Monopolet tester: Delonghi "La Specialista" espressomaskine
Gadgets Kaffe

Monopolet tester: Delonghi “La Specialista” espressomaskine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Vi er en kaffedrikkende nation i Danmark! Overalt skyder der nye Baresso’er og Espresso Houses op – selv i min lokale Plantorama er der kommet en Espresso House! Jeg er selv storforbruger af kaffe og elsker det i alle afskygninger, faktisk drikker jeg det hele, men jeg sætter virkelig pris på en lækker kop espresso. Det er også årsagen til, at jeg har ønsket mig en “La Specialista” i julegave, som heldigvis er landet under træet. Her får du en test af Delonghis espressomaskine – God fornøjelse.

Førstehåndsindtryk & Unboxing

Lad mig starte med at sige – mit førstehåndsindtryk er virkelig godt. Fra maskinen er udpakket gik der lige nøjagtig 3 minutter før jeg var kørende med den første kop kaffe. Jeg vil så godt tilstå, at jeg brugte 90 sekunder på en Youtube video med maskinen, for at have styr på dens features. Det hele virker meget gennemførst og høj kvalitet.

Unboxed…
Synes det “halv-industrielle” look er vildt fedt…

Den har en “autotamper” i venstre side, som laver det perfekt tryk, hvilket betyder, at du ikke behøver bekymre dig. Noget af det jeg gik død på dengang jeg havde en 100 % manuel espressomaskine var netop, at jeg aldrig formåede at lave det korrekte pres, når jeg skulle tampe – ret frustrerende og bøvlet. Det slipper du får her, da løsningen er mere eller mindre idiotsikker og det er godt for en fyr som mig 🙂

Autokværn – “Click and GO”

Det sekund du sætter hoved på kværnen siger det “klik” og der kværns den automatisk. Herefter flytter du blot hovedet, og vælger hvilken kaffe du vil have – kort efter er den klar. Den rummer 2 liter vand i tanken og omkring 300 gram bønner, hvor du kan indstille hvor fint og groft din kaffe skal males.

“Semi-automatic”…

Design og kvalitet

Jeg er vild med det industrielle look som maskinen har. Reelt kunne den stå på en espressobar og falde direkte ind blandt de dygtige baristaer. Den har bagbelyst panel i hvid, som lyser op når du tænder for den, hvilket giver et flot look. Den består primært at rustfrit stål og hærdet plastik. En ting jeg er rigtig glad for er, at risten i bunden ikke er et helt stykke stål, men netop en rist – det betyder, at brugsridser faktisk ikke ses.

Delonghi La Specialista….
Ready to go…

Features

La Specialista har en række lækre features, nogle er synlige, andre er indbygget. Lad os starte med de indbyggede. Den har to sensorer i kværnen, en som fortæller når den er tom, hvilket er praktisk og rigtig rart, der er ikke noget værre end at starte end kop kaffe op uden bønner. Den næste censor tæller omdrejninger. Det betyder, at kaffen bliver mere ensartede end de maskiner, som benytter tid som indikator for hvor længe kværnen skal køre. Derudover har den to varmesystemer, et til kaffen og et til mælken, det betyder, at du kan lave en latte, som ikke når at køle af pga. ventetid.

Latte…
Perfekt latte i første hug! Og nej, jeg kan ikke lave “Latte Art”…

De synlige features er udover “autotamperen”, som vi har været omkring dens mælkesystem, som også fungerer automatisk. Du vælger blot mellem “flat” og “foam” og sætter den medfølgende lille kande under steameren og ca. 60 sekunder efter er den klar. Til sidst har den mulighed for at “rinse” når du har brygget for lige at skylle hovedet igennem og mulighed for at lave vand til te.

Dobbelt espresso – keeps you going…

Testen

Nu har jeg drukket en del espresso, americano og almindelig kaffe på La Specialista og har målt, smagt og testet en del. Hvis du vil have en perfekt kop espresso, skal der som minimum være styr på følgende:

“Den perfekte espresso”

  • Antal bar: 9-15 bar
  • Gennemløbstid 23-28 sekunder for et dobbelt shot
  • Temperatur: Færdig espresso 80-85 grader
  • Dosering: 14-16 gram for et dobbelt shot

“La Specialista”

  • Antal bar: 19 bar (efter instruktionsbogen)
  • Gennemløbstid 24 sekunder for et dobbelt shot
  • Temperatur: Færdig espresso 75 grader (uden opvarmet kop)
  • Dosering: 15 gram for et dobbelt shot (men kan indstilles til mere)

Ønsk Kaffe

Jeg har tidligere testet og drukket ustyrlige mængder af Ønsk Kaffe som drives af de to ildsjæle og kaffenørder Andreas og Rasmus. De går ind for bæredygtighed, økologi og ikke mindst kvalitet. Kaffen kommer fra Nicaragua og fra tre lokale bønder, hvor én af dem – Leonel har boet på sin økologiske kaffegård Santa Prisca i 42 år med sin familie. Andreas og Rasmus har besøgt dem alle i deres hjemland, stået med bærene og bønnerne i hånden, det synes jeg er fedt. Du kan lære mere om dem på deres hjemmeside.

Dejlig hilsen fra Andreas fra Ønsk Kaffe…

Kaffe-gutterne har været gode og sende lidt prøver til mig, så jeg rigtig kunne få testet Delonghis “La Specialista” så der er kommet fire forskellige slags. Kaffe og espresso fra Santos, hvor de begge er fyldig med noter af sød karamel, chokolade og honningmelon. Videre er der espresso fra Leonel som jeg nævnte før. Her er noterne frugtige og sødmefulde og med hint af fersken og mandler – den er jeg helt tosset med!

Espresso – Frugtig og honning sød – fersken og mandler…

Den sidste er fra Corcasan som er en espresso med cremet mørk chokolade og pekannødder – den er mere i den bitre ende af skalaen. Fælles for dem er, at det er premium kaffe, det er vildt lækkert og alene duften er nok til, at jeg er i godt humør hver morgen.

Espresso Corcasan – “Cremet mørk chokolade og pekannøøder”…

Deres abonnement er værd at tjekke ud – det er utrolig enkelt og efter få klik hvor du tager stilling til hvilken type kaffe du vil have, mellem eller mørkristet svarende til om du er til stempelkaffe eller espresso. Herefter om du vil have kaffe fra Corcasan eller Leonel (kaffebønnerne), som laver kaffe med forskellige udtryk er du faktisk ved vejsende, hvor du blot skal tage stilling til mængde. Laveste pris er 169 kr. om måneden for 500 gram kaffe i to forskellige udgaver, hvilket svarer til to kopper om dagen – easy peasy!

Dommen

Du har nok gættet at jeg er fan af Delonghis “La Specialista”. For mig er det netop det perfekte fra to verdener – “Den semi-professionelle” og “Den fuldautomatiske” kaffeverden. Det kommer til udtryk ved, at du fx selv tamper kaffen, men du får lige lidt hjælp så det er ensartet hver gang. Den brygger naturligvis selv, men du har indflydelse på mængde, dosering og hvor fint malet kaffen skal være. Du laver selv din flat-white eller latte, men du får hjælpe til at steame. For mig betyder det her, at min indre kaffenørd er vakt i live igen. Prisen ligger normalt på 8.499,95 kr. men til tider er den på tilbud til omkring 5.800 kr. og det er den absolut værd. De næste mange år kommer jeg til at lege med “La Specialista” – tak for det og skål i kaffe! Du finder Delonghi “Le Specialista” på Imercos hjemmeside.

De friskbryggede facts

  • Kværnteknologi med sensorer til konsekvent maling af kaffe i helt perfekte doseringer
  • Autostamper-funktion for perfekt stampning
  • Aktiv temperaturkontrol giver stabilitet for at optimere udvindingen af kaffe
  • Avanceret lattesystem til fløjlsblød mælkekonsistens eller varm mælk
  • Din kaffe er klar på få minutter takket være 3 forudindstillede opskrifter
  • Formalings-teknologi med sensorer for konsistent dosering og formaling
  • Aktiv temperaturkontrol kontrollerer stabilitet og optimerer ekstraktionen af kaffe
  • Avanceret Latte-system for fløjlsblød mælketekstur eller varm mælk
  • Din kaffedrik indenfor minutter takket være de 3 forudindstillede opskrifter

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar