Pop! Findes der en bedre lyd? Næppe, og til nytår så er der faktisk ingen undskyldning for ikke at åbne et par lækre flasker bobler. De sidste 15 år har jeg testet nytårsbobler med et skøn panel, hvor vi har jagtet netop den flaske bobler, som passer bedst til kl. 18.00, hvor Dronningen holder årets nytårstale – her er årets bedste bud.

I mange år havde jeg forskellige kategorier, når det kom til “årets bobler”, men de seneste år har jeg valgt at sige, at det blot skal være mousserende vin, om det så er Champagne, Cava, Asti og fra Franking, Spanien, Italien eller Tyskland, Danmark eller England er sådan set helt underordnet. Vi kører naturligvis også årets julevin, som er rødvin, og hvis du ikke har fundet den perfekte, så kan du se dette års vindere her: “Årets Julevin 2022“.

Læs også: Alternativ til det klassiske: Danske bobler til nytår!

Årets Nytårsbobler 2022 er fundet - her er de 5 bedste bud

Her kommer de nominerede….

Philipson Wine: 2008 Le Mesnil Préstige Grand Cru Dosage Zéro Blanc de Blanc

Le Mesnil har været med i smagningen i rigtig mange år, hvilket er meget forståeligt, det er klassisk Champagne med høj kvalitet. Den er lavet uden tilsætning, altså en ”Non dosage” eller ”Zere Dosage”. Denne udgave er på 100 % Chardonnay og fremstår knastør, klassisk og utrolig charmerende. I næsen har den tydelige noter af surdej, yoghurt, sødmælk, citrus, toast, brioche og et hint af tomatstik. I munden er den syrlig, rank, mineralsk og med et hint af salt – bagved og i slutningen af paletten kommer der en diskret elegant sødme. Denne Champagne er for dig, som er vant til Champagne og gerne vil have en oplevelse, som er i sin absolut reneste form.

Årets Nytårsbobler 2022 er fundet - her er de 5 bedste bud

Bedste kommentar fra Monopolet: ”Mere klassisk bliver det næppe.”

Pris: 395 kr. pr. stk. – Samlet point: 95/100


Andrup Vin: Beurton & Fils La Quille Vintage 2012 Champagne

“Det er muligt at få Champagne med alder til en fornuftige pris – det beviser Beurton & Fils La Quille nemlig! Denne er lavet på klassisk Champagne-blend med Chardonnay, Pinot Noir og Meunier og kun med 6 gram dosage pr. liter – hvilket betyder en tør champagne, som er ren i udtrykket og meget vellykket. I næsen har den citrus, toast, tropisk frugt, bagte nødder og et hint af marcipan. I munden er den frisk, syrlig, har en skøn blid frugtsødme og fremstår elegant. “

Årets Nytårsbobler 2022 er fundet - her er de 5 bedste bud

Bedste kommentar fra Monopolet: “Den vil jeg godt nok gerne drikke nytårsaften”.

Pris: 419,95 kr. pr. stk. / 379 kr. ved køb af 6 stk – Samlet point: 97/100


Dwine: Oriol Rossell Gran Reserva Mitic 2017

Det var ikke kun Champagne, som var i årets top, der var også en skøn vintage Cava med fra Dwine, der i mange år har specialiseret sig i spansk vin. Denne er lavet på 60 % Xarel-lo og 40 % Macabeu, som giver en flot Cava med masser af potentiale. I næsen har den duft af fersken, melon, salt, æbler og lidt lette ”sherry-noter”. I munden er den blød, fyldig og holder sig til den mineralske og syrlige side, hvor sødmen kommer diskret frem til sidst. Utrolig velkompomponeret Cava, som også er toppen af billigste bud og dermed får titlen ”Bedst til prisen”.

Årets Nytårsbobler 2022 er fundet - her er de 5 bedste bud

Bedste kommentar fra Monopolet: “Det bliver sgu nok ikke bedre end det her

Pris: 239 kr. pr. stk. 179,50 ved køb af 12. stk – Samlet point: 96/100


Degustation: Lhuillier Champagne Brut Prestige

Generelt var der en overvægt af klassisk Champagne i feltet i år, hvilket også kunne ses i top 5, hvor der også var en overvægt af Champagne. Denne var den billigste af Champagnerne. I næsen har den let sødmefulde noter af brioche, hasselnødder, mandel, fersken og citron. Efter lidt tid i glasset kommer der duft af kærnehus, madæbler og lime frem. Det passer glimrende sammen, og det giver den en flot kompleksitet og balance. En værdig kandidat til årets bobler.

Årets Nytårsbobler 2022 er fundet - her er de 5 bedste bud

Bedste kommentar fra Monopolet: “Det må næsten være Cava?” (Nej Mads, det var det ikke 😆)

Pris: 299 kr. pr. stk. – Samlet point: 96100


Grand Cru Wine: Marc Hebrart – Marc Herbrat – SPECIAL CLUB 2018, Brut

Det er længe siden, at Marc Hebrart har haft sin Special Club med i smagningen, men tidligere har den været i top og endda vundet for årets bobler. Denne er en fantastisk Champagne, som også er for dig, der er erfaren Champagne-nyder og gerne vil have det hele rene udtryk. I næsen har den duft af citrus, fersken, røde modne bær – jordbær, hindbær, gær, toast og et hint af nødder. I munden er den kompleks, syrlig og har en flot ren mineralitet med en lækker frugtsødme, som styrer det hele sikkert i mål.

Årets Nytårsbobler 2022 er fundet - her er de 5 bedste bud

Pris: 450 kr. pr. stk. Samlet point: 95/100 (Kontakt: info@grandcruwine.dk ved bestilling


Og vinderen af årets bobler 2022 er…

Vinderen blev Andrup Vin: Beurton & Fils La Quille Vintage 2012 Champagne, som løb med sejren – stort tillykke herfra! Hvis du er til den klassiske stil, så kunne dette godt være noget for dig. Prisen er endvidere meget fornuftig, navnlig hvis du køber 6 stk. Lige i hælene kommer Oriol Rossell Gran Reserva Mitic 2017 fra Dwine på en flot anden plads. Utrolig lækker Cava, som er et skønt bud, hvis du vil bevæge dig væk fra det franske. Prisen er helt i bund, 179,50 kr. hvis du tager 6 stk. og dermed også suverænt “bedst til prisen”.

Årets Nytårsbobler 2022 er fundet - her er de 5 bedste bud
Årets Bobler 2022

På tredjepladsen har vi klassiske bobler fra Degustation, som er en (for mig lokal) vinbiks, som drives på bedste “Far og Søn” maner. Champagnen Lhuillier Champagne Brut Prestige er hverken vintage eller prangende. Den smager bare utroligt godt, og fortjener så afgjort at være i top 5.

På en flot fjerde- og femteplads kom 2008 Le Mesnil Préstige Grand Cru Dosage Zéro Blanc de Blanc fra Phillipson Wine og Marc Hebrart – Marc Herbrat – SPECIAL CLUB 2018, Brut fra Grand Cru Wine – begge utrolig flotte vintage bobler, som klart er fra øverste hylde – hvorfor kom de så ikke på førstepladsen? Glimrende spørgsmål – det var detaljer og meget få point, som adskilte disse bobler, så mit forslag er, at du prøver dem begge mod hinanden.

Årets Nytårsbobler 2022 er fundet - her er de 5 bedste bud
Det var utroligt mange gode bud, men desværre kan alle ikke nå i top 5 – dog synes jeg, at det er på sin plads, at der kommer et lille shoutout til nogle, som jeg også bed mærke i. Øverst til venstre et bud fra Supervin, som klart vinder den uformelle pris for “Bedste udstyr” for deres G.H. Martel Champagne Cuvée Victoire Gold Vintage 2012 – ingen tvivl om, at guld er lig med en vinder. Ved siden af er én af årets sidste år vindere fra Andrup Vin, Calmel + Joseph Les Effervescents Blanquette de Limoux Brut der er uhyre billig – faktisk den billigste, som nogensinde har været med i vores kåring.

Jeg drak Nyetimber for mange år siden, hvor det kostede nogle få hundrede kroner pr. flaske, nu koster den en del mere, men der er også sket meget med deres brand. Denne Blanc de Blanc Vintage 2014 fra H.J. Hansen viser hvor godt mousserende vin fra England kan smage. Til sidst har vi en af de små producenter Jonassen Wine, som havde Champagne Copin-Cautel Coup de crayon BdN Extra Brut med – en flot flaske, som til prisen er værd at kigge nærmere på.

Hvor kom vinene fra?

Andrup Vin
Atomwine.dk
Degustation
DWine
Grand Cru Wine
Guldbæk Vingaard
HJ Hansen
Hustedvin
Jysk Vin
Nohrvin
Philipson Wine
Propperiet
Otte Suneson
Skjold Burne
By Stokkebye
Supervin

Hvad siger reglerne?

Reglerne er meget simple, alt må være med i denne kåring – det skulle være “bobler” eller “mousserende vine”, om de var fra det ene eller det andet land, det var underordnet – der skulle nemlig hyldes mangfoldighed. Prisen var helt op til leverandøren. I år var der utroligt gode og spændende bud, hvor der også var en gammel kending fra England med – Nyetimber som er mousserende vin fra det gamle kongeringe – hvis du ikke kender dem, så er de også værd at smage.

Årets Nytårsbobler 2022 er fundet - her er de 5 bedste bud

Hvad spiste vi til?

Vi fik en lækker omgang pålæg, som Kim Schulz havde været så venlig at tage med. Der var bresaola, røget svinemørbrad, lufttørret skinke og rosmarinskinke, derudover var der masser af brød og lidt pesto til.

Hvordan smagte vi?

Vinene blev smagt “blindt” og for at imødekomme vores energikrise, så var der endda slukket lys og temmelig mørkt, så når der skulle findes en ny flaske, så var det næsten umuligt at se selv uden bind for øjnene. Det betød, at mit køkken mere eller mindre lå i ruiner – ej spøg til side – og ja, jeg gentager denne joke år efter år. De blev pakket ind, dog i genbrugeligt stof, så vi ikke belastede miljøet helt så meget, som de tidligere år hvor alt var pakket ind i staniol. Alle blev vurderet ud fra “100-pointskalaen”.

Håber det har givet inspiration – nu er der længe til nytårsaften, så du har god tid til at kigge på lækkerierne….

Skål og godt nytår og tak til alle for bidrag og deltagelse….

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar