Svalbard betyder oversat “kolde kyster” – denne nordlige øgruppe hører til Norge og ligger blot 1300 km fra Nordpolen. Der lever flere isbjørne end mennesker, der er mindre end 40 km vej, i løbet af året varer natten over 3 måneder, der er mere end 2100 glacier, der er ingen træer, og mere end 60% er ren is – lyder det som et rejsemål for dig? Hvis ja, så læs videre her til den komplette guide til Svalbard!

Indledningen vidner om, at Svalbard ikke just er den traditionelle lokation, som mange rejser til – alligevel er det temmelig populært, og selv om den norske øgruppe kan virke lidt forladt, isoleret og ja, utrolig kold, så er det en destination, som jeg har besøgt intet mindre end tre gange i mit liv. I guiden kan du læse hvorfor, hvor jeg synes, du skal bo, spise og ikke mindst opleve.

Spiseguide og rejseguide til Svalbard Norge
Noget af det første du ser, når du træder ud af lufthavnen på Svalbard

Tre sæsoner på Svalbard

Hvis du som jeg bliver draget af de særlige sæsoner på Svalbard, hvor lys og mørke er totalt adskilt, så er der god grund til at planlægge flere ture derop.

“Nordlysvinter”

Første gang jeg besøgte øen var i januar 2016, hvor der var total mørke eller “nordlysvinter”. Det er årstiden mellem 1. oktober og 28 februar. I denne periode er der mere eller mindre mørkt døgnet rundt. Da jeg besøgte øen, betød det, at der selv kl. 12.00 til middag var kulsort og mørkt over alt.

“Solvinter”

Mit andet besøg på Svalbard var senere på året, hvor solen var vendt tilbage, og hvor der var lidt mere “dag og nat”, solen går ned og står op – dog ikke helt som i Danmark. Her er det muligt at opleve helt enestående kontraster, når lys og mørke mødes.

Spiseguide og rejseguide til Svalbard Norge
Billedet er skudt kl. 23.00

“Polarsommer”

Det sidste periode, jeg oplevede, var “polarsommer”, hvor der er midnatssol – solen går faktisk aldrig ned – der er lyst 24 timer i døgnet. Det er ret vildt at opleve og sætter ens psyke på prøve, da det faktisk vender lidt op og ned på din naturlige døgnrytme, når der aldrig bliver mørkt. Dog er det en oplevelse, som du aldrig glemmer. Forestil dig at gå hjem fra en sen aftensmad eller et besøg på én af de mange barer på Svalbard kl. 23.30 og se solen stå højt på himlen.


Hvor kan du bo?

Radisson Blu Polar Hotel, Spitsbergen

Selv om der ikke bor ret meget mere end 2.600 mennesker på Svalbard, så er det et område, hvor hovedbyen, Longyearbyen er fyldt med barer (som faktisk har en enorm samling af eksklusive whiskyer), butikker, supermarked, biografer og intet mindre end 17 hoteller. Hotellerne går lige fra pensionater, hvor du kan overnatte for få penge til luksushoteller og hytter. Hvis du gerne vil ramme midt imellem og bo på et hotel, hvor du både får god value for money, skøn atmosfære og service, så kan jeg anbefale Radisson Blu Polar Hotel, Spitsbergen. Det ligger ca. 5 min fra lufthavnen (som alt andet mere eller mindre også gør), så det er nemt at komme frem. Det har fire stjerner og er rigtig lækkert.

Hotellet ligger mere eller mindre klos op ad et bjerg, som ofte er beklædt med sne, så udsigten fra deres restaurant Nansen og deres gastropub Barentz er enestående. Hvis du kommer om vinteren, er det også muligt at opleve nordlys fra begge steder, hvis det er meget klart. Det bedste er næsten, at de har udendørs spa, hvor du kan sidde med et glas bobler og nyde udsigten – helt magisk!

Spiseguide og rejseguide til Svalbard Norge
Morgenmaden på Radisson

Navn: Radisson Blu Polar Hotel, Spitsbergen
Hvor: Vei 229-3, 9171, Svalbard og Jan Mayen
Pris: $$$


Spisesteder

I Longyearbyen findes der i 2023 ca. 10-12 restauranter og cafeer, så selv om der kun bor 2600 på Svalbard, så er det virkelig mange spisesteder. I min lille lokale hjemby Storvorde er der ca 3500 indbyggere, og vi har ikke én eneste restaurant – dog er der det lokale pizzeria og naturligvis cafeteria i hallen – det siger lidt om forskellen. Du kan spise lokalt på mange af restauranterne, og navnlig fisk, rensdyr og hval går igen på mange af menuerne på de forskellige spisesteder. Dog kan du også nyde mere internationale retter – men skal du huske én ting: mere eller mindre alt andet end lokal fangst alt skal importeres dertil – mejerivarer, kød, grøntsager. Det betyder, at det kan give god mening at spise lokalt både for friskhedens skyld og for klimaets skyld.

Hvor kan du spise lokalt?

“Stationen”

Stationen ligger midt i Longyearbyen og har eksisteret siden 2018. Jeg har besøgt den nogle gange, og det er stedet, hvis du vil spise lokalt eller have en god burger – ukompliceret og nede på jorden. Restauranten er indrettet lidt som en gammel hvalfangerstation, derfra navnet så indretningen er derefter med masser af artefakter fra tiden, hvor hvalfangst var på toppen primært fra ca. 1650-1750. Denne periode var en stor del af Svalbards historie.

Spiseguide og rejseguide til Svalbard Norge
Rensdyrstuvning

“Hval-bøf” eller “Rensdyrstuvning”

På menukortet finder du lidt af en blandet landhandel, det skyldes de mange turister, som hvert år besøger Svalbard. Derfor finder du både vitello tonnato, caesar salad, peberbøf, entrecote, forskellige burgere og endda en “Skagen Sandwich”. Ingen af retterne fejler noget, og alt smager glimrende, men jeg vil anbefale dig at smage deres “rensdyrstuvning” til ca. 150 kr., hvis du spiser der til frokost eller deres “hvalbøf med ratatouille, kartofler og svampe” til ca. 210 kr., hvis du spiser der til aften. Begge dele smager fremragende, og så smager du noget, du sikkert ikke har oplevet før.

Navn: Stationen
Hvor: 6J9Q+87X, Longyearbyen 9170, Svalbard og Jan Mayen
Pris: $


Hvor kan du spise gourmet?

“Huset”

Huset er den nordligste gourmetrestaurant i verden! Det lyder næsten underligt, at det er muligt at drive en restaurant, som besidder en vinkælder med mere end 15.000 flasker vin og tilbyder en 12-retters menu i et område med 2600 indbyggere – men det er det! Deres vision er at lave gourmetmad i særklasse, hvor de har fokus på lokale råvarer fra Svalbard og den arktiske region. På deres menu finder du ofte både rensdyr, sæl og fjeldrype.

Spiseguide og rejseguide til Svalbard Norge
Billedet er fra visitsvalbard

Deres 14-retters menu er enestående og består af primært fisk og skaldyr, som er fanget af lokale på Svalbard. Huset har et samarbejde med en række jægere og fangere, så de støtter de lokale. Hvis du vælger at besøge “Huset”, så kan jeg kun anbefale deres menu, navnlig hvis du er glad for gourmetmad og -restauranter i Michelin-klassen. I dele af sæsonen har “Huset” også en bistro, hvor du kan spise for lidt mindre penge. Deres menu koster ca. 1025 kr. og tilhørende vinmenu koster ca. 600 kr. – det er naturligvis mange penge, men antaget at Michelin-guiden orkede at rejse til Svalbard, så er jeg overbevist om, at der var faldet en stjerne til dem. Du kan læse fuld artikel med anmeldelse af “Huset” på bloggen.

Navn: Restaurant Huset
Hvor: SJ, Vei 300, Longyearbyen 9170, Svalbard og Jan Mayen
Pris: $$$$


“Funken Lodge – Restaurant Funktionærmessen”

Hotel Funken Lodge ligger ca. 1,2 km fra Radisson-hotellet, og det tager ca. 15 min at gå dertil. Begge hoteller tilbyder dog shutlebus omkring spisetid, så du gratis kan køre mellem hotellerne. På Hotel Funken Lodge ligger “Funktionærmessen Restaurant”, som har fokus på lokale råvarer og tilbyder et lille men luksuriøst a la carte kort, hvor du både finder caviar, snacks og signaturretter som deres “King Crap”.

Spiseguide og rejseguide til Svalbard Norge
På Hotel Funken Lodge ligger Restaurant Funktionærmessen

Priserne er i den høje ende, men alt er også lækkert. Deres vinkort rummer et fremragende udvalg, og de har desuden et enormt Champagne-kort. De tilbyder også Champagne-smagning i deres vinkælder. Du kan læse fuld anmeldelse af Restaurant Funktionærmessen på bloggen.

Navn: Restaurant Funktionærmessen
Hvor: Funken, Longyearbyen 9170, Svalbard og Jan Mayen
Pris: $$$


Hvad kan du lave på Svalbard?

Selv om Svalbard er ret begrænset til den lille by, Longyearbyen og de omkringliggende områder, så er der masser, du kan lave. Det nemmeste er at gå en tur, du kan til fods komme godt omkring, og har du et par gode støvler, så kommer du nemt omkring.

Besøg “Sukkertoppen”

Hvis du kigger mod øst og opad, så vil du se en masse “lavine-hegn”, som er blevet opsat efter en større lavine for nogle år tilbage, som desværre betød, at flere huse gik til. Mellem det fjerde og femte hegn er der en stabling af sten, som er skabt af besøgende, som én efter én har lagt sten på, som så til sidst er blevet til en næste to meter høj stabling. På bagsiden af den store stenbunke er der en lille kasse, hvor du kan skrive dit navn og dato for at markere, at du er nået til “Sukkertoppen”.

Spiseguide og rejseguide til Svalbard Norge
Okay, det er faktisk kun halvvejs til “Sukkertoppen”

Tag på sejltur med “Better Moments”

I havet og omkring havet ved Longyearbyen og ved Svalbard lever der både minkhvaler, delfiner, hvalrosser, sæler, spækhuggere, fuglevildt og naturligvis isbjørne, som der er mange af. Flere tilbyder bådture, hvor de sejler ud i bedste ekspeditionsstil og leder efter dyr. De sejler ud i løbet af dagen i perioden, hvor der er lyst døgnet rundt og frem til slutningen af september. Da jeg var afsted så vi bl.a. en hvalros, som havde lagt sig godt tilrette på en isflage, hvor den kunne nyde solen. Senere så vi en isbjørn langt inde på land, som nogle af de observante passagerer, som havde medbragt gode kikkerter opdagede. På dette tidspunkt havde vi sejlet i nogle timer, hvor der havde været ret mange bølger. Da båden så lagde sig til ro, fik vi serveret en omgang linsesuppe i karry fra en termokande – det lyder underligt, men at stå midt ude i Ishavet med solen over sig kl. 22.30 og være i ét med naturen var ubeskriveligt – jeg tror den linsesuppe er ét af mit livs bedste måltider.

Spiseguide og rejseguide til Svalbard Norge
Vi var heldige på vores tur på vandet – hvalrossen lå og hyggede sig i aftensolen

Turen tager fem timer og er inklusiv frokost eller aftensmad. Den koster 2290 norske kroner, som omregnet er ca. 1400 kr. Hvis du ikke er søstærk, så overvej en søsygepille inden – medbring også gerne kikkert og et godt kamera, hvis du ejer et.

Navn: Better Moments
Hvor: Isdammen 1 Longyearbyen SJ, 9171, Svalbard og Jan Mayen
Pris: $$$$

Tag på tur med hundeslæde/vogn

Der er ret mange hunde på Svalbard, og de er primært af racen Alaskan Husky, som betyder, at det er en Husky, som er parret med en anden race, som fx Schæfer, Labrador eller Golden Retriever. De er mindre end Sibirian Husky og er meget intelligente og en kende stædige af natur, hvilket er grunden til, at de er blandet med andre racer. Jeg besøgte “Svalbard Husky“, som adskiller sig lidt fra de andre to steder, hvor du kan køre med hundeslæde/vogn. Svalbard Husky inddrager gæsterne i hele processen, hvilket betyder, at du kommer til at møde hundene, kæle for dem, give dem tøjler på, spænde dem for og du får endda muligheden for at styre under turen, hvis du ønsker det.

Spiseguide og rejseguide til Svalbard Norge
De har verdens bedste guide på Svalbard Husky

Er du typen, som gerne blot vil sætte dig ombord, så skal du undgå Svalbard Husky. Hvis du derimod er typen, som gerne vil inddrages og elsker hunde, så er Svalbard Husky perfekt for dig. Du skal beregne, at en tur varer 4-5 timer fra du forlader dit hotel, hvor der er opsamling, og til du er tilbage. Prisen pr. person er 1295 norske kroner, som omregnet er ca. 800 kr. Du får udleveret dragter, støvler og handsker, så du behøver ikke have den slags med. Dog vil jeg råde dig til at have en tyk trøje på under dragten samt nogle ekstra sokker, for selv om sommeren kan det være koldt, hvis solen ikke skinner. Turen og oplevelsen er virkelig skøn, og du oplever naturen på en helt anden måde, når du kører i vogn eller slæde.

Navn: Svalbard Husky
Hvor: CFCMWF2M+GH, 9170, Svalbard og Jan Mayen
Pris: $$$

Jeg håber, guiden har givet inspiration til at besøge et område, som endnu er helt unikt i verden. Det er vitterligt en tidslomme, som fortsat er ret uspoleret – men hvem ved? Hvis klimaet fortsætter med at ændre sig, om Svalbard så med tiden forsvinder – hvilket også er årsagen til, at jeg om få år vender tilbage igen.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar