Lavet i samarbejde med Hans Just og Ruffino
Nå vejret skifter til ægte sommer, så griller jeg stort set hver eneste dag, og jeg bruger mere eller mindre grillen som mit “udendørskøkken”. Til denne ret laver jeg næsten det hele – ikke myntecremen, men alt andet. I opskriften kan du læse hvordan. Til sidst i den finder du et fantastisk tip til en skøn rødvin fra Ruffino, som passer perfekt til retten. God fornøjelse.
Jeg har fået dette lam fra vores lokale slagter, så det er virkelig høj og god kvalitet – men fx SuperBrugsen har også ofte dansk lam. Det er primært mørbrad, som jeg bruger i denne opskrift. Tit kan du finde det ret billigt udenfor “påskesæsonen”.


Grillet lam med pommes duchesse, ærte-myntecreme, grillet spidskål og en fremragende rødvin fra Ruffino!
Her får du en skøn opskrift på grillet lam med gudeskønne pommes duchesse, ærte-myntecreme og grillet spidskål – perfekt til sommeren.
Ingredienser
Myntecreme
- 3 dl. fine øko-ærter fra frost
- 1 helt bundt mynte
- 2 spsk. creme fraiche 38%
- 1 spsk. citronsaft
- 1 spsk. jomfruolivenolie
- Salt og friskkværnet peber
Pommes duchesse
- 4 store bagekartofler 1 kg
- 1 dl lun sødmælk
- 50 gram smør
- 2 stk. æggeblommer
- Salt og friskkværnet peber
- 16 muffinsforme
Lam og grillet spidskål
- 800 gram lam passer til 4 personer
- 3 kviste rosmarin
- Skallen af en citron
- 3 fed hvidløg
- 1 helt spidskål så alle får et kvart spidskål hver
- Olie til stegning
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Myntecreme
-
Blend ærter og mynte med citronsaft og olie.
-
Tilsæt creme fraiche og smag til med salt og peber.
-
Lad det trække indtil du skal bruge det.
Pommes duchesse
-
Varm ovnen op til 200 grader varmluft.
-
Kog kartoflerne møre (du kan sagtens skære dem i mindre stykker)
-
Med en kartoffelmoser (elektrisk eller manuel) moser du dem, når de er drænet for vand.
-
Tilsæt mælk lidt efter lidt.
-
Tilsæt smør og til sidst æggeblommer.
-
Smag til med salt og peber.
-
Kom det hele i en sprøjtepose.
-
Smør formene med olie.
-
Fordel massen i de 16 forme.
-
Sæt dem i ovnen og bag indtil de har en gylden top.
Lam og grillet spidskål
-
Hvis du er ude i god tid, så kan du marinere lammet nogle timer eller natten over.
-
Det gør du ved at blande hvidløg (som du har basket), revet citronskal og hakket rosmarin.
-
Læg det i en lufttæt bøtte eller pose sammen med lammet og tilføj lidt olie + salt og peber.
-
Læg det på køl og nogle timer efter eller dagen efter, tager du det ud, og så er det klar til stegning.
-
Varm nu grillen op til høj varme.
-
Skær spidskålen ud i kvarte.
-
Giv spidskålen lidt olie og grill det på alle sider.
-
Når du er halvvejs med kålet, så lægger du lammet på.
-
Det skal blot have nogle få minutter på begge sider, så er det klar.
-
Servér det hele sammen – gerne udenfor – velbekomme.

Hvad drikker jeg til grillet lam?
Jeg drikker 100% sikkert rødvin – det er helt klart – om det så lige er denne eller en anden er op til dig, men denne rødvin Ruffino Riserva Ducale passer helt perfekt, og det bedste er, at prisen faktisk er helt nede på ca. 150 kr., hvis du tager 6 stk. Den fås i din lokale Føtex.

Grunden til at denne rødvin passer perfekt er, at den har den balance mellem sødme og syre, som skal til, når du spiser lam. Den byder på en skøn duft af viol, kirsebær, blomme, bormbær og knuste mynteblade (ikke tilfældigt, at jeg har valgt denne). I munden er den syrlig, rund og har afrundede blide tanniner, som også er vigtigt, når du spiser lam (protein).