Macallan er lige nu den whisky, som stiger mest i pris og nok det whiskybrand, som er mest eftertragtet og eksklusivt. Deres seneste limited release fra serien “Distil Your World” hedder “London” og er udkommet i 2000 eksemplarer i verden. Kun nogle få er endt i Danmark, og endnu færre bliver åbnet. Det anslås, at det er mindre end 1 % af de 2000 flasker, som åbnes. Derfor var det også med både iver og ærefrygt, jeg en solrig lørdag kørte mod “Bar Deco” i Indre By for at deltage i en smagning med netop “Distil Your World: London Edition”. Prisen på flasken er i dag omkring 40.000 kr. Tror du en whisky til denne pris er pengene værd? Få svaret i artiklen her.
The Macallan er nok mest kendt for deres ikoniske 18 års udgave, som er lagret på de bedste af de bedste fade, som kommer fra de spanske skove, og har ligget på sherryfade, som har indeholdt Olorosso Sherry. Macallan gør utrolig meget ud af deres fade, og da mange mener, 60 % af smagen kommer fra netop fadet, er det også her Macallan virkelig sætter alle sejl til.
Det hele starter med, at de har folk ansat til at holde øje med træerne, de kaldes “Master of Wood”. Når de spanske egetræer er udvalgt af de ansatte, bliver de fældet og skal lufttørre i et års tid. Der bruges ikke ovne til denne proces, hvilket forlænger den betydeligt. Efterfølgende kommer de til savværket, hvor de saves til stave, og så skal de tørre yderligere. Når fadene har ligget med sherry på i omkring 6 måneder, kan processen så begynde. Så det er en omfattende proces og netop én af årsagerne til, at prisen på Macallan whisky også er højere end konkurrenternes.
Udvalgt af 400.000 fade på Macallan destillerier
Til netop denne whisky – Distil Your World London er der udvalgt 6 fade ud af 400.000 fade, som destilleriet råder over. men inden den proces startede, skulle der indhentes inspiration og viden om London, således at den endelige whisky kunne rumme netop udtrykket fra én af de mest kulinariske og mangfoldige byer verden tilbyder.
Brødrene fra El Celler De Can Roca blev sendt på tur
Macallan har tidligere arbejdet sammen med Joan, Josep and Jordi, som er de tre legendariske brødre fra den spanske restaurant El Celler De Can Roca. Den ligger i Girona ca. 100 km fra Barcelona, og ønsker du at spise der, så skal du planlægge et år ud i fremtiden, da en reservation er vanskelig at få. Jeg besøgte den året inden, den første gang blev kåret som “Worlds Best Restaurant”. Den har tre Michelinstjerner, og et besøg er afgjort både rejsen og prisen værd. Tidligere har de sammen med The Macallan lavet “Edition 2”, som var det første samarbejde, Macallan lavede med andre end deres egne whiskymakers. Til Distil Your World har brødrene været en tur i London for at opfange stemningen, atmosfæren og alt dette skulle så indkapsles i whiskyen.
Hvor kan du smage “Distil Your World” i Danmark?
Det kan du kun et sted, og det er på “Bar Deco” i Ny Adelgade 5B. Baren ejes af Peter Fredholt, og bag baren står svigersøn Peter Krog og Berenger Roth samt et helt hold af andre erfarne konkurrencebartendere. Baren er klassisk og med masser af stil og atmosfære, som er helt perfekt til en flaske som “Distil Your World London”. Den er det eneste sted i Danmark, hvor du kan købe 3 cl. af den eftertragtede whisky. Prisen for 3 cl. bliver omkring 3000 kr. Inden smagningen startede vi med en “Old Fashioned” på Macallan Sherry Cask 12.
Smagningen
Prisen for smagningen var 1500 kr., hvilket var en fair pris, når vi kigger på det lineup Bar Deco, og Edrington havde sikret. Det er klart, at man ikke springer direkte til hovedattraktionen til sådan en smagning. Så inden afsløringen og åbning af flasken var der tre andre whiskyer på programmet.
Jonas Gram, Nordic Brand Ambassador for Edrington Group afholdt smagningen. Alle de udvalgte whiskyer var udgivet i 2020, og alle var lagret på spansk eg og Olorosso fade – dette var den røde tråd i smagningen. Den første var Macallan 18 års, som jeg har smagt adskillige gange. En elegant whisky som er fyldt med sødmefulde noter og helt ikonisk indenfor whiskyens verden. Jeg siger altid, at denne whisky kan omvende alle, som mener og tror, at de ikke bryder sig om whisky.
De to næste i rækken var Macallan Rare Cask og Macallan Rare Cask Black. Disse er begge uden alder og kaldes no-age statement. Ingen ved præcis, hvor gamle de er, men begge er udvalgte af fade, som ikke længere er mulige at fremskaffe. Det kan være fade, som ikke laves mere, eller fade fra bodegaer, som ikke længere eksisterer, altså “sjældne fade”, derfra navnet. Det betyder også, at ingen af udgivelserne fra “Rare Casks” er ens. Disse whiskys er fyldt med personlighed, hvilket er deres kendetegn.
Rare Cask Black – en fejltagelse som blev til en succes
Rare Cask Black er endnu mere speciel end Rare Cask. Som én af de få whiskyer fra Macallan er den nemlig røget – dog kun meget blidt. Rygterne siger, at det var en række fade, som efter en årrække pludselig duftede røget, men Macallan bruger slet ikke røg i deres whisky. Denne proces foregår under maltning af byggen, så det kom meget bag på de ansatte på destilleriet. Hvad gør man så med en whisky, som stikker helt af fra ens core range. En løsning blev, at den blev forsøgt solgt i “Travel Retail”, altså i lufthavne på udvalgte lokationer. Efter kort tid begyndte populariteten at stige, og adskillige, som havde smagt whiskyen, roste den til skyerne. Herefter blev produktionen taget op igen, og i dag kan den faktisk også købes online.
Distil You World: London Edition
Vores afsluttende whisky var naturligvis kronen på værket “Distil Your World”. Der er frigivet 2000 i verden og 50 i Danmark. Baggrunden i kassen er et 3D-print af Themsen, og de hvide handsker, som du ser Jonas Gram stå med, skyldes, at der ikke må komme fedt på kassens sarte overflade. Ja, det er hvad med kan kalde elitært det her.
Distil Your World er en perfekt kombination af 6 første fyldte Oloroso fade af højeste kvalitet, der giver whiskyen den dybe røde farve. Noter er bl.a. “karry”, Earl Grey, lime, kaffir, karamel og muskat – jeg vil gerne tilstå, at jeg primært kunne finde de sødmefulde noter og et meget diskret hint af karry, men det skyldes sikkert, at jeg vidste, hvad jeg skulle dufte efter.
Er den så 40.000 kr. værd?
I dag koster Distil Your World omkring 40.000 kr., den er på auktioner rundt omkring i USA og Skotland. Det er svært at sige, om jeg ville kunne smage forskel på denne whisky og én til 4000 kr? Sikkert ikke. Det, jeg føler, man får her, er resultatet af flere års planlægning, research, dedikation, som resulterer i en enestående whisky. For nogle er det netop denne unikke oplevelse at smage en whisky, som sikkert ikke bliver åbnet i Danmark igen, det hele handler om. Til smagningen talte jeg med forskellige deltagere og spurgte ind til deres motivation for at deltage i denne smagning. Flere fortalte, at denne oplevelse var så sjælden og unik, og netop det, at de nok aldrig fik chancen igen, var den primære årsag. Én sagde, at han samlede på sjældne oplevelser, og at denne stod højt på listen. Jeg forstår det godt og kan kun tilslutte mig dette.
Hvad tænker du? Er det oplevelsen du jagter, når du drikker whisky?