble rot”. Her mister druerne en stor del af vandindholdet, og dermed er der helt koncentrerede druer tilbage, som giver en helt særlig duft og smag – nogle steder i verden, angribes druerne af en særlig svamp kaldet “botrytis”, som er gråskimmel – navnlig Sauterne er ret kendt for vine, hvor dette sker.

Når det kommer til de røde druer, så kan de også benyttes til dessertvine, hvor de også bliver høstet sent og anvendt på samme måde, som netop de hvide druer – her er der bl.a. Banyuls Grand Cru Vintage 2012 fra Erik Sørensen og 2017 Abbe Rous Cornet & Cie Banyuls Rimage fra Andrup Vin.

Guide: Sådan vælger du den bedste vin til desserten

Fungerer godt til: Kage med friske frugter, kager med creme, ost.

Læs også: Denne dessertvin passer perfekt til din ris à la mande!

Tips til dessertvin:

  • En dessert, der indeholder meget frugt, vil kræve en frugtig og syrlig vin.
  • Vinens intensitet og dessertens intensitet skal følges ad.
  • Dessertvinen bør være en kende sødere end desserten.
  • Lys dessertvin og endda let sødmefuld hvidvin passer glimrende til ost.
  • Der er ikke nogen universel regel, når det kommer til dessertvin, det er op til dig.

Håber det giver inspiration og viden om dessertvin til jul og nytår…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar