Gå til opskrift

Jeg husker tydeligt, at “whiskysovs” eller “whiskysauce” blev populær dengang jeg som barn voksede op. I starten var jeg lidt bange for det med at komme whisky i sovsen, men lærte hurtigt at det smagte himmelsk. I denne opskrift laver jeg den med Highland Park, som er én af de mest kendte og populæreste skotske whiskyer, der findes. Den passer perfekt til en god lørdagsmiddag, hvor du smider et stykke lækkert rødt kød til samt et glas rødvin eller en whisky naturligvis – god fornøjelse.

Highland Park ligger på Orkney, som er det nordligste øhav i Skotland. Det består af en masse små øer, hvor kun nogle få af dem er beboet. Den største er Orkney, hvor byen Kirkwall også ligger. Det er her, du finder det kendte destilleri Highland Park, som har ligget der siden 1798. De laver fremragende single malt whisky, som bl.a. var årsagen til, at jeg overhovedet begyndte at drikke whisky.

Opskrift på den bedste whiskysovs der findes
Opskrift på den bedste whiskysovs der findes

Opskrift på den bedste whiskysovs der findes

Ret: Sauce
Køkken: Amerikansk
Keyword: Whisky, Whiskysauce, Whiskysovs
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 20 minutter
Antal: 2 personer
Forfatter: Familiefaren

Hjemmelavet whiskysovs er noget er det bedste, der findes. Den er nem at lave og fungerer til både oksekød, kylling og alle slags kartofler.

Udskriv

Ingredienser

 • 10 cl Highland Park Cask Strength
 • 2 spsk balsamico
 • 1 kvist rosmarin
 • 2 kviste timian
 • 100 gram tomatpuré
 • 2 spsk Heinz ketchup
 • 1 spsk barbequesauce
 • 1 tsk brun farin
 • 2 stykker mørk chokolade med 70 % kakao
 • 2,5 dl fløde
 • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

 1. Varm en kasserolle op med 5 cl whisky og balsamico. Når det er godt varmt, så sætter du ild til det – men ikke under emhætten og pas nu på hår og øjenbryn, jeg har tidligere stået med 1 meter flamme, som lige slikkede loftet.

 2. Tilsæt resten af whiskyen, rosmarin og den ene timiankvist. Lad det simre i 4-5 minutter.

 3. Tilsæt nu tomatpuré, ketchup, barbequesauce og chokolade og lad det simre i et par minutter.

 4. Tilsæt så fløden og smag til med salt, peber og brun farin.
 5. Fisk timian- og rosmarinkvistene op bagefter.

 6. Hak den sidste timiankvist og tilsæt i sovsen.
Opskrift på den bedste whiskysovs der findes
Opskrift på den bedste whiskysovs der findes
Oksekød gør sig glimrende til whiskysovs

Tips til smagsgivere 

Bitterhed: Mørk chokolade, en lille kop espresso
Sødme: Brun farin
Røg: Flydende røg, en røget barbeque eller røgsalt
Syre: Erstat fløde med creme fraiche

Der er ikke meget, som kan gå galt med denne sauce, den kan praktisk talt ikke skille, så det er kun, hvis du brænder den på eller måske glemmer at flambere whiskyen, så den bliver for stærk – men det kan så justeres med fløde. 

Opskriften passer naturligvis perfekt til et stykke rødt kød som onglet, oksefilet eller mørbrad, men fungerer også til en hakkebøf, et stykke kyllingebryst eller andet. Det er lige før det er en “universalsauce” faktisk. 

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar

Vurdér opskrift