Da 2. verdenskrig var i udbrud, og verden var i opbrud blev denne whisky lagt på fad. Tiden gik, og nu en menneskealder senere er The Reach klar til at blive åbnet. Det sker den 19/6-2024 på The Alchemist i København, og du kan være én af deltagerne, som får lov til vitterlig at smage et stykke historie – ikke en dum måde at bruge 35.000 DKK på!
Køb billetter her
På The Alchemist, som du kan læse en fuld anmeldelse af på bloggen, har de en vinmenu, som hedder “Beyond this world” – men denne smagning og oplevelse kommer til at overgå selv den vildeste vin, som The Alchemist har på deres enorme vinkort.
En ekstraordinær aften som kun sker denne ene gang!
Aftenen hos Alchemist er et drama i fem akter, hvor hvert akt udspiller sig forskellige steder i restauranten. Men det sidste og endelige akt nr. 6 er åbningen af The Reach, som fuldender “the six pillars of Macallan” og manifesterer sig som ét af de mest begivenhedsrige øjeblikke i whiskyens historie og måske det mest unikke øjeblik i Danmark nogensinde. Dette finder sted under “the dome” i The Alchemist, hvor gæsterne indtager middagen omgivet af kunstneriske, filmiske projekteringer, der forstærker stemningen og den sanselige oplevelse undervejs.
Alchemists dygtige kokke har udfordret sig selv og genfortolket nogle af restaurantens ikoniske “impressions”, som retter og indtryk på Alchemist kaldes, sådan at The Macallans dybt funderede whiskyhåndværk og særlige æstetiske ånd gennemsyrer atmosfæren og restaurantens unikke “impressions”.
The Reach
Denne single malt whisky er intet mindre end 81 år gammel og den ældste i verden. Den symboliserer alt, hvad whiskydestillerierne drømmer om at opnå, nemlig at overgå både grænser og næsten hvad der er fysisk muligt, når det kommer til lagring af spiritus. Det svarer lidt til at skubbe til en lille grænse igen og igen. Lidt som da Felix Baumgartner slog rekorden med det højeste frie fald nogensinde – kunne man komme lidt højere op næste gang? Eller da den første pilot brød lydmuren – kunne han presse flyet bare lidt mere (ja, jeg tænker på indledningen af Maverick, hvor han bryder lydmuren med en faktor 10). Hvilket destilleri kan lave den ældste drikkelige whisky nogensinde? Som det er lige nu, så er det The Macallan.
Hvorfor er denne whisky så unik?
Whisky med denne alder er ofte meget eftertragtet af samlere, nørder (som jeg selv) og entusiaster på grund af dens sjældenhed og eksklusivitet. Den begrænsede produktions- og ældningsproces gør hver flaske til en værdifuld og værdsat ejendom for feinschmeckere, der ønsker at nyde et stykke historie i et glas. Forestil dig alt det som denne whisky har “sovet” igennem! 2. verdenskrig, opsendelsen af Sputnik, Vietnamkrigen, Martin Luther King, mordet på JFK, The Beatles, Berlinmurens fald, sommeren 1992 (okay, det var måske mest for Danmark), men sådan kunne jeg fortsætte. Nu får den lov til, at komme ud og blive nydt.
The Reach er en hyldest
The Reach er en hyldest til dem, der kæmpede trods store trængsler og modgang for at genoptage destilleringen af The Macallans sjældne whiskyarv samt til de ildsjæle og Whisky Makers, der i dag fortsat opretholder brandets dybt funderede værdier.
Den ene hånd mindes og symboliserer destilleriarbejderne fra 1940, der skabte ånden hos The Macallan og hele brandets eksistens under svære og udfordrende tider.
Den anden hånd, repræsenterer tidligere chairman, Allan Shiach, hvis bedstefar stod i spidsen for virksomheden, da The Reach blev hældt på fad.
Den tredje og sidste hånd tilhører nuværende Master Whisky Maker, Kirsteen Campbell, der omhyggeligt har udvalgt det fad fra 1940, der er brugt til at skabe The Reach. Samme Kirsteen Campbell tog det modige valg og besluttede, at tiden var inden til at dele de dyrebare dråber med resten af verden.
Smagen skulle være helt unik!
Whiskyens dybe, rødbrune nuance er den første antydning af, at vi her har med en særlig exceptionel single malt at gøre. Jo længere tid en whisky får på fad, jo dybere kan farven blive. Denne har ligget på sherryfad, hvilket betyder, at den vil være mørkere, end hvis det var på et ex-bourbonfad.
Den skulle efter sigende have dybe noter af mørk chokolade, sød kanel og aromatisk tørv, som går videre over i smagsnuancer af karamelsirup, kandiseret ingefær og forkullet ananas, før der gives plads til en intens rig, sød og røget finish. Netop det sidste er vildt! Macallan er nemlig meget sjældent røget, og de, som har smagt meget Macallan, ved, at denne karakter er meget unik. Dog skal du nok forvente, at det er en meget blid røg, da de mange år har integreret det i smagen.