Annonce Vinanmeldelser

Sherry

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Sherry er noget, vores tante drikker, ikke? Altså den der flaske som står gemt bagerst i skabet i og hentes frem hver jul og måske en sjælden gang til en særlig begivenhed? Muligvis, men sherry er så meget mere og lavet korrekt, er det intet mindre end verdensklasse. Jeg begyndte at nyde sherry i Madrid, da min kæreste, som er halvt spanier, bestilte det på en bar, som om det var en øl eller GT, vi bestiller i Danmark. Det var startskuddet til min kærlighed for sherry – i denne artikler tester jeg ret udsøgte flasker, som jeg har fået fra crtspirtis.dk – håber du synes om dem…

Du kan få mere information om de forskellige typer i dette indlæg om sherry, hvor jeg beskriver de forskellige kategorier. I denne artikel er det kun “fino” i forskellige udgaver og med forskellige alder, og alene indenfor den kategori er der stor forskel.

R&G Soleras Olvidadas Manzanilla sherry 15 %

Den første sherry minder mig om dem, som jeg har smagt, når jeg har besøgt Spanien, bare et par klasser bedre. Den er lavet på Palomino-druen og har en gennemsnitsalder på 6 år. Det er en tør sherry, som har 0,5 gram restsukker. Manzanilla-sherry må kun produceres i og omkring den kystnære by Sanlúcar de Barrameda. Den har “maritime” noter, salt, marzipan, brød og et lille hint af noget sødt i næsen. I munden har den et let bid, smag af salt og “oliven”. Hvis du er typen, som tænker, at sherry er sødt, så ja, det kan det være, men det er denne bestemt ikke. Jeg nød den til en pizza på grillen, og det var helt perfekt.

Sherry
Manzanilla…

Pris pr. flaske 199 kr.

Sherry
Fungerer også til pizza…

R&G Soleras Olvidadas Fino sherry 15 %

Den næste sherry, jeg smagte, blev nydt til en god omgang pasta med svampe i sensommeren. Det fungerede særdeles upåklageligt. Den er også lavet på Palomino-druen og har samme restsukker – 0,5 gram. Den har en lidt længere gennemsnitsalder på 8 år, men ellers minder den meget om Manzanilla. For mig er der en kende mere dybde, som måske er mere for den trænede sherrynyder. I næsen har den en tørhed og duft af salvie, mandler og umami. Den er tør i smagen, men samtidig læskende og utrolig nem at drikke og slutter af med en let bitterhed. Hvis du ikke lige står og skal lave pasta med svampe, så server den til et fulddækket tapasbord – jeg lover, der er garanti for succes.

Sherry
Fino sherry…

Pris pr. flaske 278 kr.

R&G Soleras Olvidadas Amontillado 541 sherry 21 %

Den sidste i rækken er toppen af poppen. Det er R&G Soleras Olvidadas Amontillado 541 sherry, som også er lavet på Palomino-druen. Den er opkaldt efter tre solera-systemer med numrene 5, 4 og 1 og deraf navnet “541”. Det er intet mindre end en fantastisk sherry, som efter 12 års modning og en gennemsnitsalder på 30 år nok er noget af det bedste, jeg har smagt, muligvis med undtagelse af en enestående flaske jeg fik serveret på Restaurant Cloud, inden den lukkede for mange år siden.

Læs også: International Sherry Day

Sherry
Amontillado…

Den hører til Amontillado, som reelt er en “Fino”, men den har fået tilsat alkohol og lagres efterfølgende, hvor der så forekommer dybere noter. Alkoholen når op på 21 %, hvilket passer glimrende til den. I næsen har den hasselnød, mandler, rosiner, men den er tør og ikke sødmefuld. Den går særdeles glimrende til retter med fx chorizo, ost og paté. Luk øjnene og forestil dig at sidde på en spansk tapasbar og nyde livet.

Pris pr. flaske 378 kr.

Håber det giver lidt inspiration til sherry, og hvad denne vin kan…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar