Annonce: Når en begivenhed har været gentaget tre gange, så mener jeg godt, den kan kaldes en tradition – det har kåringen af årets julevin, så det er nu en tradition på Mad & Monopolet. Det handler om at finde den perfekte rødvin til julemaden, hvor den ofte står på lækker sprød og saftig andesteg, brunede kartofler, sødmefuld rødkål og ikke mindste den fede brune sovs. I artiklen finder du 5 udvalgte vine, som vi mener er perfekte som årets julevin.
Denne artikel indeholder reklamelinks
Det er en ny tradition på “Mad & Monopolet”, som nu kører for tredje år i træk. I år var der naturligvis den altid veloplagte og skønne Kim Schulz fra Grillkokkerier og andre gamle kendinge. Til smagningen kunne vi også byde flere nye velkommen – bl.a. CRT Spirits, som har en ret bred portefølje af både vin, champagne og spirtus, Drueklubben, som drives af to iværksættere, Mads og Marius, der har en kæmpe passion for vin og til sidst Aavino.dk, som har specialiseret sig i italiensk vin – velkommen til jer alle.
Jeg kan nu skrive det 13. år i træk på mit CV, når det kommer til smagning af julevin, og gennem tiden har jeg smagt langt over 500 “julevine”, så jeg synes, at jeg efterhånden har fået ret godt styr på den karakteristika, jeg mener, en julevin bør have:
- En let syre eller blide tanniner
- Relativ høj alkoholprocent
- “Køligt” udtryk i vinen
Ovenstående er naturligvis meget individuelt og min holdning. Omkring syren eller tanninerne, så handler det om, at det er godt med lidt modspil til den fede og sødmefulde julemad. Alkoholen er ikke et must, og her tænker jeg bestemt ikke “jo mere jo bedre”, men den skal gerne have noget at stå imod med. Til sidst handler det “kølige udtryk” om, at vin fra områder, hvor der virkelig har været meget sol, kan virke en kende søde, og så kan de sammen med sødmefuld mad godt blive lidt “sødt i sødt”.
Her kommer de nominerede….
Jysk Vin: Ribera Del Duero, Origen de Resalte 2018
For nok 15 år siden smagte jeg en spansk vin til 99 kr. fra Jysk Vin – det var netop Resalte, og det var én af de vine, som virkelig fik mine øjne op for, hvad vin kan! I blindsmagningen blev der faktisk gættet på, at denne kunne være spansk, så helt dårlige er panelet ikke. I næsen har den vanilje, brombær, solbær, hint af lakrids – nogle nævner “labre larver” som et lidt sjovt indspark til noterne. I munden har den netop den fylde, volume og krop, som gør, at den kan stå imod til julemaden. Den er frisk i smagen, har et let fadpræg, uden at det bliver for dominerende og flot struktur. Det er en vin, som jeg gerne vil erkende, at jeg sagtens kunne drikke til andet end julemad, så den er alsidig.
Pris pr. flaske 179 kr. ved køb af 6 flasker hos Jysk Vin Point 94/100
Dwine: Viña Sastre Crianza 2018
Der er ikke første gang, at Viña Sastre er placeret i Top 5. Vinen kommer fra Dwine i Aalborg, som drives af Kristian, der elsker spansk vin. Tidligere har hans Silvanus været i toppen og faktisk vundet én af de første kåringer nogensinde. Denne er fra Ribera del Duero og lavet på 100 % Tempranillo – den er tæt, mørk, charmerende, fyldig, dyb og frugtig – ja du kan godt høre, at dette var en af dem, som jeg har scoret højt på point. Jeg vil gerne indrømme, at jeg elsker dette område og ikke mindst druen meget højt. Jeg forstår godt, den ender i Top 5, for det er et godt glas. I næsen har den noter af blomme, kirsebær, balsamico, læder, lakrids og et hint af karamel. Den er meget cremet at få i munden og har klart smag af vanilje, eg, brombær og fad. Den slutter af med blide tanniner og et lille syrebid – et flot glas!
Pris 169 kr. pr. stk. hos Dwine Point 94/100
Bichel Vine: Côtes du Rhône Genevriers 2018, La Réméjeanne
Det er ikke første gang, at Bichel Vine har én af deres vine i Top 5, og det er som tidligere også en Rhöne vin. Det er helt afgjort et område, som passer glimrende til julemaden. De har ofte både volume, syre og de er lavet uden at være alt for bombastiske, så de passer bare godt. Denne har i næsen friske urter som timian og eucalyptus samt masser af mørke bær. Der kommer også et hint af lidt animalsk (stald) men ret underspillet. Den er frugtig i munden og faktisk ret “let” i forhold til området, hvilket passer rigtig godt her, der er syre og blide tanniner, som får det hele til at gå op i en højere enhed. En absolut værdig finalist til årets julevin.
Pris 250,00 kr. pr. stk. hos Bichel Vine Point 96/100
Otto Suenson: Chateauneuf du Pape Cote de L’ange – 2018
Otto Suenson var også i Top 5 i år med en Châteauneuf-du-Pape, som bestemt også gjorde det godt. I næsen masser af helt mørke bær og en flot krydret næse- masser af brombær, solbær, peberkorn nelliker, timian og en “kølig duft”. I munden er den let cremet og med masser af fylde uden, at der er for meget dominerende fad og det på trods af, at den har fået 12 måneder på fad. En absolut flot og værdi kandidat til Top 5.
Pris 229.95 kr. pr. stk. hos Otto Suneson Point 95/100
Degustation: Domaine Chante-Perdrix Chateauneuf-Du-Pape 2016
Feltet var ret domineret af vine fra Rhône, så det kommer ikke bag på mig, at vi har hele tre i Top 5. Denne vin var fra én af de ret nye deltagere og fra en lille lokal vinimportør og forhandler, som faktisk ligger i min hjemby Nørresundby. Degustation er ejet af Martin, som har en kæmpe passion for netop Rhône. Der var nogle ret sjove kommentarer, da denne kom på bordet: “Ej det er lækkert det her!” – “Så, nu er den der sgu – det er rigtig julevin!” (jeg har fjernet de værste bandeord, så det er lidt mere stuerent 😆). I næsen har denne vin masser af krydderier, mynte, timian blandet med peber og masser af mørke bær. Den har en flot syre og en helt perfekt kombination af friskhed, krop og sødme. Den har på trods af området, som sagtens kan være præget af meget sol en let mineralitet, som gør, at den står helt perfekt til julemaden.
Pris 249,00 kr. pr. stk. hos Degustation Point 97/100
Og vinderen er!
I år var den er god bred masse, som faktisk lå meget tæt i point. Derfor var det også ret svært at udvælge 5 i toppen. Til de andre kåringer har der ofte været yderpunkter, som har gjort det nemmere at kåre og vurdere – det var der ikke i år, hvilket vidner om et højt niveau fra alle deltagere.
Som du kan se på point, så var løbet tæt – rigtig tæt i år, og i toppen er det faktisk få point, som skilte pladserne. På førstepladsen har vi Domaine Chante-Perdrix Chateauneuf-Du-Pape Pecoul 2016 med 97 point fra Degustation, som ligger i Nørresundby. Den lille lokale vinbiks, gør sig primært i det franske, men har på det seneste udvidet deres sortiment væsentligt og er ved at have en fin størrelse. Den drives af Martin og Erik Christian i bedste “Far og søn-stil” – godt gået og kæmpe tillykke.
Lige i hælene, faktisk kun med 1 points adskillelse, kommer én af sidste år topscorere – Côtes du Rhône Genevriers 2018, Domaine La Réméjeanne fra Bichel Vine. Deres Fortia har også tidligere ligget højt på listen, men måtte i år se sig slået – dog er det stadigvæk én af dem, som er en rigtig “Crowd Pleaser”, og som varmt kan anbefales. På tredjepladsen har vi én af de gamle spillere, Otto Suenson med deres Chateauneuf du Pape Cote de L’ange – 2018 med 95 point. Fjerde og femtepladsen er faktisk delt med lige mange point, og det er begge spanske vin – det er Ribera Del Duero, Origen de Resalte 2018 fra Jysk Vin og Viña Sastre Crianza 2018 fra Dwine – begge med 94 point. Dwine løber med “Bedst til Prisen”-awarden for deres Viña Sastre til 169 kr. pr. stk.
Vi slutter lige med et shout out til nogle stykker, som klarede sig rigtig flot, men ikke nåede i toppen. Her var der bl.a. gode gamle Rodney Strong fra Skjold Burne, som i år faktisk havde en Pinot Noir med, hvor det tidligere har været deres Rodney Strong Carbernet Sauvignon, som har ligget rigtig højt. Bichel Vine havde også en tidligere vinder med, nemlig deres Chateauneuf-Du-Pape Cuvée du Baron 2018, Chateau Fortia, et super godt glas, som også klarede sig godt. Til sidst én af dem, som klarede sig overraskende godt og faktisk vandt sidste år. Dillmann Carbernet Sauvignon/Merlot fra Norh Vin.
Hvor kom vinene fra?
Philipson Wine
Skovgaard Vine
Skjold Burne
Nohrvin
Bichel Vin
Otte Suneson
Andrup Vin
Jysk Vin
Kjær Sommerfeldt
DWine
Taster Wine
Quist Wine
Degustation
Winefamly
Supervin
Hustedvin
CRT Spirits
Drueklubben
Aavino.dk
SallingGroup
HJ Hansen
Erik Sørensen Vin
Andrup Vin
Hvad siger reglerne?
Reglerne er meget simple, vinen skal blot kunne købes til samme pris i hele december og må maksimalt koste 250 kr. Det betyder, at en vin sat på tilbud fra fx 349 kr. til 249 kr. sagtens kan indgå, men den skal naturligvis kunne købes på tilbud i hele december.
Hvad spiste vi til?
Vi spise flæskesteg med brunede kartofler, hjemmelavet rødkål og confitterede andelår, som havde fået intet mindre end 11 timer i en gavmild omgang andefedt. Ellers var der naturligvis diverse lækre udskæringer af pålæg fra Kim Schultz og tilhørende pesto, som vi fik til boblerne.
Hvordan smagte vi?
Vi smagte blindt, så alle sidder med bind for øjnene og skal så skænke, smage og notere ned blindt. Det er meget vanskeligt og betyder ofte, at der er vin over det hele. Okay – driller bare. Nej, vi smagte skam med åbent sind, øjne og sanser. Alle flasker pakkes grundigt ind og nummereres. Dette gør jeg typisk aftenen før, og så hentes flaskerne ind vilkårligt. Alt bliver smagt til den gode julemad, som du kan se længere oppe i artiklen. De bliver vurderet ud fra “100-pointsskalaen”.
Håber du har fundet inspiration til julevinen! Næste omgang bliver en artikel om dessertvin, portvin og dansk frugtvin, og det, som jeg mener passer rigtig godt til desserten. Derefter kommer boblerne til nytår! Glædelig snart jul…
1 Comment
Pingback: Årets Nytårsbobler 2021 er fundet - her er de 5 bedste bud