I dag er det World Whisky Day, og det betyder at rigtig mange fejrer denne dag med at løfte et glas og sige “skål”, “slainte”, “prost”, “salud”, “a votre sante” eller “kampai”. Men hvad er whisky egentlig og hvad er whiskey? Har du helt styr på det grundlæggende, når det kommer til de forskellige lande og typer? Hvis ikke, så kan du få et lynkursus lige her i første del…

Den gængse misforståelse – med “e” eller uden “e”?

Helt grundlæggende rodes der ofte ret meget rundt i om det hedder “whisky” eller “whiskey”. For at få denne ryddet af vejen, så er svaret, begge dele. Det kommer an på hvor i verden du er. For at gøre det let, så er det ofte skotsk whisky vi snakker om og de bruger ikke “e”. Jeg vælger også at skrive “whisky” og det er af to årsager. For det første banker mit hjerte for Skotland og for det andet, så skriver vi i Danmark “whisky” og ikke “whiskey”. Hvornår staves det så med “e”. Det gør det når vi rykker til Irland og USA, så hedder det pludselig whiskey – men hov – USA, er det så ikke Bourbon i virkeligheden eller er det Rye? Hmm – hvad så hvis det er fra Japan? Er det så også whisky eller er det whiskey? Hvad med de danske destillerier egentlig? Hvad er deres definition af whisky? Forvirret? Det forstår jeg godt – og hvorfor skriver jeg “whisky” på denne måde og ikke “whiskey”? Her får du en kort indflyvning til at forstår denne del.

“Irisk Whiskey”

Det siges, at irerne opfandt whiskey, og meget tyder på det er sandt. Det er naturligvis vanskeligt at være 100 % sikre, men hvis vi anskuer det faktuelt, så var det irske destilleri “Bushmills” som ligger i Antrim i det nordlige Irland, det første destilleri som fik licens til at producere whiskey. I 1608 gav Kong James nemlig Sir Thomas Phillips licens til at destillere.

Del 1: Guide til at forstå

Irerne skriver whiskey på denne måde, og da de var de første, så starter vi også med dem. Irish whiskey skal jf. Lovgivning være lagret i mindst tre år. Whiskeyen skal destilleres på en kornsort og må ikke destilleres over 94,8 % ABV men skal dog indeholde mindst 40 % ABV når den kommer på flaske. Alderen på whiskeyen er altid minimum, altså er 12 år angivet er det minimum 12 år. 

“Skotsk Whisky”

Selv om der på porten til indgang af Highland Park destilleri som du finder i Orkney i det nordligste Skotland står 1798, må skotterne erkende, at de var nogle hundrede år for sent på den, i hvert fald hvis det gjaldt om at være de første. Skotterne har dog destillerier som “Glenturret” fra 1775 og “Bowmore” fra 1779, så de kan sagtens være med i historien om whisky. De skriver whisky uden “e” og reglerne er de sammen som ved irisk whisky. 

Del 1: Guide til at forstå
Godt eksempel på en god Skotsk whisky – Highland Park Cask Strength…

I næste del kigger vi på det vilde vesten i USA og deres mange forskellige typer – kender du fx forskellen på en “Bourbon” og en “Straight Bourbon” – hvis ikke kan du finde svaret der, god fornøjelse…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar