Gå til opskrift

I mit barndomshjem fik vi tit kylling. Jeg var så heldig, at min far var god til at lave traditionelle gammeldags danske retter. Kylling var tit på menuen, og det var med brun sovs til, den skilte ganske vist ikke særlig tit, men den smagte himmelsk. Jeg har lavet en opskrift på kylling med skilt sovs, syltede agurker og nye danske kartofler til – den passer til alle årstider – håber du synes om den.

Endelig søndag! Det betyder nemlig klassisk mad, og i denne uge har jeg lavet gammeldags grydestegt kylling med skilt sovs. Det er en lækker familieret, som mine børn elsker. De kalder det ganske vist “fugl” – men det er helt okay – det er naturligvis en glad økologisk kylling, som jeg har lavet på bedste gammeldags manér…

Min far var sømand og havde sejlet på de 7 verdenshave – lidt som Pippis far – okay, det var overdrevet, men tæt på. Han var i en periode skibskok og af den helt gamle skole. Han elskede at lave mad og mest klassisk dansk mad. Én af de retter, han var virkelig god til, var stegt kylling. Det var dog ikke en grydestegt kylling, som jeg har lavet, men lavet i ovn på rotisseri. 

Kylling med skilt sovs som min far lavede den
Kylling, hvor sovsen næsten blev skilt…

Så heldig var jeg nemlig. I mit barndomshjem var der en gammel gul ovn, hvor der var indbygget rotisseri. Så flere timer før aftensmaden, som altid var på slaget 18.00, duftede der af kylling i hele huset. Duften bredte sig også til nabolaget, hvor jeg ofte legede med mine barndomsvenner Niels og Jacob, som jeg faktisk ser den dag i dag. Når klokken var 17.57, vidste jeg, at jeg skulle løbe hjem. Så jeg spænede alt, hvad jeg kunne, og idet jeg drejede om hjørnet mod Thuresensvej, kunne jeg dufte min fars mad – det betød altid, at jeg fik et lille sus i maven af glæde – jeg elskede nemlig hans mad. 

Dette indlæg er derfor en hyldest til min gamle far og hans hjemmelavede danske klassikere. 

Kylling med skilt sovs som min far lavede den

Kylling med skilt sovs som min far lavede den

Ret: Aftensmad
Køkken: dansk
Keyword: Grydestegt kylling, Kylling
Antal: 4 personer
Forfatter: Familiefaren

Klassisk dansk mad er lækkert. Her får du opskrift på gammeldags grydestegt kylling med skilt sovs og syltede agurker, som min far lavede den.

Udskriv

Ingredienser

Kylling

 • 1 stk. glad kylling på 1200 gram
 • Olie til stegning
 • 1 dl vand
 • 1 bundt persille
 • 5 stk. laurbærblade
 • Salt og friskværnet peber

Sovs

 • 3 dl hønsefond eller kraft fra kyllingen
 • 3 dl fløde 38 % of course
 • Salt og friskværnet peber
 • 1 lille spsk. ribsgele
 • 1 lille spsk. citronsaft

Sådan gør du

Kylling

 1. Find en stor gryde og varm den op med olie.

 2. Imens giver du kyllingen en god omgang salt og peber – også indvending.
 3. Fyld den med halvdelen af persillen og laurbær.

 4. Brun nu kyllingen på alle sider.
 5. Når den er brunet, lægger du den på ryggen og tilsætter vand i bunden.

 6. Dæmp temperaturen til middelsvag varme og giv den en times tid.
 7. Når den er færdig, tager du den op. Hvis du gerne vil have skindet mere sprødt, så kan du give den 5 min under grillen i din ovn på 225 grader.

Sovs

 1. Hæld resterne af stegekraft og fedt over på en pande og varm den op.
 2. Kog panden af med hønsefond. Tilsæt fløden og lad det finde hinanden.
 3. Hvis det er skilt allerede nu, så godt gået – ellers så skruer du bare helt op.
 4. Smag til med ribsgele for at få lidt sødme, tilsæt citron for at få lidt syre og til sidst salt og peber.
Kylling med skilt sovs som min far lavede den
Så er vi klar til min fars store ret…
Kylling med skilt sovs som min far lavede den
Kyllingen er fyldt med persille, laurbærblade, salt og peber…
Kylling med skilt sovs som min far lavede den
Og sovsen, som faktisk ikke blev skilt…
Kylling med skilt sovs som min far lavede den
Den skal have fløde, sådan lavede far den nemlig…

Denne opskrift er faktisk inspireret af Brødrene Price, som laver den i det afsnit, som hedder “Tihvertifald kylling”. Her snakker de om, at årsagen, til at sovsen skal være skilt, sikkert er, at folk ikke kunne styre hønsefedt og fløde, og dermed skilte den konsekvent, og så valgte man bare at sige, at det var meningen – ret smart – dermed retten Kylling med skilt sovs. Den havde nok ikke gået med bearnaisesovs 🙂

Nye danske kartofler er et kæmpe hit dertil! Du kan læse i dette indlæg, hvordan du koger den perfekte kartoffel. God fornøjelse! 

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar

Vurdér opskrift