I dag er det International Sherry Day, og det fejrer jeg med et par gode flasker fra Husted Vin. Sherry er gennem de seneste år begyndt at vinde indpas på både restauranter og i butikken, men er ikke helt slået igennem endnu. Mange har fortsat den opfattelse, at det er noget, som vores gamle mormor drak. Det var det muligvis også, men det er også utrolig lækkert, og investeres der lidt, får du meget for pengene. De mest kendte er Amontillado sherry, Oloroso sherry og Pedro Ximenez sherry.

Inden vi kaster os over de to sherrys, jeg har smagt, så starter vi lige et andet sted. Mange tror, sherrys pr. definition er sødmefulde, det er er de ikke. De spænder utrolig bredt. Sødmen spænder fra ca. 1 gram sukker pr. liter til over 400 gram sukker pr. liter. 1 gram sukker pr. liter er ikke meget, det er langt mindre, end fx en “Brut Champagne” typisk indeholder. Jeg har smagt to forskellige, hvor de går fra 5-6 gram sukker til 250 gram sukker pr. liter.

Fino er den første og tørreste. Den har ofte duft af citrus, rosiner og mandler, den er lys, tør og virker mere som en almindelig vin end sherry. Den ligger tit lidt lavere i alkoholprocent og er glimrende til fisk og skaldyr. Ofte fås den til tapas i Spanien.

Manzanilla er den næste i rækken og minder om Fino. Den må kun lagres ved Sanlúcar. Den har en mere bitter næse end fino og kan også dufte af “hav”.

Amontillado er bl.a. den type jeg har smagt. Det er faktisk en “Fino”, men den har fået tilsat alkohol og lagres efterfølgende, hvor der så forekommer dybere noter. I denne er det hasselnød, mandler, rosiner, men den er tør og ikke sødmefuld. Den går særdeles glimrende til tapas.

Guide: Lær at forstå sherry på 5 min
Amontillado sherry og Pedro Ximenez sherry fra Husted Vin

Oloroso er nogle af de mest kendte fade, når det kommer til whiskyindustrien og kan være dyre at indkøbe. Inden man kasserer sherryen, så vil jeg dog råde folk til at smage på den, for det er utrolig lækkert. Nu er sherryen blevet mørkere og sødere. Den lagres længere og har mere dybde. Ofte er det valnødder, som er den dominerende duft. Den fungerer godt til dessert og ost, men kan også sagtens gå til tunge efterårsretter.

Pedro Ximenez er sidste stop, og her er der flydende nektar på flaske. Farven kan være næsten sort, se fx på billedet, hvor den er helt dyb i farven. Den bliver en rig, intens og utrolig sødmefuld oplevelse. Noterne er ofte rosiner, figner, honning og sirup. Det samme går igen i smagen.

Sherry Amontillado Aurora, Bodegas Yuste

Jeg smagte først den tørre, som jeg er helt vild med – flere burde altså drikke det her. Bodagas Yuste laver en lækker udgave, som kommer i halvflasker. Den har 5-6 gram sukker pr. liter, så det er en tør-halvtør sherry. Den har duft af mandler, citrus og en let bitterhed over sig. Du kan også fornemme et meget letsaltet udtryk. Den går godt til tapas eller til en “ajo blanco”, spansk mandelsuppe, som min kæreste lavede for nylig.

Guide: Lær at forstå sherry på 5 min

Sherry Pedro Ximenez Aurora, Bodages Yuste

Denne sherry er af en helt anden verden end amontillado og kommer med væsentlig mere sukker i. Her snakker vi 250 gram pr. liter, så det er en kandisbombe. I næsen har den figner, dadler, honning og brun farin. Man kan godt ane frugter gennem det tykke lag af sødme, den har. Smagen byder på rosiner, mælkechokolade, kaffe, abrikoser og ikke mindst karamel. Den har et lille hint af mynte i afslutningen, som runder den flot af. Afgjort en flot sherry og er du til de sødmefulde, så er denne et godt bud.

Guide: Lær at forstå sherry på 5 min

Håber det har givet lidt inspiration på denne herlige dag – skål i sherry!

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

1 Comment

  1. Pingback: Sherry

Skriv en kommentar