For nogle år siden skulle jeg imponere min kæreste, hvilket jeg valgte at gøre ved at lave mad til hende. Det er som regel en sikker vinder. Så har du bare lidt evner i køkkenet så imponerer det de fleste kvinder. Hun er halv spanier, så jeg valgte at lave croquetas på den helt klassiske måde. De kaldes også croquettes eller kroketter, men de helt originale kommer fra Spanien og hedder croquetas. De er ofte lavet med grøntsager, fisk eller jamon, hvor efter de paneres i rasp og friteres. Hvis du har besøgt fx Barcelona eller Madrid findes de ofte på tapasbarer og passer perfekt sammen med et tør glas sherry eller hvidvin – her kommer min opskrift, som er ændret en kende for at opnå mere sprødhed – god fornøjelse…
Første gang jeg lavede dem, var det med inspiration fra Brødrene Price, hvor jeg faktisk har en enorm stor dele af min viden om mad fra. Med årene er jeg dog blevet dygtigere og bedre til at improvisere og sammensætte retter. I denne bruger jeg panko i stedet for almindelig rasp. Nu tænker du måske, om det virkelig gør den store forskel, for det er jo bare “rasp”, men ja, det gør det så afgjort. Nu bevæger vi os dog lidt væk fra klassikeren, men det gør ikke så meget, så længe det smager godt ikke?
Opskrift på Croquetas/croquettes – den perfekt snack!
Her får du en nem og lækker opskrift på ca. 20 croquetas fyldt med svampe, jamon, paneret i panko og friteret. Det er en skøn snack, som passer perfekt til sommerbordet!
Ingredienser
- 1 spsk olie
- 100 g hvedemel
- 2,5 dl mælk
- 150 g blandede svampe
- 1 stk. fint hakket løg
- 2 fed hakket hvidløg
- 150 gram jamon serrano /parma skinke
- 3 stk æg
- ½ pose panko Japansk rasp – fås i større supermarkeder
- 1 håndfuld parmesanost
- Salt og friskkværnet peber
- 0,5 l olie til at fritere i
- 1 stk. citron
Sådan gør du
-
Varm en gryde op med olie, tilsæt de hakkede løg og hvidløg og lad det svitse i 3-4 min.
-
Imens rengør du svampene og hakker dem fint.
-
Tilsæt dem og give det yderligere 3-4 minutter.
-
På en pande ved siden af steger du dit jamon serrano/parma skinke af, så det bliver sprødt.
-
Knus det i sammen med løg og svampe, hvis der er overskydende fedt, så må det hjertens gerne komme med.
-
Tilsæt næsten alt melet og rør det godt sammen.
-
Tilsæt så mælken så massen tykner.
-
Det skal blive en masse, som er ca. så tyk som kartoffelmos.
-
Lad det koge igennem i ca. 5 min – ellers kan det smage af mel.
-
Tilsæt revet parmesan og lad det smelte ind i retten.
-
Smag til med salt og godt med friskkværnet peber.
-
Hæld det på et fad og sæt det i fryseren i 30 min.
-
Hvis du skal bruge den dagen efter så bare på køl.
-
Klask æggene ud og rør dem sammen.
-
Hæld dem i en skål
-
Hæld rasp i en skål ved siden af.
-
Varm en gryde med olie godt op.
-
Kontroller det evt. med en tændstik, som du stikker ned i den varme olie, hvis det syder lidt omkring den er den varm.
-
Rul nu kugler af din masse op dyp det i panko, så i æg og tilbage i pankoen.
-
Hvis du er snild, så nøjes du med at bruge den ene hånd til at panere med.
-
Læg nu kuglerne i den varme olie og friter dem i ca. 2 minutter.
-
Så snart de har taget en flot gyldenbrun farve skal de op.
-
Læg dem på papir og friter massen færdig.
-
Server med en skive citron til.
Vinen er fra Husted Vin og passer helt perfekt til denne fede snack. Det er en chardonnay som hedder “Juris” fra Østrig med masse fedme og noter af “smør”, pære, mango og en lækker afsluttende syre. Der kommer anmeldelse af den senere, sammen med en flok andre lækkerier.
Du kan lige hakket lidt persille og ekstra flagesalt til at toppe lækkerierne af med, herefter er der vist bare at læne sig tilbage og nyde roserne fra gæsterne.
3 Comments
Pingback: Sådan sammensætter du den perfekte nytårsmenu
Hej
Er der noget man kan erstatte svampe med i croquetas? Eller kan det undlades?
Hej Michelle,
De kan sagtens undlades, og skal nok komme til at smage godt uden 👌
Mange hilsner,
Mads