Vi er i én af de hyggeligste måneder på året, hvor der i mange hjem dufter af æbleskiver. Jeg har ikke altid været glad for æbleskiver, det er kommet med årene. Mine bedste minder om gode gammeldags æbleskiver er fra min mormor, som boede i Nørresundby. Hvert år, når vi havde hentet juletræ i Hammer Bakker, så kørte vi hjem til hende og min morfar og spiste de dejligste æbleskiver, som ganske vist kom fra en pose, men det gjorde intet, de smagte himmelsk. I dette indlæg har jeg forsøgt at genskabe dem til minde om mormor, dog med et twist med lidt ekstra lækkerier – håber du synes om den….
Denne artikel indeholder reklamelinks
I denne opskrift har jeg fundet ud af, at hvis man lige kombinerer nogle forskellige lækkerier, så får man virkelig en luksus æbleskive. Du kan sagtens undlade cognac, hvis der er børn til stede. Det er ikke et must.
Æbleskiver med cognac næsten som mormor lavede dem…
Her får du en skøn opskrift på æbleskiver og et tip til at lave dem helt runde. De er med cognac, smeltet smør og fyldende vanilje – ren luksus til juletiden.
Ingredienser
- 250 gram mel
- 1 nip salt
- 1 tsk. natron
- 1 tsk. flødende vanilje
- 1 spsk vanillesukker
- 4 dl. kærnemælk
- 100 g smeltet smør
- 2 spsk. cognac eller rom
- 3 stk. æg
- 2 spsk. sukker
Sådan gør du
-
Skil æggehvider og blommer i hver sin skål.
-
Skålen til æggehvider skal være pinlig ren – skold den gerne og tør den af, ellers kan du risikere, at hviderne ikke stivner.
-
Pisk nu æggeblommer, vaniljesukker, mel, salt, natron, cognac og fyldende vaniljesukker sammen.
-
Tilsæt kærnemælken og pisk indtil dejen er ensartet.
-
Smelt smørret i en mikrobølgeovn og tilsæt det.
-
Stil det på køl i 15 min.
-
Pisk sukker og æggehvider luftige og stive i 5 min – mærk med fingrene om sukkeret er opløst.
-
Vend nu hviderne i dejen, men de skal ikke piskes mere.
-
Varm en æbleskivepande op. Du kan også bruge palmin her. Jeg brugte smør.
-
Brug lidt smør i hullerne i æbleskivepanden.
-
Fyld hullerne i æbleskivepanden ¾ op med dej og bag æbleskiverne ved middel varme.
-
Efter ca. 1 min vender du æbleskiven op på højkant, så dejen lige løber ned og sætter sig.
-
Fyldt evt. efter med lidt dej med en ske.
-
Efter 10 sekunder vender du den hele vejen.
-
Bag den nu færdig i ca. 1 min’s tid.
-
Læg dem i ovnen på 50 grader i et fad indtil alle er klar.
Denne her er til dig lille mormor, du var ganske vist mere til Karen Volf, og når du lavede dem smagte de himmelsk. Disse er måske ikke helt så runde, men til gengæld er de lavet med alt den kærlighed, jeg havde til dig.
Som sagt er cognac ikke en nødvendighed i opskriften, du kan også bruge rom eller noget andet lækkert. Til sidst er der også muligheden for, at du undlader det, det kan man sagtens. Man kan sige, at den ene er voksenudgave.
Hvis du er glad for rom, og hvis du ikke kender Brugal, så er det en lækker rom fra den Den Dominikanske Republik, som er har en sødmefuld næse og en tør mund. Perfekt til denne juletid. Prisen ligger på ca. 350 kr., og det er den afgjort værd. Du kan se mere om Brugal 1888 på Whiskytossens Instagram profil.
Håber du kan lide opskriften – glædelig jul herfra.