Indeholder reklamelinks
Annonce: Noget af det nemmeste og samtidig lækreste, der findes, er ærtesuppe. Den kan laves både kold og varm – jeg foretrækker den varm, så det er denne opskrift. Den kan også laves med masser af lækker topping som bacon, panchetta eller som her med en god prosciutto di Parma og ristet rugbrød – håber du synes om den.
Denne ret fungerer hele året rundt. Om sommeren kan du bruge friskbælgede ærter, hvis du orker det altså. Jeg dog sige, at det bliver vildt lækkert. Om vinteren kan du brug nogle gode økologiske ærter, det bliver også utrolig lækkert. For mig minder retten mig lidt om sommer, så jeg spiser den også om vinteren. Det næste plus er, at den er fyldt med vitaminer og fibre, så det er faktisk en win-win.
Luksus ærtesuppe med ristet rugbrød og parmaskinke
Denne ret fungerer hele året rundt – om sommeren kan du bruge friskbælgede ærter og om vinteren frosne – begge dele giver en skøn ærtesuppe.
Ingredienser
Ærtesuppe
- 1 kg. ærter med bælg svarende til ca. 350 gram friskbælgede
- 150 gram kartofler
- 1 pose spinat
- 1 stk. porre
- 1 stk. løg
- 2 fed hvidløg
- 1,2 liter hønsefond
- 1 spsk. ekstra jomfru olivenolie
- 250 gram creme fraiche 18 %
- ½ pakke prosciutto di Parma
- Salt og frisk peber
Rugbrødscroutoner
- 3 stykker rugbrød
- 1 fed hvidløg
- 2 ekstra jomfru olivenolie
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Ærtesuppe
-
Start med ærterne – et lille tip er, at du lige får familien til at hjælpe 😊
-
Rengør porre og løg. Hak dem sammen med hvidløget.
-
Varm oliven op og svits det hele.
-
Når det falder lidt sammen, tilføjer du hønsefond.
-
Imens det koger op, skræller du kartoflerne.
-
Skær dem i mindre stykker og tilføj dem.
-
Imens de koger, steger du parmaskinken sprød.
-
Når de er kogt møre, så tilføjer du ærterne.
-
Efter 1 min kommer du det hele i en blender sammen med creme fraiche og spinat.
-
Fjerne det lille låg i toppen og læg et viskestykke over, ellers kan der skabes tryk, og så har du suppe i hele køkkenet.
-
Smag til med salt og peber.
Rugbrødscroutoner
-
Varm en pande op med olien.
-
Giv hvidløgene et godt klask med en kniv.
-
Tilføj dem så olien tager lidt smag.
-
Skær rugbrødet ud i mindre stykker.
-
Steg det sprødt – giv det et skud salt.
Hvad drikker man til ærtesuppe?
Uha, det er et godt spørgsmål. Nu er der faktisk nogle opskrifter, hvor ærtesuppe serveres med Champagne, hvor det tilføjes retten til sidst. Den hedder “Creme Ninon” og jo bevares, det ser flot ud, men jeg synes ærligt, det er lidt spild af bobler, så jeg serverer dem hellere ved siden af.
Champagne Tradition Hostommes er fra Jysk Vin, og selv om jeg hader udtrykket, så er det en “hverdagschampagne”. Pris er 235 kr. hvis du tager 3 flasker, og det er lidt en flot pris. Den er sammensat af de traditionelle druer med 40% Chardonnay, 40% Pinot Meunier og 20% Pinot Noir, som giver en dyb og cremet Champagne. Den har noter af citrus og friske æbler, men også mere “ristede” og sprøde noter af nybagt brød. Den er vildt charmerende og en lille fest i hver mundfuld.
Kniven er fra mine homeboys fra Aalborg, som er to seje iværksættere. Du kan finde både kokkekniven og deres komplette knivsæt på deres hjemmeside.
Hvis du ikke vil bruge creme fraiche, så kan du erstatte med hytteost, så bliver den en smule sundere. Du kan også undlade kartoflerne, hvis du gerne vil undgå stivelsen, men der er ret få kartofler i, så reelt burde det ikke betyde det hele store.
Håber det giver inspiration til en lækker sensommer ret…
1 Comment
Pingback: Opskrift bruschetta med surdejsbrød, parmaskinke og hvidløg