Risotto er den skønneste klassiker, som kan laves i alle mulige variationer. Lige nu er der sæson for svampe, som det giver rigtig god mening at bruge. Men den kan også twistes en del og laves med græskar! Jeg tror måske ikke, at denne er godkendt af min sicilianske ven Riccardo, men til gengæld har min skønne ven Mille både godkendt og faktisk også lavet opskriften – håber I synes om den! Tak for inspiration Mille…
Min helt fantastiske skønne veninde Mille har lavet denne opskrift, som jeg har valgt at lave et remake af. Hendes site “Madmille” handler om hendes liv som expad i Dubai, hvor hun studerer og bor med sin kæreste Niclas. Hvis du lægger turen forbi Dubai, så er hendes site et besøg værd inden, der er masser af rejsetips til spændende områder, som du kan udforske i og omkring Dubai.
Læs også: Tips til at lave den perfekte risotto
Ingredienser
Grræskarpuré
- 1 lille Hokaidogræskar
Risotto
- 1 lille bundt salvie
- 1 pakke panchetta
- 1 liter virkelig god hønsefond, gerne hjemmelavet
- 0,5 gram safran eller et lille “nip”
- 50 gram smør eller marv
- 1 spsk. smør
- 1 stort skalotteløg
- 1 fed hvidløg
- 400 gram arborioris
- 1 glas hvidvin og 1 glas til dig selv
- 1 håndfuld parmesan
- Salt og friskkværnet peber, gerne hvid peber hvis du har det ellers går det nok
Sådan gør du
Græskarpuré
-
Tænd ovnen på 180 grader.
-
Læg græskarret ind.
-
Giv det 1 time.
-
Nu burde det være mørt.
-
Halver det og skrab kerner ud.
-
Udhul det og gem massen.
-
Tilsæt det når risottoen er helt færdig og lad den trække 5 min. inden du serverer.
Risotto
-
Varm en pande op og steg panchettaen sprød.
-
Læg den færdige panchetta til side.
-
Smelt 1 spsk smør i en gryde og steg salvien sprød.
-
Læg den ligeledes til side.
-
Hvis du har marv, er det helt perfekt, hvis ikke så bruger du smør.
-
Start med at finde en gryde med et godt håndtag, så du kan holde til at røre i den længe.
-
Hak så hvidløg og løg fint, evt. på hurtighakker, det koger nemlig ud.
-
Smelt marven eller smørret og lad det bruse af.
-
Tilsæt løg og hvidløg og lad det klare, det skal ikke stege sprødt.
-
Efter et par minutter tilsætter du risene, som skal være tørre, ikke noget med at skylle dem, det er nemlig en fejl.
-
Lad nu risene suge smørret til sig og rør rundt et par minutter.
-
Imens varmer du din fond op i en gryde ved siden af.
-
Find en øse, som du lægger klar.
-
Tilsæt safran sammen med risene.
-
Imens drikker du lidt vin – der er nemlig også til dig selv. Vinen er tør ikke? Godt så!
-
Tilsæt det andet glas vin og lad det reducere.
-
Nu kommer så det svære og her, hvor det kan gå galt.
-
Fra nu af og de næste ca. 12-15 min må du ikke forlade komfuret.
-
Nu tilsætter du en skefuld fond, imens du røre stille og roligt i din risotto.
-
Fortsæt indtil risene er møre, men har bid. Videre skal der være nok væske i din risotto, så den ikke er tør.
-
Tilsæt nu parmesan og smag til med salt og friskkværnet peber.
-
Tilsæt græskarpuréen og lad den trække i 5 min.
-
Server med panchetta, som du smuldrer over samt de sprøde salvieblade.

Jeg er helt med på, at min gode ved Riccardo nok aldrig nogensinde ville komme græskarpuré i denne klassiske italienske ret, men det smager altså godt, og Mille har bestemt fat i noget her, så hvorfor ikke?
Læs også: Halloween Tema: Bagt græskar med valnødder og feta

Håber det har givet inspiration til en lækker efterårsret men masser af sødme og smag. Tak til Madmille for inspiration.