Det er den tid på året! Det bliver koldere, mørkere og inden vi får set os om, så er det lige pludselig jul. Det betyder, at jeg allerede nu har fundet en række spændende julevine frem, som passer absolut glimrende til den lækre julemad. Alle vinene er blevet testet sammen med julemad, så du kan være helt rolig, de fungerer særdeles fremragende. Mange af dem er på tilbud lige nu og frem til jul – håber du finder nogle du synes om.

Vinene er sponseret og fremsendt af forhandlerne i artiklen

Lad os starte med lidt forklaring om julevin generelt. Der er nemlig nogle åbenlyse områder, som altid er med i smagninger og kåringer, når det kommer til julevin.

Rhône-vine er og bliver utrolig populære, når det kommer til julevin, hvilket skyldes, at de faktisk opfylder kriterierne for, hvordan det perfekte match til julemaden bør være. Jeg har anmeldt og testet julevin i mere end 15 år, og samtlige år har der været netop Rhône-vine i top 5. Derfor kommer det heller ikke bag på mig, at netop Rhône også er med i år. Årsagen til at netop Rhône er passende til jul er, at druerne typisk er Grenache, Mourvedre og Syrah. Det giver ofte en vin, som både har fylde, syre, en let mineralitet og et køligt udtryk over sig. Netop denne sammensætning, mener jeg, er et glimrende match til julemaden. 

Betyder det så, at du kun kan og bør drikke Rhône-vin til julemaden?

Nej på ingen måder! Heldigvis er det jo sådan, at netop de kriterier, som jeg stiller op, også findes ved andre vine. Derfor er der også både italienske, spanske og endda sydamerikanske og amerikanske med i artiklen. 

Det du bør styre uden om

Du skal naturligvis drikke præcis det, som du synes er godt, men et godt råd er, at du styrer uden om vin, som ikke har syre og mineralitet. Hvis vinen er for tung, fyldig og sødmefuld, så kan oplevelsen komme til at virke lidt som “sødt i sødt”. Når andestegen, gåsestegen eller flæskestegen samt de brunede kartofler, rødkålen og den gode fede sovs kommer på bordet, så skal vinen kunne give modspil, og det kan vin, som har lidt syre og mineralitet. 

Forslag til julevin

I stedet for at starte med det åbenlyse område netop Rhône, tager vi en rundtur i stedet for, hvor vi kommer omkring Sydamerika, Spanien og Italien. 

Årets julevin 2023
Masser af julevin!

Matías Riccitelli Riccitelli, The Party, Malbec 

Det er passende at starte ud med en vin, som hedder “The Party”, ikke? Denne er på 100% Malbec og kommer fra Argentina, Mendoza. Vinmageren hedder Matías Riccitelli, og stilen er langt fra klassisk Malbec, så hvis du drømmer om en tung og sød julevin, så er denne det stik modsatte. Næsen er fyldt med duft af viol, jasmin, mynte, peber, læder og friske bær. I munden har den bestemt fylde, men også tanniner og en fin syre, som gør den spændende og lækker til julemaden. 

Pris pr. stk. 245 kr./6 stk. 208 kr.


Casa Smith Cinghiale Sangiovese 

Charles Smith er skaberen bag bl.a. Kung Fu Girl, som er én af de bedst sælgende hvidvine i verden, men han laver også anden vin. Denne er lavet på Sangiovese med amerikansk touch. Det betyder, at du får en rødvin, som har noter af kirsebær, urter, sort te, læder, lakrids og et hint af vanilje. Den er det bedste fra to verdener, hvor du får en vin med en skøn frugtsødme, fylde, tanniner, og som skriger på et stykke andesteg. 

Pris pr. stk. 259 kr./6 stk. 220 kr

Årets julevin 2023
Tre forskellige bud fra Hustedvin

Buglioni Ripasso Il Bugiardo ØKO 2021     

Ripasso er i nogens øjne Amarones lillebror eller lillesøster, men det er så meget mere! Netop Buglioni laver fremragende rødvin, som har en skøn duft af kirsebær, syltede blommer, tobak, rosiner og nelliker, Den er fyldig og har masser af krop og er helt perfekt til julemaden. Det som løfter den er dog, at den også har syre og friskhed, som gør, at den giver modspil.        

Pris: 129 kr. pr. stk. 

Årets julevin 2023
Bud fra Supervin – tre forskellige spændende vine

Massimago Marchesa Valpolicella DOC “Duca Fedele” 

Vi bliver i Italien, hvor næste gode bud er en virkelig blæret vin. Den kommer også fra den ukronede vinkonge, Kenn Husted, som virkelig forstår at finde vine, som har de fedeste etiketter. Men hvad så med indholdet? Det formår han også at finde – denne er lavet på Corvina, Corvinone og Rondinella og har en skøn duft af jordbær, kirsebær, hindbær, eg, tobak, chokolade, læder, blommer og oliven. Den har både fylde, tanniner og en fin underliggende syre, som gør den glimrende til julemaden. Hvis du er vegetar og laver retter med bønner, svampe, nødder og krydderurter, så fungerer den også fremragende dertil. 

Pris pr. stk. 240 kr./6 stk. 204 kr.


Pliniana Re Noire Primitivo di Manduria 2021 

Primitivo er en utrolig populær drue, og navnlig når det kommer til julen. Den kan blive en stor og lidt tung oplevelse, hvis den ikke som denne fra Pliniana Re Noire har styre og blide tanniner. I næsen har den duft af blommer, brombær, vanilje, chokolade, eg og mynte. I munden er den fyldig, har masser af powerfrugt og en blid syre – den kan vitterlig klare hvilken som helst juleret, du sætter foran den. 

Pris pr. stk. 229,95 kr./6 stk. 99,50 kr.


Amarone della Valpolicella Classico 2018, Begali

Ingen julemiddag uden en Amarone! Derfor er der naturligvis også en med i artiklen. Denne er lavet på 65 % Corvina, 30 % Molinara og 5 % andre lokale druesorter. Den har en fantastisk duft af tørret frugt – rosiner, svesker, men også en friskhed, hvor der er duft af brombær og kirsebær samt eg, tobak og mørk chokolade. I munden er der dømt vindstyrke 12, når det kommer til frugtfylde og power – men det holdes i balance af tanniner og en fin syre. Hvis du er glad for de “store” vine, som virkelig sætter fut i julestemningen, så kan denne varmt anbefales. 

Pris pr. stk. 300 kr./6 stk. 250 kr.


Ateca Armas Old Vines Garnacha 2019

Spansk vin har ofte fylde, power, kraft, syre og tanniner, hvilket er præcis, hvad der er brug for, når det kommer til en vin, som skal kunne klare en julemenu. Denne er lavet på 100 % Garnacha, som giver en skøn vin, som har en skøn duft af solbær, brombær, mørke kirsebær, skovbund, røg og læder. I munden er den fyldig, har masser af frugtsødme, som styres sikkert i mål af blide tanniner, tørhed og en let syre. 

Årets julevin 2023
Bud fra Andrupvin

Pris pr. stk. 349,95 kr./6 stk. 225 kr.


Cairanne 2021, Clos Romane

Så er vi kommet til Rhône, og den første er fra Bichel, som har en fremragende én af slagsen, og som også har en rigtig god pris. Den er lavet på det klassiske blend “GSM” 50 % Grenache, 25 % Syrah, 20 % Mourvèdre samt 5 % Carignan. Det giver en skøn frisk vin, som både har tanniner og frugtsødme, hvilket gør, at den renser godt igennem til den fede julemad. Næsen er fyldt med duft af friske røde bær, lakrids og mynte. 

Pris pr. stk. 349,95 kr./6 stk. 225 kr.


Xavier Chateauneuf du Pape Cuvee Anonyme 2019

Der er intet anonymt over denne Chateauneuf du Pape fra Xavier, den er nemlig én af de bedste vine, Xavier har i deres udvalg. Du fornemmer først tydelig duft af mørke modne bær som solbær, kirsebær og brombær, men efter lidt tid kommer der duft af blyantspidser, laurbær, lakrids og vaniljetobak frem. I munden har du frugt, mineralitet, syre og blide krydrede tanniner. Den er eminent til julemaden. 

Pris pr. stk. 499,95 kr./6 stk. 249 kr.


2019 Cuvée Philipson Côtes-du-Rhône Rouge Guigal

Den nyeste udgave af Cuvée Philipson gør det glimrende og har gjort det godt i rigtig mange år. Den er den eneste udgave fra Guigal, som er lavet med en importør, så lidt stolt må Christian Philipson og teamet være. Den er lavet på klassisk Rhône-blend og har en skøn duft af brombær, solbær, vanilje, læder, peber og et hint af mos eller skovbund. I munden er den tør, men fyldig, hvor der er en skøn syre og lækker frugtfylde. Vinen er ofte på tilbud og får ret høje ratings af flere anmeldere. Til prisen er den klart det bedste køb i artiklen. 

Årets julevin 2023
Fuld plade på Rhône fra Philipson

Pris pr. stk. 159,95 kr./6 stk. 79,95 kr.


2021 Closerie de Vaudieu Châteauneuf-du-Pape Rouge

Denne Châteauneuf-du-Pape er også et godt eksempel på, at netop denne type vin er fremragende, når det kommer til et match til julemenuen. Den har mere eller mindre alt, hvad du kan ønske dig (nu er det jo også jul, ikke?). I næsen har den en skøn duft, hvor du fornemmer viol, brombær, kirsebær, peber, lakrids og “herbes de Provence”. I munden er den kraftig og har masser af frugtsødme, som holdes i flot balance af tanniner og syre. 

Pris pr. stk. 229,95 kr./6 stk. 189,95 kr.


2020 Gigondas Domaine Raspail-Ay

Et rigtig godt bud på en julevin, som placerer sig prismæssigt i midten af feltet. Den er primært lavet på Grenache, hvilket giver en skøn fyldig rødvin, hvor der både er masser af frugt men også syre og blide tanniner, som er præcis det, der skal bruges til at klare julemaden. Næsen bydes på duft af kirsebær, lakrids, peber og et lille hint af røg. 

Pris pr. stk. 314,95 kr./6 stk. 259,95 kr.


Chateau du Mourre du Tendre `Cuvee Prestige` Chateauneuf du Pape 2020

Châteauneuf-du-Pape fra øverste hylde er bestemt også et godt bud til julen. Denne fra Chateau du Mourre du Tendre er lavet på 90% Grenache og 10% Mourvedre, så den afviger lidt fra det klassiske blend “GSM”. Det gør bestemt intet – det giver nemlig en vin til julen, som har brede skuldre, masser af fylde og lag på lag af frugt. Næsen bydes på duft af modne brombær, blommer, rosin, finsk lakrids, friskkværnet peber og tobak. Den kan hamle op med al julemad og mere til. Det er en vin for dig, som gerne vil have en ekstra god Châteauneuf-du-Pape. 

Pris pr. stk. 159,95 kr./6 stk. 79,95 kr.


Chateau Puech-Haut Tête de Belier Rouge 2020

Vi slutter af i Frankrig, dog ikke i Rhône, men i stedet ved Languedoc, som også laver fremragende vin. Denne er også på det klassiske “Rhône-blend” og får i flere årgange intet mindre 95-96 point. Den har en enorm lækker duft, hvor der vælter tætte noter af modne kirsebær, brombær, oliven, balsamico, røg, espresso og lakrids op ad glasset. Den fylder munden med masser af powerfrugt, blide tanniner og en fin syre. En god vin til julemaden. 

Pris pr. stk. 329,95 kr./6 stk. 219,95 kr.


Håber det gav inspiration til lidt lækker vin til den kommende juletid, hvis du vil have endnu mere inspiration, så er der også artikler fra sidste år, hvor forskellige julevin blev kåret. Hvis du tænker, at der mangler inspiration til portvin, så finder der naturligvis også artikler som “7 ting du ikke vidste om portvin“.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar