Pizza er godt, hjemmelavet pizza er endnu bedre og en opskrift på en nem og hurtig pizza dej er vel tæt på perfekt! Her finder du to opskrifter på hjemmelavet pizzadej – en “varmhævet” og en “koldhævet” pizzadej – begge fungerer virkelig godt og har du en røremaskine, så er det virkelig nemt – god fornøjelse!
Jeg elsker pizza og mine 3 tøser er også helt vild med det. Okay indrømmet – de elsker måske den lokale pizzamands pizzaer højere end min, men hele processen, hvor de laver dej og kommer fyld på er de helt vilde med!
Opskrift på den bedste pizzadej der findes!
Her får du to opskrifter på en nem og lækker pizzadej – En "varmhævet" og en "koldhævet" – begge er inspireret af min fantastiske italienske Riccardo.
Ingredienser
- 3 dl lunken vand
- ½ tsk havsalt
- 15 g økologisk gær
- 1 nip sukker
- 350 g Tipo 00
- 150 g durum
- 2 spsk olivenolie
Sådan gør du
“Varmhævning”
-
Opløs gæren i vandet og tilsæt sukker. Lad det trække i 5 minutter. Det giver gæren liv.
-
Tilsæt mel, salt og oliven olie. Hvis du har en røremaskine så lader du gen køre i 10-12 minutter til den er glat og elsastisk.
-
Lad dejen hæve et lunt sted i 2 timer, den skal være dobbelt størrelse. Slå dejen ud og form to pizzaboller. Lad dem efterhæve i 20 minutter tildækket og lunt.
-
Rul dejen ud og tilføj ønskede ingredienser.
“Koldhævning”
-
Samme fremgangsmåde som ved “varmhævning” men gæren skal halveres til 8-10 gram og så skal første hævetid øges til 12 timer eller natten over. Her er det vigtigt, at den kommer på køl. 3 timer inden den skal bages stiller du den ud og lader den få stuetemperatur. Lad den efterhæve på samme måde som ved “varmhævning”.
-
Ved begge fremgangsmåder skal dejen rulles helt tyndt ud, så er den klar ved 250 gram indenfor 12-15 minutter – lidt afhængig af hvor meget du læsser på pizzaen.
Tips til den perfekte pizzadej
- Tip: Enkelhed – der skal endelig ikke rodes for mange forskellige ingredienser ind i det her. Pizza stammer fra Napoli i Italien og deres udgangspunkt er enkelthed. En pizzadej indholder derfor mel, olie, gær, vand og salt.
- Næste tip: Når nu vores hjemmelavede pizzadej kun har 5 ingredienser så er det vigtigt, at det er højeste kvalitet – brug derfor økologisk gær, en god ekstra jomfru oliven olie, mel af god kvalitet og havsalt.
- Sidste tip: Tålmodighed – hævetider er alt her – det vender vi tilbage til.
Inden vi slutter skal I da ikke snydes for et billede af en pizzadej – denne blev en varmhævet én af slagens, som jeg oprindeligt har lavet til “Gintossen” da jeg lavede en “breakfast pizza” som passer perfekt til tømmermænd og til en “Bloody Marry” – som eftersigende skulle kunne klare tømmermænd.
Håber opskriften har givet inspiration og nogle gode tips til en god pizzadej. Hvis du har tips til den perfekte pizzadej, så del dem gerne her…
9 Comments
De kloge siger at man ikke skal rulle en pizzadej ud (med en kagerulle etc.), for det ødelægger dejens luftbobler, og dermed bliver pizzabunden flad og kedelig. Derimod skal pizzadejen trækkes ud, med hånden/fingrene.
De kloge har ret Jakob – jeg stod engang på et pizzaria faktisk, det er bare svært 🙂 Men god pointe!
Hvad lavede du i det pizzaria, det ligner ikke helt, det var dejen? 🙂
Kørte ud med pizza – hvad fungerede ikke for dig i opskriften?
Pingback: Pizza bianco på grill med elg, pesto, løg, rucola og parmesan...
Pingback: Opskrift på Prosciutto pizza med langtidshævet dej
Pingback: Opskrift på bøf bearnaise pizza
Jeg har ikke brugt din opskrift. Forholdet mellem mel og vand er skævt, mængden af gær er off, det samme med salt, og glem sukker og olie. Det ligner mere en dej til hurtige boller, ikke pizza.
Tak for kommentaren – vil du ikke dele hvordan den så skal laves – ud fra dit navn gætter jeg på du har styr på det 🙂