Lavet i samarbejde med Vinguruen.dk

Det lyder vildt, ikke? Men den er skam god nok – FentVi er en lille og meget spændende vinproducent, som ligger på den populære ferieø Mallorca, hvor du sikkert har været på ferie for at sole dig og nyde den skønne spanske stemning. Jeg har fået lov at smage tre af deres vine, som jeg allerede nu godt kan afsløre er i særklasse, så er du som mig, vinnørd og elsker at udforske og smage nyt, så læs endelig videre.

Mallorca har i adskillige år været vi danskeres foretrukne feriedestination, hvor det i 80’erne var grisefester og masser af Sangria, der tiltrak danske familier. Mallorca har dog langt mere at byde på end grisefester og har de seneste år udviklet sig utrolig meget. I dag er der adskillige Michelin-restauranter, og der produceres også vin i topklasse. Én af vinproducenterne er FentVi, som du kan læse mere om her. I bunden af artiklen er der link til en smagskasse fra FentVi, hvor du kan købe alle tre vine til 550 kr., hvilket er en besparelse på 21 %.

FentVi: Rock N Roll vin fra Mallorca med et dansk touch!
FentVi fra Mallorca

FentVi har den holdning, at deres vin skal laves med et absolut minimum af indgriben, når det kommer til produktion af vinen. Det betyder, at de ikke benytter nogen som helst form for tilsætning og laver al vin økologisk. Vinen skal helst være så naturlig i sit udtryk som overhovedet muligt, det betyder ikke, at der er tale om “naturvin”. Den er lavet uden sulfitter, svovl, tilsætning til gær, enzymer eller lignende. Videre benyttes der også meget sjældent nye egetræsfade eller fad i det hele taget – de tre vine, som du finder i artiklen her, er slet ikke modnet på fad. Jeg kan dog afsløre, at FentVi har afsløret, at der muligvis kommer to nye vine, som muligvis får en smule fad, hvis de kan bære det.

Denne tilgang til vinproduktion ses forskellige steder i verden. Jeg oplevede lignende, da jeg rejste rundt i Portugal og besøgte alle deres forskellige vinregioner, hvor flere også havde denne tilgang. Det samme har jeg oplevet i Spanien, dog primært i det nordlige Spanien, hvor denne tilgang også vinder indpas.

FentVi – Respekt – Passion – Creation og dansk?

FentVi er absolut i en klasse for sig, når det kommer til produktion af vin. De bruger lokale druer og bruger typisk hele klaser, når vinen laves. På deres site kan du læse i detaljer, hvordan de producerer deres vin – alle druer bliver høstet i hånden, hvorefter de bliver lagt på køl for at sikre at den bedst mulige kompleksitet i vinen bevares. Hvad så med det danske? Den del kommer af, at en tredjedel af FentVi er dansk, da Christian Severinsen producerer vin med de to spanske vinmagere. Christian Severinsen arbejder som vinkonsulent, men bliver en aften over nogle flasker vin overbevist om, at han også skal producere vin. Christian Severinsen er bosiddende i Spanien. Hans vin hedder “Rødder”, så der er meget dansk over den – i hvert fald navnet. Vi starter dog med deres rosé, inden vi når til “Rødder”.


FentVi Moneot 2022 – 12,5 %

“Den med aben” – “Moneot” er en del af et spansk lokalt ordsprog, som betyder noget med, at “gøre sig selv til grin”, så hvis du ser etiketten, så passer det faktisk meget godt. Den er lavet på 60 % Giró Ros, 30 % Malvasia de Banyalbufar og 10 % Mantonegro. Nu snakker jeg sjældent om farven på en vin, men ved denne vil jeg gøre en undtagelse – den har nemlig en ret vild farve – mørk og næsten orange, så slet ikke som mange af de spinkle roséer, som du ser i dag.

FentVi: Rock N Roll vin fra Mallorca med et dansk touch!
Det er bevidst, at “Rødder” ligger ned

Heller ikke duften er spinkel – der er masser af frugt og skønne noter af friske jordbær, sommerblomster og fersken. I munden er har den syre, friskhed, som næsten bider på tungen samt en let bitterhed – en ret vild og utæmmet rosé, som er perfekt til dig, som gerne vil udfordres og smage en rosé, som du med garanti ikke har smagt før.

Point: 93/100
Pris: 225 kr. pr. stk.


FentVi Rødder 2022 – 13,5%

Rødder er lavet på 60 % Malvasia de Banyalbufar, 30 % Giró Ros og 10 % Mantonegre, som giver en vin, der er fyldt med syre og mineralitet. Den byder på duft af citrus, lime, grønne sprøde æbler, fennikel samt en underliggende duft af ananas, mango og passionsfrugt. I munden er den frisk, helt ren og fyldt med syre og elegance. Det er en vin, som jeg har svært ved at sammenligne med andre, da den er helt sin egen og tydeligt har sat sine rødder i den spanske muld. Den fungerer fremragende til en omgang skaldyr som fx blåmuslinger eller østers.

FentVi: Rock N Roll vin fra Mallorca med et dansk touch!
“Rødder” læg mærke til, at stregen i “ø’et” vender forkert

Point: 93/100
Pris: 225 kr. pr. stk.


FentVi Negrella 2023 BIO, 13,5%

“Negrella” – husk, at “ll” på spansk er “j”, så det udtales “Negreja”. Det røde indslag fra FentVi fremstår utrolig lys i farven, hvor første tanke er en “Pinot Noir” fra de helt kølige områder i verden eller en let “Jura-vin” – dog kommer den fra Mallorca, hvor den absolut har fået rigeligt med sol og varme. Det vidner om, at gutterne fra FentVi virkelig forstår at arbejde med vinen, som er lavet uden brug af fad. Duften er frisk af masser af jordbær, hindbær, viol, lakrids, labre larver, bitre urter og sorte oliven. I munden er den helt elegant, lys og let med masser af delikat frugtsødme og blide tanniner, som holdes på den helt lette side. Det er en vin, som er god sammen med pastaretter med grøntsager, og så vil den også fungere til fisk – spændende og unik vin.

FentVi: Rock N Roll vin fra Mallorca med et dansk touch!
Se lige hvor lys rødvinen er

Point: 94/100
Pris: 250 kr. pr. stk.

Håber du har fået lidt indsigt i, hvad jeg vil kalde kultvin fra Mallorca og huset FentVi. Der er relativt få flasker tilgængelige i verden og endnu færre i Danmark.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Write A Comment