Lavet i samarbejde med Otto Suenson

USA er et enormt land og ikke blot på størrelse, det er det også, når det kommer til produktion af vin – faktisk ligger de nummer 4 i verden, når det kommer til produktionen, hvilket er ret imponerende, da det primært er på vestkysten, der laves vin. USA rummer det hele, når det kommer til druer, de har nemlig klimaet til det, dog er det ofte de franske druer, som de har taget til sig som “deres” egne. I denne artikel kigger vi på nogle tunge vine, som bl.a. er lavet på Petite Shiraz, Grenache og Cabernet Sauvignon – god fornøjelse.

Orin Swift Cellars ejes og drives af Dave Phinney, som i modsætning til mange andre slet ikke er traditionel vinbonde. Navnet stammer fra Dave Phinneys bedstefar (Orin) og hans mors navn “Swift” – sammensætningen udgør hans kultprojekt “Orin Swift”. Han er, hvad der i whiskyens verden svarer til en “uafhængig aftapper” – han køber nemlig druer fra andre vingårde, hvor han går efter det bedste af det bedste, og så producerer han vin, og her taler vi virkelig topvin! Tidligere har han dog haft fingrene i jorden, da han arbejdede for det kendte vinhus “Robert Mondavi”, som du muligvis har set i din lokale Rema 1000. Hans passion startede dog tilbage i 1995 i Toscana, hvor han blev forført af områdets mangfoldige vine og landet i sig selv.

I dag laver han stor vin, og jeg mener vitterligt stor vin, så er du typen, som godt kan lide de kraftfulde powervine, så kan du roligt læse videre.

2019 Abstract Grenache, 16%

Vi starter med “Abstract Grenache” – navnet skyldes etiketten, som er en collage med forskellige amerikanske skuespillere, royale, krigshelte, sangere og meget andet. Den er sammensat af udklip, som Dave Phinney selv har lavet, derfra navnet på vinen – abstrakt. Der er naturligvis en rød tråd, og det er til druerne, som er indsamlet og håndplukket fra forskellige vingårde fra hele Californien – det er et blend af Grenache, Shiraz og Petit Shiraz.

De store amerikanske kanoner: Orin Swift Cellars
Der er lagt mange kræfter i den etiket!

I næsen vælter der noter af vanilje, blommer, brombær, lakrids, læder, figner og appelsinskal frem, og de fortsætter med at udvikle sig. Det er som om, at vinen bare har ventet på at “komme ud”. I munden er den fyldig, hvor du fornemmer lag på lag af frugt, som vælter frem – det hele holdes i balance af en fin syre og blide polerede tanniner.

Point: 92/100
Vejl. 399,- Tilbud 279,-

2019 Machete Petite Sirah, 15,8%

Det er sjældent, man ser “Petite Sirah” i en vin med kun denne drue – ofte spiller den nemlig anden violin i et blend. Du kan dog være helt rolig, hvis du er glad for de “store vine”, for der er intet “Petite” over denne vin. Lad os starte med etiketten – jeg kan næsten undre mig over, at ATF (Alkohol-Tobacco-Firearm), som står for reguleringen og kontrollen af dette i USA, ikke har bandlyst etiketten – den er nemlig vild og dragende på samme tid. Flasken er en overdimensioneret klassisk Bourgogneflaske, som er lukket med voks i toppen. Men lad os se på indholdet.

De store amerikanske kanoner: Orin Swift Cellars
Vild etiket!

Næsen er fyldt med duft af modne solbær, brombær, mørke kirsebær, vanilje, mørk chokolade, kaffe, lakrids og et lille hint af lavendel og viol. I munden er den fyldig med masser af frugt og på trods af alkoholen på 15,8%, så overtager den ikke styringen overhovedet. Det hele holdes i flot balance med en afsluttende syre, som fuldender vinen. Den skriger vitterligt på en stor rød bøf med rødvinssauce eller en omgang grillmad.

Point: 93/100
Vejl. 499,- Tilbud 349,-

2020 Palermo Cabernet Sauvignon, 15,5%

Druernes konge i Californien og nærmere bestemt Napa Valley er helt sikkert Cabernet Sauvignon – her får den selskab af Cabernet Franc og Merlot, som gør den til et klassisk Bordeauxblend. Ligesom de andre etiketter er denne også temmelig vild – nok i virkeligheden den vildeste og mest frygtindgydende af dem alle. Den forestiller en mumificeret præst i en katakombe fra 1600-tallet i Palermo, som for Dave Phinney symboliserer noget både frygtindgydende og respektfuldt, som han også mener, druen Cabernet Sauvignon gør.

De store amerikanske kanoner: Orin Swift Cellars
Fyldig Cab!

I næsen er den fyldt med hindbær, jordbær af den helt modne slags, læder, kakao, kanel, mandler, grillet grøn peber og et lille hint af blomster. På trods af den enorme eksplosion af frugt og fylde, så fornemmes der også friskhed i næsen, hvilket løfter den utrolig meget. I munden er den fyldig, hvor der er masser af frugt, power og blide velintegrerede tanniner.

Point: 95/100
Vejl. 599,- Tilbud 419,-

8 Years in the Desert, 16%

Et vildt blend på Zinfandel, Shiraz, Petit Syrah og Grenache, som dog ikke har ligget 8 år i ørkenen, som man godt kunne tro ud fra navnet. Det skyldes et tidligere projekt kaldet “Crane Assembly”, som vinmageren Dave Phinney stod bag. Her arbejdede Dave Phinney på netop Zinfandel-druen, som udgør en stor del af denne vin. Han kæmpede i mange år for at perfektionere en vin på Zinfandel, som endte med at blive en kæmpe succes. Efterfølgende var han underlagt en klausul om, at han ikke måtte lave Zinfandel i 8 år – derfra navnet.

De store amerikanske kanoner: Orin Swift Cellars
Ren power i denne flaske!

Næsen består af komprimerede og koncentrerede mørke bær – forestil dig, at du har favnen fyldt af alverdens modne brombær, solbær, hindbær og kirsebær, som du så maser sammen til en intens marmelade med en lille smule tørret frugt – rosin, figner, svesker tilsat lidt blomme i lage med lakrids og et drys af viol – så har du mere eller mindre duften på plads. I munden er den enorm, du kan næsten tygge dig gennem frugten, som fylder din mund. Det er den vin, som har mindst syre, hvilket også gør den absolut mest fremtrædende og den, som er mest til den søde side. Den er vellavet, stort og amerikansk!

Vejl. 439,- Tilbud 307,-
Point: 94/100

Håber det giver inspiration til nogle store amerikanske vine – hvis du er glad for de “store” vine, så kan jeg også anbefale dig, at læse artiklen om de “Kæmpe australske vinbomber“.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar