Vi danskere drikker i gennemsnit 3-4 kopper kaffe daglig og er det fjerde mest kaffedrikkende folk i verden. Det svarer til, at vi indtager omkring 8,6 kg. kaffe om året – det er lidt af en slat og bliver til en del kopper kaffe på årsbasis. Jeg er selv én af dem, som nok ligger over 3-4 kopper, så jeg trækker gerne gennemsnittet lidt op – det er også årsagen til, at jeg har valgt at anmelde lidt forskellige kaffebønner fra dinluksus.dk, som sælger fantastisk kaffe.

Kaffe er ikke bare kaffe

86 % af de danske mænd og 76 % af de danske kvinder drikker kaffe. Mænd drikker i gennemsnit dagligt en kop mere end kvinder. Men kaffe er ikke bare kaffe – det indeholder udover koffein også en lang række bioaktive stoffer, som i rette mængder er sundt og forebyggende mod en række sygdomme, som fx type 2-diabetes, Parkinsons, blodpropper, blødninger i hjernen og ikke mindst Alzheimers og depressioner – så udover at det smager godt, er opkvikkende, så er det også i rette mængder sundt.

Hvilken kaffe kan nydes dagen lang?
Ca. hvad jeg drikker på en uges tid 😉

Kaffe til den rette tid

For mig er der stor forskel på den kaffe, jeg indtager. Er det en kaffe om morgenen? Er det kaffe til et stykke sødt? Er det kaffe sidst på dagen? Er det kaffe, som jeg ønsker en særlig effekt af? Det er vidt forskelligt, og sådan tror jeg faktisk, mange har det. Nogle ønsker måske ikke, at den første kop, de drikker, blæser dem bagover, hvor andre gerne vil have en stærk espresso, som virkelig får dem i gang? Jeg har kigget på fem forskellige typer kaffe, som hver især har deres egenskaber og karakteristika.

Hvilken kaffe kan nydes dagen lang?
Jeg vil gerne indrømme, at jeg er med til at trække gennemsnittet af kop pr. dansker op

Ristning af kaffebønner

Inden vi når til kaffen, så vil jeg gerne lige helt kort vende processen omkring ristning af kaffebønner, da den er ret afgørende for den endelig kaffe. Kafferistning er en varmeproces, hvor der skabes aroma ud af de helt rå kaffebønner. Hvis du har god tid, så kan du starte med at læse nu, og måske engang næste år, efter at have læst, nørdet og forsket, er du igennem det meste. Det er nemlig en videnskab, og for nogen har det udviklet sig til et fag eller en kunst, om man vil. Så lang tid vil jeg dog ikke bruge på det, men i stedet give en lille kort introduktion til, hvordan du kan skelne mellem ristningerne ved at se på kaffebønnens udseende, og i store træk hvad det betyder for smag.

Hvilken kaffe kan nydes dagen lang?
For mig er kaffe forskelligt afhængig af hvilken tid på dagen jeg nyder det

Lysristede kaffebønner

Lysristet er den mildeste form for ristning af kaffebønner. Det gøres ved en temperatur på ca. 180 grader. En lysristet kaffebønne bibeholder meget af den naturligvis aroma i bønnen, den bliver lettere i udtrykket, kan have høj syre, frugtige noter og højt koffeinindhold.

Mellemristede kaffebønner

Denne form for ristning benyttes ofte, hvilket nok skyldes, at den rammer ret bredt, når det kommer til folks smag. Ristningen foregår ved ca. 215 grader, og en del af den naturlige aroma bibeholdes men der kommer også en mere fyldig, sødmefuld og mørkere smag i den endelige kaffe. Til sidst er indholdet af koffein mindre end ved den lysristede metode.

Mørkristede kaffebønner

Hvis du nogensinde har fået espresso serveret hos en italiener eller på en café, hvor du har bedt om en stærk espresso, så kunne det godt være en mørkristet kaffebønne. Her ristes de ved 240 grader, og smagen fra ristningen kommer til at dominere i forhold til den naturlige aroma. Det giver en kaffebønne, som kan blive fyldig, med minimal syre, let bitter, intens, rig og kraftig.

Der er naturligvis også grader af ristning mellem de forskellige kategorier, hvilket er årsagen til, at nogle fx dinluksus.dk inddeler dem i en skala fra 1 til , hvor 1 er den lyseste risting, og 4 er den helt mørke ristning. Men hvad passer så bedst til hvad og hvornår? Det er individuelt, men jeg deler gerne, hvordan jeg foretrækker min kaffe. Derfor har jeg inddelt de fem forskellige typer kaffe i testen under forskellige kategorier og forklaret årsagen dertil.

Den kaffe jeg foretrækker om morgenen – Espresso Peru & Nicaragua

Mit morgenskud må gerne sige “Hallo and good morning” – lidt på samme måde, som jeg foretrækker lidt frisk chili på mine scrambled eggs om morgenen, man må gerne lige mærke, at man skal i gang. Dog vil jeg heller ikke have, at jeg bliver blæst bagover af smag, hvilket skyldes, at det faktisk fjerner min lyst til den næste kop. Det skal helst være sådan, at man ikke bliver mættet fra begyndelsen.

Hvilken kaffe kan nydes dagen lang?
Et bud på en kaffe til om morgenen…

Dette blend er fra Peru Chanchamayo og Nicaragua Matalgalpa og er ristet imellem mellem- og mørkristet, altså ikke helt intens, men vi nærmer os. Noterne er let syrlige og sødmefulde med hint af mørk chokolade og karamel, og smagen er syrlig i begyndelsen, men slår over i en afrundet og blid eftersmag – præcis som en morgenespresso skal være.

Pris 97 kr. for 500 gram


Den kaffe jeg kan drikke hele dagen – Espresso Crema

Bare navnet på denne siger det hele ikke? Hvem er ikke altid klar på en espresso crema? Jeg er i hvert fald – Men nu skal det ikke handle om navn, men nærmere om netop ristningen, aromaen og smagen. Denne er mellem- til let mørkristet og et blend af Colombia Supremo (Arabica) og India Cherry AA (Robusta).

Hvilken kaffe kan nydes dagen lang?
En “all day long kaffe”, som jeg er helt vild med…

Det er helt enkelt en vildt lækker espresso, og den fungerer virkelig dagen lang. Årsagen er, at den placerer sig rigtig flot lige mellem de helt kraftige og syrlige espressoer. Den har noter af tørret frugt, nødder og toffee, men er samtidig let syrlig, rund og fyldig i smagen, og det er præcis sådan en espresso, som kan nydes dagen lang. Pris 94 gram for 500 gram.

Pris 94 kr. for 500 gram


Den kaffe jeg gerne sætter til noget sødt – Økologisk kaffe fra Peru

Kaffe er ikke bare kaffe, og slet ikke når det matches til det søde køkken, hvilket jeg har gjort en del gange. Var denne kaffe en vin, så var det en “single wineyard” – det er nemlig topkvalitet, når det kommer til kaffe.

Hvilken kaffe kan nydes dagen lang?
Hvis der findes en kaffe til dessert, så må det være denne…

Det er Peru økologisk grade 1 og 100% Arabica. Den er dyrket i delvis skygge fra store træer, hvilket gør modningen langsommere, men giver en utrolig flot afrundet kaffe, hvilket er præcis, hvad man skal bruge, når der skal sødt til. Her er der nemlig brug for en kaffe, som ikke er for intens og ikke for syrlig, men en affrundet kop kaffe med blide noter og god balance.

Pris 92 kr. for 500 gram


Den kaffe jeg byder mine gæster – Etiopien Guji

Reelt kan du tilbyde dine gæster lige nøjagtig den kaffe, du synes. Grunden til, at jeg bruger netop denne, er, at mine gæster, som ofte er min familie, elsker kaffe, som er til den mildere side men høj på det frugtige, og det er præcis, hvad denne 100% Arabica, Etiopisk grade 1, Natural er. Jeg serverer den ofte som stempelkaffe eller som americano, hvor jeg laver en espresso og så stiller kogende vand på bordet, så folk selv kan justere styrken.

Hvilken kaffe kan nydes dagen lang?
Den kaffe jeg byder ventede gæster 😉

Når jeg har rigtig god tid (hvilket faktisk aldrig sker), men når jeg tager mig rigtig god tid, så laver jeg den nogle gange som “pour-over”, og så minder den faktisk uhyre meget om den kaffe, jeg bestiller på min favorit kaffebar Prolog, som ligger i Kødbyen. Her kommer noterne virkelig til sin ret, hvor der er tydelig duft af tørret frugt og en let sødme.

Pris 110 kr. for 500 gram


Den kaffe jeg drikker, når jeg vil have det bedste Uganda AA

Denne kaffe er 100% Arabica, Bourbon AA, og selv om prisen ikke er højere end de andre i testen, så er det lidt en luksuskaffe. Årsagen er, at det er ret svært at skaffe kaffe fra dette område i denne kvalitet og rating.

Hvilken kaffe kan nydes dagen lang?
Min favorit når det kommer til “weekend-kaffe”…

Kaffen er dyrket mere end 2600 meter over havets overflade, hvilket betyder, at noterne i kaffen ændres i forhold til dyrkning i områder tættere på havets overflade. Noterne i denne kaffe er nougat, appelsin og pistacie. Det er en yderst delikat kaffe, som for mig kommer bedst til udtryk som filterkaffe eller som en americano, hvor jeg holder lidt igen med mængden af vand.

Pris 95 kr. for 500 gram


Sådan laver du den perfekte espresso

For at lave den bedst mulige espresso er der nogle få skridt, som kan tages, som handler om brygning, dosering, stampning og brygning. Hvis du har en fuldautomatisk espressomaskine, så behøver du ikke bekymre dig så meget – jeg har selv testet “Delonghi “La Specialista”, som fungerer absolut glimrende til formålet. Hvis du selv vil i gang, så er der her en række steps, som hjælper dig sikkert i mål.

Step 1: Friske bønner

Bønnerne skal males lige før brygning, det er næsten alfa og omega for, at espressoen er frisk, da kaffebønnerne skal afgive maksimal smag i de få sekunder, de er i kontakt med vandet under brygning.

Step 2: Korrekt dosering

Dette skridt bliver ofte nedprioriteret, og endnu oftere så er det sådan, at der bruges for store mængder, når der brygges. En espresso er ikke “jo stærkere jo bedre”. En dosering ligger på ca. 9 gram, som svarer til et “single shot”. Dog er kan det naturligvis være meget personligt, om man vil justere op eller ned med nogle få gram.

Step 3: Stampning af kaffe

Stampning af kaffen er en kunst, som er ret besværligt. Hvis du har en maskine, som kan udføre det for dig, så brug den. At finde ud af hvor meget det kræver, før du rammer ca. 15 kg i dit tryk, er temmelig svært. Årsagen til, at det er så vigtigt er, at vandet løber for hurtigt igennem, hvis der er presset for let, og det modsatte hvis du har presset for hårdt.

Step 4: Brygning

Så kommer temperaturen – en espresso skal brygges ved ca. 92-93 grader, og trykket skal være på 9 bar. De fleste maskiner sikrer dette via automatik, og gør det ret præcist.

Step 5: Den perfekte espresso

Nu bliver det lidt religiøst,for findes den perfekte espresso reelt? Det handler om smag og præferencer, og at den er brygget korrekt. Men har du sikret friskkværnede bønner, korrekt dosering, stampning og brygning ved korrekte grader og bar, så er du langt. Nogle baristaer snakker om den “perfekte crema”, som er udtryk for, at det lag skum, som lægger sig på toppen, starter med at være rustfarvet eller rødbrunt, efter lidt tid dæmpes til den smukkeste lysebrune farve. Herefter forsvinder det faktisk – hvis det er tilfældet, så er du tæt på. Men husk nu,at alt ikke skal være en videnskab – nyd kaffen, udforsk nye typer af bønner og prøv dig frem – skål i espresso.

Du kan finde mere inspiration på dinluksus.dk

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar