Der findes mange steder i verden, hvor du kan tage hen og få store oplevelser, ofte betyder det, at du skal rejse ret langt og nogle gange krydse et ocean – men vidste du, at der kun to timers kørsel fra København ligger et naturreservat på i næsten 1000 hektar land med al den luksus, du overhovedet kan forestille dig? Jeg vidste det ikke – men er glad for at jeg tog turen til stedet, som vitterlig blæste mig bagover! Velkommen til Eriksberg.
Eriksberg ligger blot to timer fra København, og du kan enten tage bilen eller toget dertil. Hvis du vælger toget, så tilbydes der afhentning ved stationen. Her kan du nyde turen gennem landskabet og navnlig stykket gennem parken ned til hotellet, som tager ca. 15-20 min. Kommer du fra Malmø er det blot 1,5 times transport.
De har 30 værelser i dag samt suiter, restauranter, gym – både indendørs og udendørs, kæmpe spaområde, helikopterplads, mulighed for safari – både dag og nat. Det er helt enkelt den ultimative oplevelse for dig, som gerne vil have et getaway som er helt anderledes og spændende.
Eriksberg har ca.. 1000 hektar land, hvor der er vildtområder, søer og masser af liv for fugle, dådyr, rådyr, krondyr, bison, muflon, vildsvin og naturligvis masser af gnavere. De har flere kilometers kystlinje, og det er et rent paradis for dig, som er glad for at komme helt tæt på naturen og glad for at koble af i den stille natur.
Derudover har de også en kæmpe vinkælder, hvor jeg blev vist rundt. Den ligger i forlængelse af “Visenten”, som vi vender tilbage til senere. De har vine fra hele verden, men primært fokus på “den gamle verden” altså Europa, hvor du finder store klassiske franske, italienske og spanske vine.
SynVillan
Én af deres helt særlige villaer er “SynVillan”, som ligger ca. 10 min. kørsel fra det primære hotel og receptionen. Her skal du gennem skoven og ned til villaen, som står på pæle, så den er hævet over jorden.
Der er plads til fire personer fordelt i stort soveværelse, som er tiltænkt forældrene samt køjeseng, hvor der er plads til børn. Villaen er på 50 kvadratmeter, og der er 15 kvadratmeter tilhørende terrasse. Derudover er der et lille tekøkken med dobbelt kogeblus og håndvask. Der er ikke rindende vand, da det ligger ca. 10 min kørsel fra hotellet og hånden på hjertet, så ligger det i den svenske ødemark, hvilket er en stor del af charmen. Det betyder også, at toilettet er drevet af gas – resten af huset drives af solenergi, så du kan sagtens lade din telefon og computer op, så du kan bruge dem.
Det er hyggeligt og utroligt charmerende – faktisk en form for “primitiv luksus” i særklasse. I denne video kan du se det, som er mest unikt ved SynVillan, hvilket er plexiglasset i gulvet under sofabordet (også af glas), som gør, at du kan se de vilde dyr spise majs og korn imens du nyder et glas vin. Du spiser vitterligt sammen med dyrene.
I denne video kan du se en kort rundtur i “SynVillan”, hvor der lige er blevet lagt foder ud til dyrene. Kort tid efter så var der besøg af et sultent vildsvin – forestil dig, at du sidder og nyder et glas vin, imens et vildsvin eller en buk spiser få meter fra dig – det er helt utroligt.
Eriksberg udvider
De bygger lige nu nyt hotel, der ligesom “SynVillan” kommer til at være på stopler for at optimere udsyn til vildt i parken. Det kommer til at hedder “Arken”. Det er designet som et skib og står klar i marts 2024. Det kommer til at indeholde 30 værelser og flere unikke suiter. Hele ideen med hotellet er at indkapsle naturen, så man hverken føler, man er inde eller ude – oplevelsen skal være i ét med naturen.
“Arken” kommer til at ligge ved siden af Havsören.
Restauranterne Havsören og Visenten
På Eriksberg har de en primær gourmetrestaurant, som hedder Havsören samt et brasserie, hvor du typisk spiser morgenmad og frokost, som hedder Visenten. Deres gourmetrestaurant tilbyder forskellige retter, som tager udgangspunkt i vildt, men er lavet med et moderne twist. Jeg havde fornøjelsen af at spise der to aftenener, hvor jeg første aften fik serveret deres 3-retters, som koster 655 SEK svarende til ca. 425 DKK. Dertil kan der bestilles vinmenu, som koster ca. 625 SEK svarende til ca. 400 DKK.
Da jeg besøgte dem, fik vi først en ultratyndskåret knoldselleri fyldt med ost med en sauce på havtorn, kantareller og trøfler – en godt eksempel på hvor skøn en vegetarret kan være. Hertil en skøn vin fra Spanien, “Artadi” Vinas de Gain fra 2016 med en skøn duft af citron, grape, appelsinskal og med en let sødme. Den havde masser af mineralitet, syre og en fin frugtsødme.
Vores næste ret var næsten den bedste! Okay, ikke helt men tæt på – det var brød og smør, og jeg elsker det virkelig! Her fik vi fire forskellige slags smør – almindelig smør, smør med purløg, smør med chili og honning samt smør på oksehale, som jeg valgte at kalde “kødsmør”. Vores brød var en brioche på kærnemælk med spiselige blomster og groft brød på røget hvedemel. Absolut fremragende.
Vores hovedret var helleflynder på en kartoffelpuré med kålrabi, rosenkål med muslingesauce skilt med en purløgsolie og toppet med løgrom. En god stor portion med masser af smag og dybde. Desserten var en speltcrumble med multebær (som ofte bruges i Sverige), samt en skum på mynte med en “tuille-sol”. En skøn afslutning og med få ingredienser, hvilket også er, hvad deres køkkenchef ønsker.
Dagen efter spiste vi også på Havsören, hvor vi fik en fem-retters menu, som varierede en smule fra første aften. Niveau, kreativitet og udførelse var i top begge aftenener. På dag to starede vi med en ret bestående af sild med syltet sennepsfrø, rosenkålsblade – sauce på grillede agurker med lime samt ærter og røget yoghurt, en ret for dig som elsker sild. Jeg er selv utrolig glad for sild og er typen, som er nået til det punkt, hvor jeg foretrækker dem mere modnede end de hvide sild, så jo mere, jo bedre.
Retten blev efterfulgt af gedde på en knoldselleripuré med kålrabi, røget skum og caviar fra Sverige (opdrættet), som var ustyrlig lækkert. Det er meget sjældent, jeg får serveret gedde, hvilket er lidt synd, da det smager virkelig godt. Vinen dertil var en skøn Bourgogne fra Côtes de Nuits fra 2021 – en frisk og lækker Pinot Noir med duft af jordbær, skovbund, tomatstilke og en læskende mundfylde. Et godt match til retten.
Hovedretten var (naturligvis) vildt – jeg skriver naturligvis, da området er på 1000 hektar og har næsten 1900 dyr, så hvorfor ikke noget vildt? Jeg elsker det, og når det er tilberedt som her, så er der vitterlig ikke et øje tørt. Retten bestod af tatar af dådyr, to forskellige typer jordskokker, en bagt og en friteret samt svampe på toppen og sprøde kartofler.
Næste ret var også vildt, hvor vi fik rådyrmørbrad med sødkartoffelpuré, æblepuré, smørstegte kantareller, blancherede blade fra rosenkål med brunet smør samt demiglace med urteolie. Vores ledsager var en Syrah fra det nordlige Rhône fra Stephane Ogier, som var et perfekt match. Duft af brombær, solbær, læder og røg. I munden var den kølig, frisk med en skøn frugtsødme og fin syre, som gav modspil til retten.
Vores afslutning var henkogte kirsebær med sherry, rødbedeparfait, kirsebæris toppet med marengs med peberrod. Jeg vil gerne tilstå, at jeg manglede lidt sødme i retten – det er nok bare mig, som er en sukkergris, men jeg holder mest af søde desserter.
Visenten
Visenten er Eriksbergs anden restaurant, som primært benyttes til deres lækre morgenbuffet og til frokost. Deres morgenbuffet serveres fra 07.00 til 10.00 og består af de klassiske “intercontinentale” lækkerier som scrambled eggs, baked beans, bacon, amerikanske pandekager og grillede svampe. Der, hvor den adskiller sig, er ved, at den også har forskellige udskæringer af pålæg fra vildt som fx røget rådyr, filet af krondyr og vildsvinepølse. Som du sikkert kan regne ud, så er det utroligt lækkert.
Til frokost har de også en buffet, som du sagtens kan angribe – er du mere til a la carte, så har de en række lækre burgere på menuen, og de er alle lavet på vildtkød. De varierer lidt efter, hvad de får slagtet, men du kan ofte få burgere på rådyr, bison og kronhjort. Da jeg besøgte dem, så havde de en “Pulled Deer Burger” og flere andre på menuen, hvor priserne for en burger lå mellem 195 SEK og 220 SEK, hvilket svarer til 125 DKK og 140 DKK – så priserne er i bund, og når smagen er i top, så er det bare så skønt. Se lige et billede:
Ophold i Havsören og overnatning i “Baron Ruuth”
På første sal i Havsören er der tre suiter, som er opkaldt efter tidligere personer, som har haft relation til Eriksberg. Suiterne hedder Baron Ruuth, Doktor Berg og Westfelt. Jeg havde fornøjelsen af “Baron Ruuth“. En 45 kvm stor suite med stue, stort soveværelse og et kæmpe badeværelse med dampbad og fælles terrasse med udsigt over dele af parken. På værelset er der minibar, badekåber, slippers, Nespressomaskine, to fjernsyn med Chromecast og plejeprodukter.
Denne er én af deres hyggeligste og mest luksuriøse suiter. Du får vitterlig følelsen af at være på en jagtfarm, hvor alt er gennemført med udstoppede dyr, våbenskab og billeder af vildt på væggene. Prisen for at overnatte i Havsören ligger mellem 4500 – 6300 SEK svarende til 2800 – 4000 DKK for to personer inklusiv morgenmad, adgang til opvarmet udendørs pool og et meget veludstyret gym samt udendørs gym.
Hvad kan man lave på Eriksberg?
Mulighederne er mange, så jeg vil forslå, at du planlægger din tid forud for et besøg eller beder Eriksberg om at guide dig. De har på deres site forskellige “pakker”, hvor du kan vælge om vil på et “Gourmet ophold“, hvor der er inkluderet middag i deres gourmetrestaurant eller “Romantisk ophold”, hvor der bl.a. er vin og chokolade på værelset ved ankomst. Ellers så er der også mulighed for “bare” at besøge Eriksberg og nyde deres resort. I og med at den omkringliggende enorme park er deres kronjuvel, så vil jeg klart anbefale dig at opleve den. Det kan du gøre på forskellige måder, hvor du kan vælge, om du vil transporteres rundt i deres safaribil, på cykel eller på gåben. Ved alle muligheder tilbyder de naturligvis en guide – faktisk bliver du ikke sluppet løs alene i parken lige meget hvad – tænk lidt Jurassic Park uden en T-Rex – så dyrene er ikke farlige, men du bør alligevel lige have en guide med.
Safaribilen
Det mest autentiske, og hvor du har størst garanti for at opleve dyrene helt tæt på, er, hvis du booker en tur i safaribilen. Det koster 3.995 SEK, som svarer til ca. 2500 DKK, og der kan være 8 i bilen, så denne tur er oplagt, hvis I er flere afsted. Turen varer to timer, og der er garanti for at opleve dyrene helt tæt på. Årsagen er, at bilen er terrængående og kan komme rundt på steder, hvor det ellers kan være vanskeligt at komme frem.
Cykelsafari eller gåtur
De to andre muligheder er enten på cykler eller en god gammeldags gåtur. På cykel har du muligheden for at komme mere omkring, og dermed kommer du måske til at opleve mere. I begge tilfælde er der en guide med, og du får dækket et ret stort område, hvor du også med garanti får set masser af dyreliv. Begge ture koster 595 SEK svarende til ca. 375 DKK.
Derfor synes jeg, at at du skal besøge Eriksberg
Eriksberg var for mig en lille oase i den svenske ødemark, hvor jeg fik muligheden for at koble helt af. Jeg følte, at de havde noget af interesse for alle – vandring, gourmet, afslapning, træning, cykling og alt pakket ind i luksus, som var helt nede på jorden. Jeg kan bedst sammenligne det med én af de bedste ture, jeg har haft i mit liv, som var til Grootbus, som ligger i Sydafrika, et resort, som også er præget af høj luksus, men som alligevel føles det helt nede på jorden – i naturens ånd, hvor det er “on the animals terms”, præcis som det også er på Eriksberg. Hvis du overvejer en tur, så kan det klares med to overnatninger inklusiv mad, vin og en vandretur for ca. 8000 kr. for to personer – det er stort set det samme som et besøg på en Michelin-restaurant i Danmark koster, her får du bare 48 timers getaway for samme pris.