Hvis du er stor vinentusiast og går meget op i vin, så kunne denne test være lige noget for dig. Jeg gennemgår fire forskellige hvidvinsglas i forskellige størrelser med den samme vin for at undersøge, om der er forskel på duft og smag. Alle glas er fra den tyske producent “Zwiesel Glas”, som har 150 års erfaring med at lave både champagneglas, hvidvinsglas, rødvinsglas og vandglas i høj kvalitet.

Jeg har aldrig selv testet vinglas af forskellige typer før nu, men har naturligvis på restauranter smagt vin af forskellige typer. Forskellen er blot, at jeg ikke har smagt den samme vin af forskellige glas – før nu.

Zwiesel Glas

Inden vi starter testen, så lige et par ord om “Zwiesel Glas”, som er producenten, jeg har benyttet til testen. Glassene kommer fra “Wineandbarrels.com“, som har hele serien. Zwiesel Glas blev grundlagt helt tilbage i 1872 i byen Zwiesel i Bayern af Schott Zwiesel. Deres produktion har naturligvis udviklet sig meget de sidste mange år og er i dag topmoderne. De arbejder konstant på at udvikle sig både indenfor glassenes levetid men også med fokus på bæredygtighed. Fælles for Zwiesel Glas er, at de er lavet i krystalglas, hvilket betyder, at de er slidstærke og optimale, når det kommer til beskyttelse mod brud og ridser.

Vinen til testen

Glassene, jeg har testet, er alle fra serien “Vervino” og er “Riesling” på 40,6 cl., hvilket er testens mindste glas, “Chardonnay”, som er lidt større og rummer 48,7 cl., “Bordeaux” på 74,2 cl., som er, hvad jeg vil kalde et stort vinglas. Det sidste i testen er “Bourgogne” og det største, bredeste – men ikke det højeste – det er “Bordeaux”. “Bourgogne” rummer 95,5 cl. Vinen, jeg har valgt, er hverken på Riesling, Chardonnay eller fra Bordeaux eller Bourgogne, jeg har i stedet valgt en hvidvin fra Portugal på et blend af Codega do Larinho, Rabigato og Viosinho. Hele ideen var nemlig at prøve med én vin, som måske ikke har været i tankerne hos producenten. Vinen hedder “Fafide Reserva Branco” og er en vin, jeg har testet og smagt flere gange.

Monopolet tester: Vinglas - er der rent faktisk en forskel?
Der skal naturligvis også lidt snacks til, når man tester vinglas

Sådan testede jeg

I første omgang så foregik testen blindt, hvor jeg ikke vidste, hvilket glas jeg blev præsenteret for. Jeg havde heldigvis hjælp, ellers var det blevet noget værre rod. Noterne fra min oplevelse blev skrevet ned. I næste omgang gentestede jeg uden bind for øjnene for at få hele oplevelsen med.

Monopolet tester: Vinglas - er der rent faktisk en forskel?

Fra venstre til højre – “Riesling”, “Chardonnay”, “Bordeaux” og “Bourgogne”.

Glas nr. 1 – Vervino Riesling – 229 kr. for to stk.

Det første glas, jeg testede, var det mindste glas og et “Riesling-glas”, hvor noterne kom rigtig fint til udtryk – masser af duft af citrus, ananas og tropisk frugt. Herefter vil jeg dog sige, at noterne stoppede – hvilket ikke nødvendigvis betyder, at glasset ikke var velegnet, det havde bare til denne vin nogle begrænsninger.

Glas nr. 2 – Vervino Chardonnay – 229 kr. for to stk.

Det andet glas, jeg testede, var et “Chardonnay-glas” og ja, jeg ved godt, vinen ikke er Chardonnay, men det går nok, ikke? Her var en ret spændende betragtning, at højden på glasset havde en påvirkning på duften. Det betød nemlig, at duften skulle bevæge sig længere, inden den skulle ramme næsen. Ved dette glas kom der faktisk lidt flere noter af bl.a. mango, bagte hasselnødder og marcipan med i duftpaletten, hvilket var ret interessant.

Glas nr. 3 – Vervino Bordeaux – 229 kr. for to stk.

Det næste glas var et “Bordeaux-glas”, hvor der skulle arbejdes lidt mere med vinen. Det betyder ikke nødvendigvis, at glasset ikke var velegnet, blot at det skulle have nogle gode og solide slyngture i glasset. Reelt kan man betragte duften på en vin som flere lag – jo mere ilt der kommer til, jo mere duft vil der blive frigivet. Dog kunne jeg konstatere, at noterne forblev nogenlunde de samme, som ved de forrige glas.

Glas nr. 4 – Vervino Bourgogne – 229 kr. for to stk.

Det sidste glas var det helt store, hvilket var ret vildt at prøve vinen i. Glasset var et “Bourgogne-glas”, som var det største og det, som kunne indeholde flest ml. Her måtte jeg konstatere, at duften på vinen blev en smule “flad” i glasset. Det var stadigvæk muligt at dufte de tidligere noter, men det var ikke det glas, hvor jeg følte, vinen kom mest til udtryk.

Monopolet tester: Vinglas - er der rent faktisk en forskel?
Det største glas og nok også ét af de mest populære – men ikke det bedste til denne vin

Alt i alt så er min klare konklusion, at det bedste glas til denne vin helt sikkert var “Chardonnay-glasset”, herefter kom “Riesling-glasset” og så “Bordeaux-glasset” og til sidst “Bourgogne-glasset”. Det kan naturligvis være helt anderledes med andre vine, og vælger du at teste med rødvin, så er mit bud, at du finder de største glas mere velegnede.

Hvorfor er det ikke en universel sandhed om glas og vin?

Det lidt finurlige her er, at vin er “levende” og selv om, du åbner to flasker af den samme vin fra samme årgang, fra samme producent med samme druer, vil de aldrig være 100 % ens. Det skyldes, at vinen udvikler sig dag efter dag, år efter år, men ikke nødvendigvis ens. Derfor vil der også altid være en lille smule forskel på både vin og glas, lige meget hvor meget vi forsøger at presse det ned i samme kasse. Derfor er mit sidste råd at følge din egen smag og forsøge dig frem, det kan sagtens være, at du ville vælge ét helt andet glas, som det foretrukne.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Write A Comment