Denne artikel indeholder affiliate-links

Danmark er og bliver en kaffedrikkende nation, og jeg er 100 % sikkert med til at holde niveauet oppe. Jeg har efterhånden testet mange kaffe- og espressomaskiner og på det seneste nogle stykker fra Delonghi, som jeg har været ret begejstret for. Én af deres allernyeste er “Rivelia”, som er en kompakt lille kraftkarl, der nu har sikret mit “morgen-fix” gennem nogle måneder. Læs hele anmeldelsen her.

Mit morgenritual starter altid med en espresso. Nogle vil nok hævde, at det ikke er det sundeste at starte med masser af koffein, men for mig er det synonym med en god start på dagen. Jeg har efterhånden haft mange gode espresso- og kaffemaskiner, som jeg enten har slidt op eller bare er blevet træt af. Fælles for dem, som jeg har slidt op, er tre punkter, som du kan læse mere om her i artiklen.

Monopolet tester: Delonghi Rivelia espressomaskine
Første brygning på Delonghi Rivelia

Førstehåndsindtryk & unboxing

Der var engang, hvor emnet om “førstehåndsindtryk og unboxing” var et, som jeg næsten med æresfrygt skrev – mest fordi jeg vitterligt håbede på, at producenterne havde sikret, at løsningen med deres givne maskiner var så gnidningsfrie og enkle som muligt. Jeg har testet maskiner, hvor jeg har måttet læse i manualen blot for at komme i gang. Lad det være sagt med det samme – sådan er det ikke med Delonghi – de har formået at lave hele “unboxingen” til en integreret del af oplevelsen. Det starter med den fysisk udpakning, som er inddelt i flere lag, som du fjerner ét efter ét – lidt som en pakke. Det sidste du står med er ét papstykke, som du via to store hanke kan løfte op. Det virker næsten, som om du har en stor “pappose” omkring maskinen, som du lige løfter den ud af.

Monopolet tester: Delonghi Rivelia espressomaskine

Efter den fysiske unboxing kommer vi til det første punkt, som jeg indledningsvist nævnte. Det er den introduktion til maskinen, som Delonghi har sikret er en del af starten. Via displayet bliver du guidet igennem opsætning af maskinen, hvor du allerede her får et næsten familiært forhold til din espressomaskine. Her skal du fylde den med vand, sikre at den har “taphanen” til mælkeskummeren korrekt installeret, måle hårdheden på vandet i dit hjem, indstille den til at kværne, fylde bønner på og, hvis du ønsker det, også oprette en personlig profil på maskinen. Det er utrolig gennemført, hvilket også betyder, at dit førstehåndsindtryk bliver utrolig godt.

Monopolet tester: Delonghi Rivelia espressomaskine
Det indbyggede display

Bogstaverne og tallene under den foretrukne drik viser, om det er en “small”, “medium” eller “large” du vælger. Tallet fortæller styrken, som går fra 1 til 5. Hvis du ændrer indstillingen, inden du “bestiller”, så spørger Delonghi Rivelia, om du “ønsker at gemme indstillingen”? Hvis det er tilfældet, så siger du blot “gem”, og så er det husket til næste gang.

Delonghi “La Specialista” Espressomaskine kan findes til 4.599 DKK her.

Design og kvalitet af Delonghi Rivelia

Som jeg altid starter med at skrive, så er design meget subjektivt, hvilket også er tilfældet ved Delonghi Rivelia. Jeg synes, den er flot, og så holder jeg meget af det slanke strømlinede design. I forhold til både “La Specialista” og Eletta Explorer er den smallere, så den fylder ikke helt så meget på mit køkkenbord, hvilket kan være en fordel – lige nu er det en fordel for mig.

Monopolet tester: Delonghi Rivelia espressomaskine
Delonghi Rivelia

Den er lavet af rustfrit stål, metal og hærdet plastik, den virker robust, og det værste der kan ske er nok, at bakken, du stiller din kaffekop på, bliver lidt småridset med tiden. Passer du godt på den, så holder den i årevis .

Features på Delonghi Rivelia

“Skræddersyet kaffe”

De sidste generationer af Delonghis modeller har haft denne feature, som faktisk er “punkt 2” for mit vedkommende. Jeg nævnte det delvist under “Førstehåndsindtryk & unboxing” – det handler om den personlige indstilling på Delonghi Rivelia, hvor du kan oprette en profil, som husker præcis, hvordan du gerne vil have din kaffe – hvor stærk skal den være, og hvor meget vand vil du have i osv. Videre sætter den også de valg, som du drikker mest længst til venstre, så de står først.

Monopolet tester: Delonghi Rivelia espressomaskine
Jeg drikker mest kaffe, herefter espresso og så americano – derfor denne rækkefølge

Bean Switch System

Nogle af de helt store kaffe- og espressomaskiner kommer med to kamre til bønner, således at du kan have bønner kværnet til kaffe og bønner kværnet til espresso. Det betyder dog, at maskinen skal være relativt stor, og det er ikke meningen med Delonghi Rivelia – her er meningen, at den skal være kompakt. Dog har Delonghi tænkt, at dette kan løses, og derfor har de opfundet “Bean Switch System”, som betyder, at du med et snuptag kan skifte den beholder, som indeholder bønnerne ud. For mig betyder det, at jeg om morgenen har den ene beholder, som indeholder espressobønner i, og så skifter jeg om eftermiddagen, da jeg oftest drikker kaffe der.

Monopolet tester: Delonghi Rivelia espressomaskine
De to beholdere som medfølger maskinen

Bean Adapt Technology

Delonghi Rivelia har en særlig teknologi, som gør, at den tilpasser kværningen af bønner, som benyttes. Hvordan det fungerer i teorien ved jeg ikke, hvilket Delonghi heller ikke deler i detaljer, som sikkert er grundet frygt for, at andre brands kopierer teknologien. Det jeg kan konstatere er, at både espresso og kaffe smager fremragende.

Selve testen af Delonghi Rivelia

De sidste mange uger har jeg drukket endnu mere caffe latte, espresso med lavt skum, cortado, espresso macchiato, espresso, kaffe og americano, end jeg plejer – sådan er det, når nye maskiner skal testes. Videre har maskinen intet mindre end 16 opskrifter på kaffe, og selv om den laver en god espresso, så betyder det ikke nødvendigvis, at den laver en gode cafe latte – det vender vi tilbage til.

“Den perfekte espresso

  • Antal bar: 9-15 bar
  • Gennemløbstid 23-28 sekunder for et dobbelt shot
  • Temperatur: Færdig espresso 80-85 grader
  • Dosering: 14-16 gram for et dobbelt shot

“Delonghi Rivelia”

  • Antal bar: 19 bar (efter instruktionsbogen)
  • Gennemløbstid 27 sekunder for et dobbelt shot
  • Temperatur: Espresso 76 grader (uden opvarmet kop) / 82 grader med forvarmet kop
  • Dosering: Kan justeres efter behov – der er 5 niveauer, som ligger mellem 10 og 30 gram, så det er muligt at ramme det korrekte niveau.
Monopolet tester: Delonghi Rivelia espressomaskine
Beholderen med mine espressobønner i front

Laver den så en god cafe latte?

Det må man sige, den gør – hemmeligheden bag en god latte er for det første en god espresso, som Delonghi Rivelia virkelig kan lave. Det næste er, at mælken skummer op, bliver tyk, cremet og lækker. Det sidste, som skal være på plads, er temperaturen. Bliver mælken for varm, så kan det smage lidt af “brændt mælk” eller “risengrød”, hvilket ikke er så godt – det sker ikke her. Temperaturen ligger på ca. 68 grader, når den er lavet, hvilket er spot on.

Monopolet tester: Delonghi Rivelia espressomaskine

Dommen over Delonghi Rivelia

Præcis som Delonghis andre produkter, så gør Delonghi Rivelia det fremragende, hvilket skyldes tre punkter – den er utrolig nem at starte – unboxing er faktisk en fornøjelse. Det næste punkt er den “skæddersyede kaffe”, hvor du føler, at maskinen bliver en personlig barista for dig, det vildeste er næsten, at de gode folk ved Delonghi har programmeret maskinen til at sende en hilsen, når din kaffe er klar – fx “Kaffe er klar – den ser lækker ud” eller “Nu er din kaffe klar – den blev ekstra god denne gang”. Det sidste punkt er nok lidt indlysende, men det er brygningen, den laver fremragende kaffe, espresso, americano, latte og cappuccino. Prisen ligger på ca. 5000 dkk.

Monopolet tester: Delonghi Rivelia espressomaskine
Monopolet tester: Delonghi Rivelia espressomaskine

De automatiske facts

  • Indbygget kværn
  • Bean Adapt-teknologi
  • LatteCrema Hot-system
  • Touchstyring-skærmen
  • Aftagelig bryggeenhed
  • 5 intensitetsindstillinger
  • 4 kopstørrelsesindstillinger
  • 3 temperaturindstillinger

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Write A Comment