Vi er i én af de hyggeligste måneder på året, hvor der i mange hjem dufter af æbleskiver. Jeg har ikke altid været glad for æbleskiver, det er kommet med årene. Mine bedste minder om gode gammeldags æbleskiver er fra min mormor, som boede i Nørresundby. Hvert år, når vi havde hentet juletræ i Hammer Bakker, så kørte vi hjem til hende og min morfar og spiste de dejligste æbleskiver, som ganske vist kom fra en pose, men det gjorde intet, de smagte himmelsk. I dette indlæg har jeg forsøgt at genskabe dem til minde om mormor, dog med et twist med lidt ekstra lækkerier – håber du synes om den….

Denne artikel indeholder reklamelinks

I denne opskrift har jeg fundet ud af, at hvis man lige kombinerer nogle forskellige lækkerier, så får man virkelig en luksus æbleskive. Du kan sagtens undlade cognac, hvis der er børn til stede. Det er ikke et must.

Æbleskiver med cognac "næsten" som mormor lavede dem...

Æbleskiver med cognac næsten som mormor lavede dem…

Ret: Dessert, Kage
Køkken: dansk
Keyword: Æbleskiver, Æbleskiver på pande, Gammeldags Æbleskiver
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Antal: 20 stk
Forfatter: Familiefaren

Her får du en skøn opskrift på æbleskiver og et tip til at lave dem helt runde. De er med cognac, smeltet smør og fyldende vanilje – ren luksus til juletiden.

Udskriv

Ingredienser

  • 250 gram mel
  • 1 nip salt
  • 1 tsk. natron
  • 1 tsk. flødende vanilje
  • 1 spsk vanillesukker
  • 4 dl. kærnemælk
  • 100 g smeltet smør
  • 2 spsk. cognac eller rom
  • 3 stk. æg
  • 2 spsk. sukker

Sådan gør du

  1. Skil æggehvider og blommer i hver sin skål.
  2. Skålen til æggehvider skal være pinlig ren – skold den gerne og tør den af, ellers kan du risikere, at hviderne ikke stivner.
  3. Pisk nu æggeblommer, vaniljesukker, mel, salt, natron, cognac og fyldende vaniljesukker sammen.

  4. Tilsæt kærnemælken og pisk indtil dejen er ensartet.
  5. Smelt smørret i en mikrobølgeovn og tilsæt det.
  6. Stil det på køl i 15 min.
  7. Pisk sukker og æggehvider luftige og stive i 5 min – mærk med fingrene om sukkeret er opløst.
  8. Vend nu hviderne i dejen, men de skal ikke piskes mere.

  9. Varm en æbleskivepande op. Du kan også bruge palmin her. Jeg brugte smør.

  10. Brug lidt smør i hullerne i æbleskivepanden.
  11. Fyld hullerne i æbleskivepanden ¾ op med dej og bag æbleskiverne ved middel varme.
  12. Efter ca. 1 min vender du æbleskiven op på højkant, så dejen lige løber ned og sætter sig.
  13. Fyldt evt. efter med lidt dej med en ske.
  14. Efter 10 sekunder vender du den hele vejen.
  15. Bag den nu færdig i ca. 1 min’s tid.
  16. Læg dem i ovnen på 50 grader i et fad indtil alle er klar.
Æbleskiver med cognac
Æbleskiver som mormor ganske vist ikke lavede dem…

Denne her er til dig lille mormor, du var ganske vist mere til Karen Volf, og når du lavede dem smagte de himmelsk. Disse er måske ikke helt så runde, men til gengæld er de lavet med alt den kærlighed, jeg havde til dig.

Æbleskiver med cognac
Æbleskiver…

Som sagt er cognac ikke en nødvendighed i opskriften, du kan også bruge rom eller noget andet lækkert. Til sidst er der også muligheden for, at du undlader det, det kan man sagtens. Man kan sige, at den ene er voksenudgave.

Hvis du er glad for rom, og hvis du ikke kender Brugal, så er det en lækker rom fra den Den Dominikanske Republik, som er har en sødmefuld næse og en tør mund. Perfekt til denne juletid. Prisen ligger på ca. 350 kr., og det er den afgjort værd. Du kan se mere om Brugal 1888Whiskytossens Instagram profil.

Æbleskiver med cognac
Den aften gik vi faktisk både gløgg og rom fra Brugal – begge dele er et hit…

Håber du kan lide opskriften – glædelig jul herfra.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar

Vurdér opskrift