Vi nærmer os de lidt lysere tider, hvilket for mig betyder lettere retter og meget gerne noget, som jeg kan sætte hvidvin til – det vender vi tilbage til. Denne ret kombinerer lidt overgangen fra vinter til forår, da der er unghanebryst kombineret med jordskokker og verdens nemmeste sauce! Her kommer min opskrift på unghanebryst – god fornøjelse…
Denne ret lavede jeg ofte på Gastromand, hvor du også kan finde den og mellem os, så det er også lidt af en scoreret. Nu er det noget tid siden, at jeg havde det behov, men jeg har lavet den nogle gange efterhånden, og den er et hit hos kvinderne. Faktisk er det inspireret af en ret jeg fik på Mortens Kro for mange år siden, hvor jeg skulle imponere lidt. Dengang var jeg så ambitiøs, at jeg besøgte Morten inden middagen, for at planlægge det nøje, så alt var besluttet inden selve middagen. Mortens forslag var klar at vælge noget med unghanebryst – “Det elsker kvinderne” var hans kommentar 🙂
Unghanebryst med jordskokkepuré og verdens nemmeste sauce…
Her får du en opskrift som med garanti imponerer din mand eller kvinde. Sprødstegt unghanebryst, jordskokkepuré, syltede løg og verdens nemmeste sauce!
Ingredienser
Verdens nemmeste sauce
- 150 gram smør
- 2 æggeblommer
- ½ dl hønsefond gerne hjemmelavet
- 2 spsk creme fraiche
- 1 spsk citron
- Salt og friskkværnet peber
Syltede rødløg
- 1 rødløg
- 1 tsk sukker
- 1 drys salt
- 1 dl god vineddike – kan være hvidvin eller rødvin
Unghane
- 200 gram unghanebryst pr. person.
- Olie til stegning
- Salt og peber
Jordskokkepuré
- 400 gram jordskokker
- 2 dl sødmælk
- 1 fed hvidløg
- Frisk revet muskatnød
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Verdens nemmeste sauce
-
Varm smørret langsomt op så vallen skiller fra – samme som bearnaise.
-
I en ny kasserolle varmer du æggeblommerne op med hønsefond og pisker det godt sammen – der skal masser af luft i.
-
Tilsæt så smør lidt efter lidt forsat på lav varme.
-
Tilsæt så creme fraiche, hvis saucen var begyndt at skille, så fortvivl ikke, den samler sig nemlig nu.
-
Varm den igennem, men sørg for den ikke koger.
-
Smag til med citron, salt og peber.
Syltede rødløg
-
Skær løget ud i halve og tynde strimler
-
Løg det i et glas eller skål og hæld eddiken over.
-
Tilsæt sukker og salt.
-
Lad det trække 30 min på køl.
-
De må gerne have lidt bid, men det skarpe fra løget skal gerne forsvinde.
Unghanebryst
-
Varm en pande godt op og tilsæt olie.
-
Giv ungbanebrystet en omgang salt.
-
Steg det ca. 4-5 min på hver siden.
-
Det skal være gennemvarmt, men behøver ikke være stegt ihjel.
-
Lad det trække overdækket i 10 min.
-
Skær det ud når du skal anrette.
Jordskokkepuré
-
Rengør jordskokkerne
-
Skær dem i mindre stykker.
-
Kog dem i mælken med et fed hvidløg.
-
Når de er møre skal de blendes.
-
Fjern lidt af mælken, så du har ca. halvdelen af væsken. Det er nemmere at tilsætte en af koge det ind nemlig.
-
Blend så jordskokkerne til en helt glat puré.
-
Det kan justeres med mælken.
-
Smag til med rigeligt muskat, salt og peber.
Cloudy Bay Chardonnay 2017 og Sauvignon Blanc 2018
Så kommer vi til hovedattraktionen og det er helt sikkert den hvidvin du sætter til. Det kan nemlig være afgørende for en middag som denne. Jeg har altid har en stor forkærlighed for Cloudy Bay. Jeg smagte den for mange år siden, faktisk deres Pinot Noir først og fik øjnene op for denne helt uimodståelig hvidvin. De laver Chardonnay og Sauvignon Blanc som hver især har deres karakterer. Jeg finder ofte Sauvignon Blanc en kende mere interessant, mest fordi Chardonnay er mere udbredt og ofte den, som jeg for serveret.
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2019 er lidt af en lækkerbisken. Druen har ofte noget mere sprødhed og masser af syre. Høsten til 2019 bar præg meget tørke og varme, hvilket betyder, at modning går ret langsomt og druen får lov til at udvikle sig. I næsen er der masser af citrus, lime, Granny Smith æbler, citrongræs, “nyslået græs” og fersken. I munden har den masser af syre og mineraltiet. Prisen er 249 kr. pr. flakske hos Løgismose.
Cloudy Bay Chardonnay 2017 har ligesom Sauvignon Blanc også masser af syre i næsen men også mere fylde og fedme. Den dufter af friske pærer, citrus, grapefrugt og en diskret duft af eg – men på ingen måder dominerende, hvilket er fælles for begge vine. De er elegante i udtrykket. I munden har Chardonnay en skøn balance med en let fedme og syre. Begge vine passer perfekt til unghanen, faktisk ville jeg servere dem begge og lade gæsterne vurdere selv, for det er umuligt at pege på én der er bedre end den anden.
Det gode ved denne ret er, at du kan lave stort set det hele inden din gæst kommer. Du kan sylte løgene og have forkogt jordskokkerne. Du bør under alle omstændigheder lige have styr på kødet inden, navnlig hvis du har købt en hel unghane og du ikke er skarp til at lave en udskæring. Så kan der nemlig hurtig komme sved på panden.
Saucen kan du gøre klar men sørg for at lave den imens gæsten er der, den kan faktisk ikke gå galt. Jeg har endda engang glemt den så den kogte, men alligevel kan den piskes sammen. Eneste der kan gå galt er, at den tykner ret meget, men det justerer du med vand.
Tilbage er der vist bare at sige “held og lykke” 😉
1 Comment
Pingback: Sådan sammensætter du den perfekte nytårsmenu