Sidste år op til nytår, smagte jeg tre forskellige meget lækre typer ægte caviar fra den danske producent Stokkebye, der har nogle utrolig gode bud, hvis du gerne vil kaste dig ud i denne meget eksklusive spise. Her smagte jeg typerne Baerii, Osietra og “Imperial Osietra” som er luksusudgaven af Osietra. Jeg smagte dog aldrig “Beluga” eller “Huso Huso” som er den mest eftertragtede og luksuriøse – men til min 40 års fødselsdag fik jeg muligheden, men er det pengene værd?

Jeg vil ikke starte med at besvare spørgsmålet, det gemmer vi til sidst. Den 11 februar 2021 fyldte jeg 40 år, og det blev så sandelig fejret med manér. Den stod nemlig på både smørrebrød fra Aamanns med øl og snaps, surprise-fest hvor en lille udvalgt del af familien var dukket op, champagne fra Husted Vin og ikke mindst Beluga Caviar fra Stokkebye. Aftenen sluttede af med en god burger fra Halifx, så jeg kan vist roligt sige, at der blev spillet på alle tangenter den dag, hvilket er helt på sin plads.

Læs også: Guide til caviar/kaviar – “Det sorte guld”…

Beluga caviar (Huso Huso) - er det pengene værd?
Se lige hvor smukke og delikate de er…

Læs også: Opskrift på hjemmelavet blinis – så nemt er det faktisk…

De forskellige typer af caviar

Hos Stokkebye udvælger de deres egen caviar fra Schleswig-Holsten, hvor støren hygger sig i store naturlige søer. De har Beluga, Imperial Royal, Osietra, Baerii – og ørredrogn, men det kigger vi ikke på denne gang. Stør fra Stokkebye modnes til nydelse i dåsen efter rognen er vasket og saltet. Det kan være alt mellem 1-3 måneder og vurderes fra fisk til fisk, for at den sikre optimale caviar.

Hvordan spiser man Beluga Caviar?

Der er link til en skøn opskrift på hjemmelavede blinis i indlægget, som kunne være en måde at gøre det på. Dog vil jeg klart anbefale, at du nyder den uden noget som helst. Det skyldes, at smagen er helt fantastisk og intet bør kommer i vejen. Prisen for 30 gram ligger på 1100 kr. og for 50 gram 1800 kr. og vælger du at forkæle dig selv, så synes jeg, at du skal købe et par sker i perlemor. For det første er de æstetisk flotte, men vigtigere er, at de ikke indeholder metal, og dermed kommer intet i vejen for den rene og delikate smag. Så jeg vil spise dem med absolut intet og nyde det i fulde drag.

Beluga caviar (Huso Huso) - er det pengene værd?
Sådan eller på en ske af perlemor eller ben bør du spise denne Caviar…

Hvad drikker man til “toppen af poppen”?

Jeg har lært af Helle og Jacob fra Stokkebye, at der (næsten) kun er ét korrekt svar og det er “Champagne”, og når man nu fylder 40 år så skal det også være champagne. Jeg havde været så heldig, at Husted Vin havde en lille kasse til mig, med lækkerier. På dagen hvor jeg fyldte 40 år, havde kvinden i mit liv arrangeret en surprise til mig. Det kræver lidt forklaring. Jeg var lidt nede optil min fødselsdag grundet Corona og restriktioner. Oprindeligt var planen, at besøge Alchemist og fyre den af med 60 serveringer, men udsigten til denne fest blev slukket, og jeg blev nok lidt negativ. Heldigvis har jeg venner, og ikke mindst en kæreste i mit liv, som opfanger den slags, så dagen overgik selv Rasmus Munks tryllerier (undskyld Rasmus, ved godt du er Champ og jeg lover at komme når I åbner, men denne dag var min kæreste altså en Champ).

Beluga caviar (Huso Huso) - er det pengene værd?
Jeg har lært af mine gode venner at bobler hører sig til…

Denne champagne er én af dem jeg ofte vender tilbage til, det er et blend af chardonnay og pinot noir og meunier, hvilket gør den til et helt traditionel blend. Albert Levasseur er fra Den er fra 2013 og har fået nogle år, som gør den utrolig lækker. Duft af citrus, grape og nybagt brød. Som Husted Vin skriver, fortjener en årgangschampagne som denne det helt rigtige selskab, og det er når der kommer “surprise gæster”, som elsker den slags. Humøret var på det absolut højeste da denne og Caviaren kom på bordet. Prisen er 450 kr. og det gør bestemt intet når det er en champagne som denne.

Beluga caviar (Huso Huso) - er det pengene værd?

Tænker vi slutter af med dette stemningsbillede, det taler lidt for sig selv. Inden vi slutter, så vil jeg svare på mit indledende spørgsmål “Er det pengene værd?”. Well it depends – er det ca. 1800 kr. værd at dele 50 gram smukke og delikate små fiskeæg? Luksus er en svær diskussion og flere vil nok stejle lidt. Mit svar er helt enkelt, det er det. Til sammenligning med de andre typer, som også er utrolig lækre, så får du mere smag, dybde og smagsintensitet med Beluga. Jeg er desværre blevet “hooked” og ved jeg genbesøger Beluga igen og igen. Det er mange penge, men omvendt en aften på en michelin-restaurant i Danmark løber op i langt mere, og hele oplevelsen og nydelsen ved denne Caviar er i hvertfald for mig det hele værd.

Hvad tænker du? Springer du på den slags luksus eller er det lidt for meget?

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...