Gå til opskrift

Indeholder reklamelinks

Annonce: Noget af det nemmeste og samtidig lækreste, der findes, er ærtesuppe. Den kan laves både kold og varm – jeg foretrækker den varm, så det er denne opskrift. Den kan også laves med masser af lækker topping som bacon, panchetta eller som her med en god prosciutto di Parma og ristet rugbrød – håber du synes om den.

Denne ret fungerer hele året rundt. Om sommeren kan du bruge friskbælgede ærter, hvis du orker det altså. Jeg dog sige, at det bliver vildt lækkert. Om vinteren kan du brug nogle gode økologiske ærter, det bliver også utrolig lækkert. For mig minder retten mig lidt om sommer, så jeg spiser den også om vinteren. Det næste plus er, at den er fyldt med vitaminer og fibre, så det er faktisk en win-win.

Luksus ærtesuppe med ristet rugbrød og parmaskinke
Når friske ærter er i sæson, så er det værd at overveje…
Luksus ærtesuppe med ristet rugbrød og parmaskinke

Luksus ærtesuppe med ristet rugbrød og parmaskinke

Ret: Hovedret
Køkken: dansk
Keyword: Ærtesuppe, Parmaskinke, Suppe
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 3 personer
Forfatter: Familiefaren

Denne ret fungerer hele året rundt – om sommeren kan du bruge friskbælgede ærter og om vinteren frosne – begge dele giver en skøn ærtesuppe.

Udskriv

Ingredienser

Ærtesuppe

  • 1 kg. ærter med bælg svarende til ca. 350 gram friskbælgede
  • 150 gram kartofler
  • 1 pose spinat
  • 1 stk. porre
  • 1 stk. løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1,2 liter hønsefond
  • 1 spsk. ekstra jomfru olivenolie
  • 250 gram creme fraiche 18 %
  • ½ pakke prosciutto di Parma
  • Salt og frisk peber

Rugbrødscroutoner

  • 3 stykker rugbrød
  • 1 fed hvidløg
  • 2 ekstra jomfru olivenolie
  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

Ærtesuppe

  1. Start med ærterne – et lille tip er, at du lige får familien til at hjælpe 😊
  2. Rengør porre og løg. Hak dem sammen med hvidløget.

  3. Varm oliven op og svits det hele.
  4. Når det falder lidt sammen, tilføjer du hønsefond.

  5. Imens det koger op, skræller du kartoflerne.

  6. Skær dem i mindre stykker og tilføj dem.
  7. Imens de koger, steger du parmaskinken sprød.

  8. Når de er kogt møre, så tilføjer du ærterne.

  9. Efter 1 min kommer du det hele i en blender sammen med creme fraiche og spinat.
  10. Fjerne det lille låg i toppen og læg et viskestykke over, ellers kan der skabes tryk, og så har du suppe i hele køkkenet.

  11. Smag til med salt og peber.

Rugbrødscroutoner

  1. Varm en pande op med olien.
  2. Giv hvidløgene et godt klask med en kniv.
  3. Tilføj dem så olien tager lidt smag.
  4. Skær rugbrødet ud i mindre stykker.
  5. Steg det sprødt – giv det et skud salt.

Hvad drikker man til ærtesuppe?

Uha, det er et godt spørgsmål. Nu er der faktisk nogle opskrifter, hvor ærtesuppe serveres med Champagne, hvor det tilføjes retten til sidst. Den hedder “Creme Ninon” og jo bevares, det ser flot ud, men jeg synes ærligt, det er lidt spild af bobler, så jeg serverer dem hellere ved siden af.

Luksus ærtesuppe med ristet rugbrød og parmaskinke
Fremragende Champagne…

Champagne Tradition Hostommes er fra Jysk Vin, og selv om jeg hader udtrykket, så er det en “hverdagschampagne”. Pris er 235 kr. hvis du tager 3 flasker, og det er lidt en flot pris. Den er sammensat af de traditionelle druer med 40% Chardonnay, 40% Pinot Meunier og 20% Pinot Noir, som giver en dyb og cremet Champagne. Den har noter af citrus og friske æbler, men også mere “ristede” og sprøde noter af nybagt brød. Den er vildt charmerende og en lille fest i hver mundfuld.

Luksus ærtesuppe med ristet rugbrød og parmaskinke
Ristet rugbrød til topping…

Kniven er fra mine homeboys fra Aalborg, som er to seje iværksættere. Du kan finde både kokkekniven og deres komplette knivsæt på deres hjemmeside.

Luksus ærtesuppe med ristet rugbrød og parmaskinke
Lidt lækker parmaskinke…

Hvis du ikke vil bruge creme fraiche, så kan du erstatte med hytteost, så bliver den en smule sundere. Du kan også undlade kartoflerne, hvis du gerne vil undgå stivelsen, men der er ret få kartofler i, så reelt burde det ikke betyde det hele store.

Luksus ærtesuppe med ristet rugbrød og parmaskinke
Tilsæt gerne lidt “good quality olive oil” som Jamie ville sige det…

Håber det giver inspiration til en lækker sensommer ret…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar

Vurdér opskrift