Opdateret: 23/11-2023
Lige om lidt er det nytår, og det betyder for mange fest, mad, bobler og et tilbageblik på året, der gik. For mig er nytår næsten lig med mad eller i hvert fald, så er mad til nytår ét af de punkter, som jeg prioriterer højst. Jeg er nok blevet for gammel til at købe fyrværkeri for flere tusinde kroner, så hellere bruge pengene på take away til nytår eller lave en lækker nytårsmenu selv. Jeg har samlet nogle opskrifter, hvor du finder snacks til nytår, forret til nytår, hovedret til nytår og dessert til nytår – håber det giver ideer til nytårsmaden – godt nytår.
Når det kommer til en nytårsmenu, så kan du næsten ikke have for meget mad, i hvert fald ikke hvis du laver små anretninger. Du kan sagtens lave en 3-4 snacks inden forretten, have en mellemret, hovedret og så dessert. Ofte er det nemlig middagen, som er omdrejningspunktet nytårsaften, så hvorfor ikke strække denne del så langt som muligt?
Skal du bruge mange timer i køkkenet, er det en fornøjelse at have godt køkkenudstyr. Læs derfor min test af de bedste kokkeknive og knivsæt på markedet.
Snacks til nytårsaften
Disse snacks er hurtige og nemme at lave, der er til 4-6 personer i hver opskrift, naturligvis lidt efter hvor sultne folk er, men de er ikke ment som, at man skal blive mæt, man skal blot smage og nyde dem til et glas champagne eller bobler.
- Canapé med avocado og ægte caviar
- Kartoffelpuré med Caviar a la Restaurant Oke
- Hjemmelavet chips med creme fraiche og caviar
- Varmrøget laks på sprødt ristet rugbrød
- Svinerillette på ristet rugbrød
- Scampi Fritti som Brødrene Price laver dem
- Klassisk bruschetta med parmaskinke, pesto og parmesan
- Devil On A Horseback
- Rugbrødshapsere med røget laks koriander og citronskal
- Tarte flambee – feta, ventreche og balsamico
- Croquetas/croquettes – den perfekt snack!
- Butterdejssnegle med oliventapenade
- Hjemmelavet flæskesvær med koriandermayo
Forretter til nytårsaften
Østers til nytårsaften
Østers til nytårsaften skiller helt afgjort vandene. Nogle som fx jeg elsker dem og er nået dertil, hvor der ikke findes bedre. Andre kan slet ikke forestille sig, at østers skal finde vej til deres nytårsmenu. Jeg vil dog slå et slag for, at det kan blive utrolig lækkert, hvis du vælger at tilberede dem. Her er fire opskrifter, som viser, hvor forskelligt østers kan serveres.
- Østers med gin-marineret agurk
- Friteret østers med syrlige agurkekugler, dild og creme fraiche
- Japanske østers – perfekt som nytårsstarter!
- Perfekt snack med grillet agurk og varmrøget laks
Caviar til nytårsaften
Caviar er den ultimative luksus, og det behøver slet ikke være rasende dyrt. Dog skal du vælge dine caviar med omhu. Jeg vil gerne garantere, at Stokkebye leverer et fantastisk produkt, som både er prisvenligt, og uden at der er gået på kompromis med kvaliteten. De kan nydes helt rent eller i én af disse luksusretter, som er lavet med inspiration fra Michelin-restauranter. Du kan læse denne guide til caviar for at få et overblik. Det sidste link er ikke en opskrift, men en guide til “Beluga Caviar“, som er det ypperste, du kan få.
- Opskrift på hjemmelavet blinis – så nemt er det faktisk…
- Hasselback-kartoffel med creme fraiche og caviar
- Tatar med ægte caviar – creme fraiche og vagtelæg
- Caviar en Surprise af Jakob De Neergaard
- Beluga caviar (Huso Huso)
- Pommes fondant med creme fraiche og caviar
- Krustader med agurkecreme og caviar
Fisk til nytårsaften
Fisk er ofte på menuen til nytårsaften, og det er både let og lækkert at starte med. Disse opskrifter er ret nemme at gå til, og du kan godt forberede det meste i god tid inden servering. Ved ceviche kan du faktisk lave det hele inden, så det bare skal serveres.
- Fanø-laks med grillede hvide asparges og sauce mousseline
- Opskrift på dampede hvide asparges med dild-hollandaise
- Ceviche af kulmule med mango og chili
Hovedretter til nytårsaften
Når det kommer til hovedretter til nytårsaften, så er der mange muligheder. Det kan faktisk være alverdens opskrifter. Her er opskrifter både med gris, lam, unghanebryst og oksekød.
- Gris med pommes fondant og sauce bordelaise
- Lam med kryddersmør, saltbagt selleri og langtidsbagte tomater
- Opskrift på “Gourmet” Biksemad De Luxe…
- Unghanebryst med jordskokkepuré og verdens nemmeste sauce
- Onglet med bearnaise sauce
- Ribeye med grillede grøntsager og romesco sauce
- Grillet unghanebryst med pommes fondant og beurre blanc
Desserter til nytårsaften
Desserten til nytårsmenuen skal være klar inden midnat, hvis du spørger mig. Disse opskrifter er ret forskellige. Der er mazarinkage, som jeg tilberedte på grillen, men det er slet ikke et must, den kan sagtens laves forud i ovnen. Der er chokolademousse og panna cotta, som begge kan laves før, så de bare skal tempereres kort ved stuetemperatur, herefter kan de serveres. Den sidste “Vaniljeis og ægte caviar” er ren luksus, som er nem at lave, og den ligner en million.
- Mazarinkage med vaniljecreme, blomme og figen
- Opskrift på chokolademousse med espresso og whisky
- Opskrift på nem og hurtig Panna Cotta
- Vaniljeis og ægte caviar – den perfekte dessert
Champagne og mousserende vin til nytårsmenuen
Jeg har i næsten 15 år bedømt og kåret “Årets Nytårsbobler” i forskellige kategorier, så jeg har været vidt omkring. Først og fremmest – der findes andet end klassisk Champagne. Næst så er det dig, som bestemmer, og det er netop din smag, som tæller her. Der er også link til et udbud af danske bobler, hvor vi i Danmark gennem de seneste år har nået et flot niveau.
- Årets Nytårsbobler 2021 er fundet – her er de 5 bedste bud
- Årets funky nytårsbobler 2021 er fundet – her er de 5 bedste bud
- Alternativ til det klassiske: Danske bobler til nytår!
- Den ultimative artikel om nytårsbobler
Take Away til nytår
Det er i stigende grad blevet mere og mere populært, at bestille take away frem for at stå i køkkenet selv på den store dag. Jeg har naturligvis også nogle gange valgt den “nemme” løsning og bestilt udefra, hvilket også kan være fantastisk. Her er nogle gode bud, som forsat er aktuelle.
Håber det giver inspiration til en god nytårsmenu – godt nytår!
1 Comment
Pingback: Nytårsmenu på grill: Tarte flambee - feta, ventreche og balsamico