Det er altid lidt af en opgave at finde en passende vin til den gode julemad, hvilket skyldes, at der er så mange forskellige smage, når det kommer til juleaften. Du har nemlig alle grundsmage til en julemiddag – salt fra andestegen eller flæskestegen, sødme fra de brunede kartofler, syre fra de syltede asier og er der fx fyld i anden med æbler, svesker og appelsin, så kan der også være bitter. Nytårsmaden har samme egenskaber, så hvad pokker gør du? Simpelt, du allierer dig med en god vinhandler – som her H.J. Hansen – og tester en masse vine, som passer sammen med jule- og nytårsmaden. Håber du finder inspiration.
Jeg har smagt og testet julevin, vin til nytår, mousserende vin, Champagne og dessertvin i rigtig mange år, så jeg har prøvet det bedste, det værste og alt det midt imellem. Det første du skal vide, når det kommer til test af vin generelt, så er der ingen andre bedre end dig selv til at være dommer. Når det så er sagt, så er det tit rart, at du læser test af vin skrevet af en person, som du tænker du kan associere dig med. Min smag når det kommer til vin er mangfoldig – jeg holder af stort set alt slags vin, men det er naturligvis nogle områder, som jeg holder mere af en andre. I denne artikel, så kommer vi vidt omkring – der er både italiensk, fransk, australsk og amerikansk. Rigtig god fornøjelse.
2021 Montecru, IGP Guerrieri-Rizzardi
Den første vin er en glimrende italiener fra det populære Veneto lavet på noget af et blend på 50% Merlot fra Bardolino, 20% Teroldego fra Alto Adige, 20% Enantio og 10% Corvina. Jeg må sige, at jeg aldrig har smagt denne sammensætning af druer før, men det fungerer rigtig godt. Duft af hindbær, jordbær, blommer, jordbund, svampe og et lille hint af lavendel. I munden er den fyldig, hvor du fornemmer en skøn frugtfylde, blide tanniner og en let syre – det er tydeligt, at Merlot kommer til sin fulde ret i denne vin.
Hvilken type julemad passer denne vin godt til og hvorfor?
Denne rødvin har både frugt, tanniner og let syre. Den passer til klassisk julemad som andesteg og flæskesteg, men også hvis du er typen, som serverer en vegetarisk ret med fokus på svampe, nødder og friske krydderurter.
Point: 92/100
2018 Château Morillon, Grand Cru Château Morillon
Der findes næsten ikke noget bedre end klassisk Bordeaux, og navnlig ikke når den er lavet med omhu og sans for kvalitet som Château Morillon formår at gøre det. I næsen har den duft af solbær, brombær, blommer, vanilje, mørk chokolade, læder og svampe. I munden er den fyldig, hvor der er fyldt med frugt, som holdes i elegant balance med gode tanniner og en syre, som styrer den flot i mål.
Hvilken type julemad passer denne vin godt til og hvorfor?
En fyldig vin som denne, hvor der er gode tanniner, tørhed og syre, er perfekt til andestegen. Den har intet problem med at klare den gode fede sauce, de brunede kartofler, som kommer med sødme, og den syrlige rødkål, som det kan være svært at finde en vin, der kan håndtere.
Point: 93/100
2022 Barbera d´Alba, D.O.C. G.D. Vajra
Barbera på 15% alkohol? Yes sir! Det er ret vildt det her, og er du typen, som er glad for det italienske og navnlig den læskende frugtige drue, så kunne denne være helt perfekt til dig. I næsen har duft af syrlige kirsebær, tranebær, Maraschino kirsebær, tørrede jordbær, blomster, viol, lavendel og et lille parfumeret hint. I munden er den fyldig men elegant, hvor frugtfylde og syre går op i en højere enhed. Det er en flot italiener, som viser sig fra en elegant side på trods af høj alkoholprocent – flot lavet.
Point: 92/100
Hvilken type julemad passer denne vin godt til og hvorfor?
Grunden til at denne vin fungerer godt er, at den har en god høj alkoholprocent – i nogle tilfælde ville denne frugtige Barbera-drue blive for let til julemaden, men denne G.D. Vajra fungerer virkelig godt og navnlig til gris, så serverer du flæskesteg eller den italienske udgave ”porchetta”, så har du det perfekte match her.
Ripasso Superiore, D.O.C. Marseghina
Ripasso er utrolig populært, og er den lavet med omhu og sans for kvalitet, så er den også fremragende. Denne er lavet på Corvina, Corvinone og Rondinella, som er de klassiske druer til både Ripasso og naturligvis Amarone. I næsen har den en skøn duft af syltede kirsebær, solbær, kaffe, mørk chokolade og vanilje I munden er den frugtrig, hvor der er en god fylde og dybde sammen med blide tanniner samt en fin syre.
Point: 92/100
Hvilken type julemad passer denne vin godt til og hvorfor?
Denne vin er lidt af en “all-rounder” som passer til stort set al julemad. Det skyldes, at den har en god frugtfylde, tanniner og syre. Skal du vælge et perfekt match, så vil jeg gå efter andestegen, hvor den vil gøre sig glimrende. Hvis du sætter fx kalkun på menuen, så gå hellere efter én af de italienske.
Amarone, D.O.C.G. Marseghina
Amarone lavet korrekt er tæt på perfekt vin – de har ofte det hele – kraft, fylde, høj alkoholprocent, flot struktur og på en god dag også fine modne tanniner. Denne er fra Marseghina, som er én af de store producenter i Veneto. Den er lavet på de klassiske Amarone-druer. I næsen har den intens duft af sødmefulde kirsebær i lage, syltede blommer, hindbærmarmelade og eg. I munden er fyldig, hvor frugten vælter frem – lag på lag af intens frugt – ren power, hvor tanninerne kommer og styrer vinen i kontrol og sikrer en flot balance.
Point: 95/100
Hvilken type julemad passer denne vin godt til og hvorfor?
Til denne vin skal du helt sikkert servere andesteg, gås eller flæskesteg med alt i tilbehør. Den kan uden problemer klare alt, hvad du sætter op mod den. Den fede sovs, de sødmefulde brunede kartofler og rødkålen. Laver du selv rødkålen, så vil jeg opfordre til at sikre, den har lidt mere syre end normalt, det vil skabe en perfekt balance, hvis du vælger denne rødvin til din julemenu.
Nytår
2021 Neprica Negroamaro Classic, IGT Tormaresca
Negroamaro er Puglias darling, når det kommer til de blå druer – den er tæt, fyldt med kraft, lav på syre og kan give nogle fine tanniner. Denne udgave har en skøn duft af røde bær som tranebær, syrlige kirsebær men også mere mørke bær som solbær, brombær og blommer samt et hint af røg og jordbund. I munden er den fyldig, hvor du fornemmer en god kraft efterfulgt af blide tanniner og en fin syre.
Point: 91/100
Hvilken type nytårsmad passer denne vin godt til og hvorfor?
Negroamaro er en drue, som passer ret godt til det meste, men du bør sætte den til retter med rødt kød eller vildt, som typisk vil være hovedretten. Ofte er det filet eller mørbrad, som kommer på bordet og her vil den være helt fantastisk til.
2019 Torbreck GMS Torbreck Vintners
Jeg smagte Torbreck for mange år siden – nemlig én af deres topvine ”The Factor”, derfor var gensynet med denne ”Vintners” også et glædeligt gensyn. Den er lavet på et blend af Grenache Noir, Mataro og Syrah, som giver en flot duft af jordbær, hindbær, kirsebær, vanilje, læder, lakrids og blommer. Den har masser af fylde, krop og en flot frugtsødme, men holder sig på måtten og ikke bliver en ”marmelade-vin”, da den styres i mål af blide tanniner.
Point: 93/100
Hvilken type nytårsmad passer denne vin godt til og hvorfor?
Denne rødvin passer rigtig godt til et stykke rødt kød, det kan være den klassiske mørbrad, som ofte er på nytårsmenuen eller oksefilet men også vildt. Den har masser af fylde, krop og ligger fornuftigt på alkoholprocenten, så den kan hamle op med det meste. Hvis du ikke spiser kød, så passer den også til vegetarretter med nødder, svampe, bønner og friske krydderurter.
2022 Discovery Chardonnay DAOU Family Estates
Jeg holder meget af oversøisk Chardonnay og gerne, når den både har friskhed, fad og elegance – så er det nemlig som om, det hele går op i en højere enhed. Denne har en skøn duft af grillet citron, friske æbler, mango, ananas, toast og et lille hint af ingefær. I munden er der masser af frugtfylde og en lækker sødme, som holdes i balance af en fin friskhed.
Point: 93/100
Hvilken type nytårsmad passer denne vin godt til og hvorfor?
En oversøisk Chardonnay som denne, som har fået fad og har en god krop og fylde, er fremragende til fiskeretter, hvor der gerne er skruet op for både smør og sauce. Den fungerer også rigtig godt til fjerkræ, som kylling eller unghane. Hvis du er mere til vegetar, som fx en risotto, så er den helt perfekt ledsager.
2022 Riesling, AOP Meyer Fonné
Klassisk og skøn Riesling fra Alsace som laver fremragende hvidvin. I næsen har den en skøn duft af citrus, gule æbler, fennikel, flint, græs, men også et hint af tropisk frugt. I munden er den elegant og har en skøn mineralitet efterfulgt af syre, hvor frugtsødmen er let tilbagetrukket – flot vin med masser af elegance og friskhed.
Point: 92/100
Hvilken type nytårsmad passer denne vin godt til og hvorfor?
Denne hvidvin kan du kombinere både med retter med hvidfisk, som fx den traditionelle nytårstorsk og fx. med en mellemret med fjerkræ. Den fungerer godt til begge dele, fordi den har syre og mineralitet, som spiller førsteviolin.
Prosecco Organic Villa di Mare, DOC MGM Mondo del Vino
Glimrende Prosecco på Glera-druen. I næsen har den duft af citrus, grønne æbler, melon og marcipan. I munden holder den sig til den tørre side, hvor der er en fin frugtfylde med en god mousse efterfulgt af en syrlig afslutning.
Point: 90/100
Hvilken type nytårsmad passer denne vin godt til og hvorfor?
Denne vin kan både fungere til de salte snacks kl. 18.00, når Dronningen holder tale, men ville også godt kunne være den flaske, du åbner til midnat. Ofte er det sådan, at ens smagsløg har været igennem lidt af et festfyrværkeri frem til midnat, så derfor er det rart med en vin, som har noget fylde og en smule syre uden at være knastør, når der ønskes godt nytår.
Cremant de Bourgogne, AOP Paul Delane
Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs betyder 100 % Pinot Noir, og det er en virkelig flot vin til prisen. Står du og mangler bobler til gode penge til enten fest, nytår eller ”bare fordi”, så er denne et godt bud. I næsen har den en skøn duft af citrus, limeskal, hasselnødder, gær, ”autolyse” og eg. I munden er den i flot balance, hvor boblerne er blide med en god fylde og en let syre.
Point: 91/100
Hvilken type nytårsmad passer denne vin godt til og hvorfor?
Denne passer godt til Dronningens nytårstale, hvor du med stor sandsynlighed finder de salte snacks frem. Det kan være østers og skal det være ”de luxe”, så lav dem toppet med caviar. Det kan også være en lille luksus bikinitoast eller blot nogle små hapsere med fx laks eller gris. Mulighederne er mange. Grunden til den fungerer godt er, at den har en flot syre og en god fylde, som gør den god som en starter.
Håber det har givet inspiration til nogle gode vine til jul og nytår.