Dansk whisky boomer i disse tider, og det lader ikke til, at toppen er nået. Antallet af aktive destillerier er efterhånden over 30 stk., og mit bud er, at Danmark ikke har set toppen endnu. I denne artikel har jeg valgt at sætte fokus på ét af dem, som jeg holder allermest af – nemlig Nordisk Brænderi på ejendommen Hødal, som ligger oven for den gamle istidsslugt Hødalen, og hvor Hødal Whisky produceres.
Hvis du tager den gamle landevej nord for Nørresundby og fortsætter forbi Aabybro, holder lidt til venstre og så ellers bare mod Fjerritslev, så vil du på et tidspunkt få øje på en gård, som har en helt særlig bygning, som ellers normalt ses i Skotland. Når du ser denne, som er det en malttørreovn, der har det, som hedder en “pagodetop”, som ikke blot er en fryd for øjet, men som også er helt unik og stort set ikke ses i Danmark, når det kommer til destillerier. Hvis du så vælger at sænke farten og endda gøre et stop på gården, så vil du med stor sandsynlighed se, at der er masser af aktivitet og gang i produktion af whisky. Lige her laves der nemlig whisky, som er ret unik.
Anders Bilgram er hjertet og sjælen bag Hødal Whisky
På destilleriet finder du Anders Bilgram, som mere eller mindre dagen lang og nogle gange også aften og nat arbejder ved kedlerne, hvor der produceres whisky. Før den tid hvor der bliver lavet whisky, var det primært gin, som blev lavet til den helt store guldmedalje (bogstaveligt talt). Anders Bilgram var nemlig en af de første, som lavede gin i Danmark. Det var tilbage i år 2014, hvor de første danske gins så dagens lys, så det var således den første danskproducerede gin. Siden da er der blevet produceret omkring 100.000 liter gin. De første, som blev produceret, var Nordisk Gin Edition North Star, og de er fortsat tilgængelige på deres webshop.
Hvordan kom whisky ind i billedet?
Anders Bilgram havde tidligt en ambition og passion for at producere det, som mange mener, er det ypperste indenfor spiritus. Faktisk var der gang i whiskyen, allerede før gin overhovedet kom ind i billedet. I 2010 valgte Anders Bilgram over en kop kaffe og muligvis en dram sammen med Nicolaj Nicolajsen fra Thy (senere Thy Whisky) at ville lave whisky. Planen var, at Nicolaj havde råvarerne, og Anders havde destilleriet. 3 år senere så den første whisky dagens lys, som dog ikke var hverken Thy Whisky eller Hødal, men en whisky fra Nordisk Brænderi. Herefter blev der destilleret og lavet masser af whisky. I 2015 valgte Anders og Nicolaj dog at gå hver til sit, og herefter så Hødal Whisky dagens lys. Men hvornår startede produktion af whiskyen egentlig i Danmark?
Whisky kaldes af mange “livets vand”, og historien om den går flere hundrede tilbage, hvis vi retter øjnene mod Irland og Skotland. Dog starter Danmarks historie om whisky omkring år 2004-2005, hvor bl.a. Stauning ved Skjern og Braunstein i Køge havde gang i deres kedler. Blot 5 år efter var Anders i fuld gang med at destillere med nabodestilleriet Thy Whisky. I 2019 skete der det, at Thy Whisky med Anders Bilgram som destillatør var kommet til deres “No. 9 Bøg”, hvor malten er røget over bøg. Netop denne whisky endte med at vinde titlen “Europas Bedste Whisky” i whiskykritikeren Jim Murray’s “Whisky Bible”. Dog var det uden whiskyer fra Irland og Skotland, som ikke hører til i denne konkurrence, men sammen med ca. 1200 andre whiskyer fra resten af Europa.
Hvad er karakteristisk ved Hødal Whisky
En whisky består af intet mindre end tre komponenter – vand, en kornsort og gær. Herefter skal det på fad. Mange vil gerne diskutere, hvilken af delene, der er vigtigst – det kan du også læse om i min whiskybog “Whisky for nye og gamle nørder”. Det første der sker er, at der laves et destilat næsten på samme måde, som der laves fx gin eller vodka – dog med nogle forskelle, men i store grove træk ligner processerne hinanden. Herefter kommer whiskyen på fad, hvor den tilbringer ca. 99% af sin samlede levetid. Hvis du som whiskymager kan mestre det hele, altså at lave et godt destillat, som er rent, men med et karakteristisk aftryk, at du forstår at kontrollere og styre modningen på fad, og at du til sidst ved, hvornår whiskyen er klar til flaske, så har du en fremragende forudsætning for at lave god whisky. Det mener jeg, at Anders Bilgram har. Hans mange års erfaring med at destillere, hans viden og passion om fremstilling og ikke mindst hans tætte tilknytning til naturen er netop det, som gør hans whisky unik.
Jeg vil i artiklen blot kigge på de whiskyer fra Hødal, som er tilgængelige. Hvis du tilfældigvis har smagt eller får muligheden for at købe nogle af de tidligere, så gør det endelig – ingen af dem er ens, og alle er fremragende whiskyer.
Hødal Edition 4 – Broken Love
Denne whisky er næsten den, som på trods af at historien omkring Hødal altid er spændende, som har den bedste historie. Historien om “Broken Love” er næsten hjerteskærende, hvis man i hvert fald er whisky-elsker. Der skete nemlig det, at Anders Bilgram en dag opdagede, at fadet var utæt, og derfor var et ukendt antal liter gået tabt eller sendt til himlen (Angles Share). Jeg har bedt mange bønner om, at det blot var meget få liter. Men hvad gør en dygtig destillatør så? Anders Bilgram valgte at aftappe whiskyen i stedet for at begynde at hælde den over på et andet fad. En svær beslutning som viste sig at være den rigtige. Med en alkoholstyrke på 50% gav det nemlig en whisky med en skøn duft af frisk tropisk frugt, vanilje, kandiserede æbler, malt og en blid røg. I munden blev den rund, varm og med en skøn kombination af frugt og røg.
Alkohol: 50%
Alder: 3 år og 10 måneder
Fad: PX Sherryfad
Profil: Sødmefuld
Pris: 799 kr.
Hødal Edition 5 – Oaky Passion
Fra den whisky med den mest spændende historie til den, som har det mest tiltalende navn, nemlig “Oaky Passion”. Hvis du er glad for whisky, så kan du næsten gætte, at den har ligget på et Pedro Ximenez sherryfad. På trods af alderen på den unge whisky, så har den utrolig meget dybde, fadaftryk og sødme, så er du typen, som er glad for de ikke-røgede, runde og let sødmefulde whiskyer, så er denne lige noget for dig. Den er er fremragende resultat af hvor godt, dansk whisky kan laves. Næsen er fyldt med duft af nybagt rugbrød, peber, syltet frugt, mørk chokolade og julekrydderier. I munden er den rund, fyldig og har en flot dybde med smag af tørret frugt, lakrids og varme krydderier.
Alkohol: 46%
Alder: 5 år
Fad: PX Sherryfad
Profil: Let sødmefuldl
Pris: 699 kr.
Hødal Edition 6
Når man har lavet whisky i 10 år, så må man gerne udgive en whisky, som hedder “Masters Choice”, og det er præcis, hvad Anders Bilgram gjorde. Faktisk var det præcis 10 år efter på dagen og endda på hans fødselsdag, at hans Masters Choice, som er Edition 6, udkom. Profilen på denne er virkelig spændende, og selv om “Broken Love” har den mest spændende historie, og “Oaky Passion” har det bedste navn, så er denne den, som har den største betydning. Næsen er fyldt med duft af brun farin, vaniljetobak og læder. I munden er den fyldig, hvor den har en let sødme, men også masser af friskhed, som gør den til helt sin egen.
Alkohol: 48%
Alder: 5 år
Fad: 200 liters PX Sherryfad og 100 liters PX Sherryfad
Profil: Fyldig, rund
Pris: 859 kr.
Hvis du vil vide mere om Hødal Whisky, så kan du kigge forbi Nordisk Brænderis hjemmeside, hvor du finder både gin, whisky, rom, snaps, akvavit, frugtbrænderi samt vodka.