Albondigas er groft skitseret spanske frikadeller eller kødboller – i hvert fald i den retning – de laves blot på oksekød og kan være en del mere krydrede, end vi er vant til i Danmark. De er nemme at lave og er perfekte til det spanske tapasbord, hvor der også gerne må være lidt varme retter.
Det gode ved retten er, at kødbollerne kommer til at simre i tomatsaucen, som så efterfølgende også kan bruge som tilbehør til tapasbordet. Hvis du ikke laver et komplet tapasbord, så kan du servere groft brød til. Du kan også koge ris eller lave nogle patatas bravas til – dog skal du nok ikke servere ris, hvis du spiser med spaniere, det ville de nemlig aldrig gøre.
Læs også: Opskrift på patatas bravas med aioli på pande og i Actifry

Læs også: Romesco-sauce – perfekt tilbehør til tapas

Opskrift på tapasklassiker: Albondigas
Opskrift på tapas klassikeren: Albondigas som er spanske krydrede kødboller, der serveres i en lækker tomatsauce – perfekt til tapasbordet.
Ingredienser
Tomatsauce
- 200 gram cherrytomater
- 2 dåser hakkede tomater
- 2 spsk. olivenolie
- 1 tsk. knust chili
- 3 fed hvidløg
- 1 stk. stort løg
- 1 glas rødvin/hvidvin kan undlades
- Salt og friskkværnet peber
Albondigas
- 500 gram hakket oksekød
- 1 stk. chorizopølse a 200 gram – gerne fersk om muligt
- 1 stk. finthakket løg
- 5 fed hvidløg
- 2 spsk. røget paprika
- 1 spsk. sød paprika
- 2 spsk. olivenolie
- 150 gram revet manchego
- 4-5 gram salt
- Friskkværnet peber
- 1 bundt hakket kruspersille
Sådan gør du
Tomatsauce
-
Hak løg og pres hvidløget.
-
Varm en pande med olien op
-
Tilsæt løg, hvidløg og chili. Lad det stege ved middelhøj varme i et minut.
-
Skær tomaterne ud i kvarte.
-
Tilsæt dem og lad dem stege med i et par minutter.
-
Tilsæt nu vinen – reelt kan du også tilsætte vodka og flambere det, hvis du vil.
-
Tilsæt tomat på dåse og lad det simre i 45 min.
-
Imens laver du albondigas
Albondigas
-
Fjern skindet fra chorizopølsen og skær den ud i mindre stykker.
-
Varm en pande op.
-
Steg nu pølsen ved høj varme under omrøring.
-
Hak løg og pres hvidløget.
-
Tilsæt det og lad det stege med i et par minutter.
-
Tilsæt paprika og sluk for det – lad det stege et par minutter på eftervarmen.
-
Lad massen køle af i en skål i 10 min.
-
Bland det nu sammen med oksekødet og tilsæt manchego.
-
Tilsæt salt og peber.
-
Nu kan du enten lade farsen trække på køl i en times tid eller stege dem med det samme.
-
Varm en pande op med olivenolie.
-
Form nu ca. 20 kødboller af farsen.
-
Steg dem ved middelsvag varme til de får stegeskorpe på alle sider.
-
Tilføj dem nu til tomatsaucen, sørg for at alt fedt fra panden kommer med.
-
Giv dem 10 min., men får de længere gør det intet.
-
Server med persille over.

Tomatsaucen kan enten laves fra bunden, hvor du kan bruge denne opskrift på hjemmelavet tomatsauce, eller også kan du lave den hurtigere version, hvor du kan bruge opskriften på ”Tomatsauce som min ven Riccardo laver den”. Begge dele fungerer glimrende.


“Rio” – Matsu, El Picaro, Toro 2021
Første gang jeg smagte “Matsu” var i forbindelse med en artikel, hvor jeg havde matchet vine til Netflix-serien “Casa De Papels” karakterer. Her faldt jeg for den ungdommelig vin, som Matsu El Picaro er. Dens friskhed i næsen med røde bær, viol og lakrids, samt de friske tanniner og det syrebid den har, er perfekt til en krydret ret som Albondigas. Det er en charmerende vin, som kan købes for under 100 kr., hvis du tager 6 stk. hos Husted Vin.

Håber det giver inspiration til en god krydret ret, som fungerer glimrende året rundt.