For mere end 10 år siden smagte jeg mere eller mindre alt dansk vin. Jeg var til et arrangement, hvor der blev serveret vin fra 4-5 danske vingårde, som havde fundet “det bedste af det bedste”. Jeg var skuffet og tænkte ved mig selv, at det nok aldrig blev godt. Fast forward, tilsæt erfaring, viden og en lille smule klimaforandring og skuffelsen er ændret til forbløffelse – i denne artikel kan du læse om Stokkebye, som er én af de vingårde der har forbløffet mig….
I Danmark er vi ikke vinbønder, men vi forstår landbrug, og vi forstår at dyrke jorden. Det betyder, at mange er begyndt at kigge på, hvordan man kan dyrke vinstokke, udvikle dem og sikre et udbytte og dermed producere vin. Mange fandt ud af, at blå druesorter som Regent, Leon Millot og ikke mindst Rondo (som oprindeligt stammer fra Tjekkoslovakiet) klarede sig godt i det danske klima, hvor der ofte var et begrænset antal soltimer og en del regn. Af grønne druer var det mere Solaris, Ortega og Madeleine Angevine og Zalas perle der gjorde stort indtryk. I det senere år har flere vingårde dog fundet ud af, at det flere steder i Danmark er muligt, at dyrke andre druer også – fx Pinot Noir og Sauvignon Blanc.
Vinmarker på gården. Billedet er udlånt fra Stokkebye
Jeg har fået fornøjelsen af, at smage de fire ”hoved”vine, som Stokkebye har i deres portefølje. Det er en mousserende vin og tre hvidvine, hvor de bruger Pinot Noir og Solaris. Mit bud er, at årsagen til netop disse to druer er, at Solaris er en “sikker vinder” og “Pinot Noir” er en satsning. Som jeg startede med at fortælle, så har der i mange år været dyrket Solaris i Danmark, hvorimod Pinot Noir er noget som er blomstret indenfor de sidste år.
Solaris – druen som har holdt dansk vinproduktion i live
Denne drue stammer fra Tyskland og er fremavlet til netop at kunne klare et køligt og mere fugtigt klima. Den er meget modstandsdygtig og dens udbytte er stort, så den er med andre ord tæt på at være perfekt til Danmark. Den stammer fra Muskat Ottonel og Merzling hvilket betyder både sødme og syre, og fungerer særdeles glimrende i hvidvin og mousserende vine. Det er den drue, som har drevet dansk vinproduktion fremad og sikkert også derfor, at Stokkebye har valgt denne som én af deres.
“Det danske vineventyr”
I Danmark startede vineventyret tilbage i midten af 1990’erne, hvor flere ihærdige danske vinavlere begyndte på ren hobbybasis. I 1993 stiftes Dansk Vinavler Forening, som siden da er vokset til idag, at have over 1000 medlemmer (heraf ca. 100 kommercielle). Mange vil hævde, at druerne Rondo og Solaris var årsagen til, at vinavlerne holdt ud og blev ved på trods af manglende erfaring, dårligt klima og lavt udbytte de første mange år. Begge druer er nemlig temmelig resisdente overfor fx svamp og selv om klimaet ikke er optimalt altid, så er udbyttet faktisk anstændigt. I 2019 udgjorde Solaris omkring 42 % af de dyrkede druer i Danmark.
Begge utrolig flotte bud på dansk vin på “Solaris”…
Pinot Noir – druen alle før eller siden kommer til at elske
Okay overskriften er vovet ikke? Fair nok – det er min antagelse og subjektive holdning. Pinot Noir er en ærke fransk drue, som er grundstammen til en masse andre druer og “kloner” på tværs af landegrænser. Den er indbegrebet af rødvin af ypperste klasse, hvor fx Romanee De Conti er lavet på netop Pinot Noir, og her snakker vi flasker som nemt koster flere 100.000 kroner .
Pinot Noir har historisk været en vanskelig drue at dyrke. Forholdene skal være helt optimale og får den skrøbelige drue ikke kærlighed nok, så vil den ikke gro. Får den derimod den “TLC” den skal have, så er det noget af det lækreste og mest elegante, der findes i verden. Det er også grunden til, at jeg tør hævde, at drikker du vin længe nok, så vil du før eller siden sværge til Pinot Noir. Druen blev opdaget af de gamle munke i Frankrig og området Bourgogne, hvor de for mere end 2000 år siden plantede stokkene.
Vinmarker på gården, hvor der bl.a. også er Pinot Noir. Billedet er udlånt fra Stokkebye
Stella Mary 100 % Økologisk Pinot Noir
Man starter altid med boblerne ikke? Jo det gør vi. Derfor starter vi med “Stella Mary” som er Helle og Jacob Stokkebyes yngste datter. Det er “dansk champagne” om man vil, altså lavet på den helt traditionelle metode, som man har brugt de sidste hundredevis af år i Champagne. Stella Mary er en “brut” altså en tør mousserende vin og den har ingen “dosage” også kaldet “zero dosage”.
“Danske bobler efter “Champagne metoden”….
Jeg vil godt tilstå, at jeg var blæst bagover over denne vin, det er et godt eksempel på, at vi faktisk godt kan i Danmark og på høj niveau. I næsen har den jordbær, kirsebær og lette florale noter. Boblerne er små og delikate, og den er utrolig lækker at få i munden. Smagen byder også på jordbær, kirsebær, men trækker også i retningen dybe citrus noter som runder den flot af.
Liva, 100 % økologisk Solaris
Den næste i rækken må næsten være familien Stokkebyes ældste datter “Liva”. Denne er lavet på Solaris, og er også økologisk. Jeg har drukket meget Solaris i mit liv og vil ærlig erkende, at jeg kiggede næsten fornærmet på flasken første gang og tænkte: “Kalder I seriøst det her for vin!?” Der er løbet meget vand i åen siden dengang og “Liva” fra Stokkebye er et glimrende eksempel på, at der er sket meget med dansk vinproduktion.
“Liva” er familiens ældste datter men også en ustyrlig lækker vin på Solaris…
I næsen har den masser af citrus, hyldeblomst, stikkelsbær, og florale noter. Den dufter hvis jeg skal sige det med et ord af “sommer”. Den har ligget på egetræsfade hvilket også har givet den en kende fedme. De andre årgange har også fået stålfade, men denne årgang 2019 har kun fået egetræsfade. Den er lækker at få i munden, og én af de vine, som hurtig får ben at gå på. Jeg ser frem til foråret, hvor jeg vil nyde den på terrassen under solens varmen stråler.
Frank, 100 % økologisk Solaris
Frank er familiens labrador og afgjort alderspræsidenten i denne test. Det er også testens billigste vin til 155 kr. Den er lavet på 100 % Solaris præcis som Liva, men det er to forskellige vine. Det skyldes primært, at denne har fået 70 % af sine levetid på ståltanke og de sidste 30 % på egetræsfade. Det giver naturligvis en anden karakter, end hvis vinen har levet hele sit liv inden flasken på egetræsgade.
“Frank” er familien Stokkebyes labrador og en særdeles skøn vin!
I næsen har den masser af syre – lime, citron men også Granny Smith æbler og et hint af nyslået græs. Efter lidt tid i glasset kan du ane fennikel, som nogle gange forekommer når vinen har meget citrus, den kan næsten slå over i “lakrids-agtige” noter, det er tilfældet her – utrolig lækkert!
“Frank” på Solaris…
Den er mere mineral end Liva og syren sparker godt igennem, også i smagen, hvor det hele er holdt i flot balance. Det er et fantastisk køb, hvis du gerne vil smage dansk hvidvin til fornuftige penge.
Coco – 100 % Pinot Noir
Vi slutter ved den skønne Helle, som jeg ærligt vil indrømme, at jeg nyder at arbejde sammen med. Hun har i den grad styr på sit håndværk og hele “By Stokkebye” er gennemsyret af kvalitet, stil og elegance. Helle bliver af venner kaldt “Coco”, hvilket jeg faktisk gættede på havde noget med Chanel at gøre – det var ikke helt ved siden af.
Coco – Helles kælenavn…
Coco er lavet på 100 % Pinot Noir – “How comes is white then!?” Godt spørgsmål, det skyldes naturligvis, at farven kommer fra skallen af druerne – du kender sikkert også Champagne som hedder “Blanc de Noir” altså lavet på 100 % Pinot Noir. Den har tydelige noter af modne frugter – melon, fersken og sødmefulde æbler. Den har en langt mere cremet tekstur end nogle af de andre i vine, hvilket skyldes druen Pinot Noir og så det, at den er lagret på fade fra netop Meursault, Bourgogne som er kendt for deres “smørrige”, fedmefulde og cremede vine. En utrolig velproduceret Pinot Noir, som vidner om et flot håndværk og høj kvalitet – meget imponerende.
Det er svært for mig, at finde en favorit, for det kommer helt an på, om du er til de lette mineralske eller de mere fyldige vine. For mig er det aldrig “enten eller” men mere “både og” 🙂 Håber det har givet lidt mere indsigt i Solaris, Pinot Noir og dansk vin, du kan se mere på By Stokkebyes hjemmeside.
2 Comments
Pingback: Monopolet smager på: Deluxe vin- & caviarsmagning på Stokkebye Vingård
Pingback: Opskrift på pizza med stenbiderrogn, rødløg og creme fraiche