Gå til opskrift

Sortfodsgris eller pluma er blevet temmelig populært, hvilket er helt forståeligt. Det er nemlig noget af det lækreste, der findes. Fra sortfodsgrisen findes der også udskæringen “secreto”, som er brugt i opskriften, hvor jeg lavede en “biksemad deluxe“. Pluma er en anden udskæring og mindst lige så lækker. MadFar har lavet denne opskrift, hvor han flamberer det i whisky og laver en tilhørende barbecuesauce på whisky til – helt perfekt til sensommeren.

Til denne ret bruger jeg Famouse Grouse whisky til både marinering og til barbecuesaucen bruger jeg Famouse Grouse Smoky Black, da den har lidt røg, som passer perfekt til en god barbecuesauce. Det giver et skønt kick og tilføjer masser af smag. Famouse Grouse er en blended whisky, som du kan få i stort set alle supermarkeder. Den er temmelig billig og fungerer også glimrende i en cocktail.

Læs også: Opskrift på rørt tatar med whisky

Flamberet sortfodsgris med whisky- barbecuesauce og pommes duchesse
Flamberet sortfodsgris med whisky- barbecuesauce og pommes duchesse

Hvis du nu ikke har muligheden for at grille, så er det også den mulighed, at du bruge en grillpande, hvor du varmer den godt igennem og steger det på samme måde, som på grillen. Pas på når du flamberer indenfor – husk at slukke emhætten og hold igen med alkohollen, så skal det nok gå.

Flamberet sortfodsgris med whisky- barbecuesauce og pommes duchesse

Flamberet Iberico Pluma

Ret: Aftensmad, Hovedret
Køkken: Spansk
Keyword: Iberico, Mad med whisky, Pluma, Sortfodsgris, Whisky
Forb. tid: 3 timer
Tilb. tid: 25 minutter
Samlet tid: 3 timer 25 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Familiefaren

Hermed opskrift på flamberet sortfodsgris med whisky- barbecuesauce og pommes duchesse – helt perfekt til grillen eller på en god grillpande velbekomme.

Udskriv

Ingredienser

Bbq-sauce med whisky og æbler

  • 1 stort æble
  • 2 stk. rødløg
  • 3-4 fed hvidløg
  • ½ spsk. Worcestershire sauce
  • 1 dl ketchup
  • ½ dl æblecidereddike
  • 1 ½ dl mørk øl
  • 1 dl Famouse Grouse Smoky Black
  • 1 tsk sød paprika
  • 1 tsk chipotle chili
  • 100 gram brun farin
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 tsk friskkværnet sort peber
  • Salt

Pommes duchesse

  • 800 gram kartofler
  • 4 æggeblommer
  • 2 store spsk. smør
  • 1 dl finthakket purløg
  • Salt og friskkværnet peber

Flamberet Iberico Pluma

  • 1 kg Iberico pluma – skulderstykket fra spansk sortfodsgris
  • 1 dl olivenolie
  • 3 kviste rosmarin
  • 3 kviste timian
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. smør
  • 1 dl Famouse Grouse whisky
  • + ekstra whisky til flambering

Sådan gør du

Bbq-sauce med whisky og æbler

  1. Skær løg, æble og hvidløg i grove tern.
  2. Svits det i en gryde med olie til det hele falder lidt sammen.
  3. Tilsæt de resterende ingredienser og lad simre i 15-20 minutter ved middel varme.
  4. Når alt er mørt, smides det hele i en blender og blendes helt glat og fint.

  5. Smag til og juster så der er dejlig balance mellem det sure, det søde og det stærke.

  6. Lad saucen køle af og kom i en beholder et par timer eller til næste dag.

Pommes duchesse

  1. Skær kartoflerne i mindre stykker og kog dem møre.
  2. Tag vandet fra og lad dem dryppe helt af så de er tørre.
  3. Mos kartoflerne med en håndmikser med smør og æggeblommer.
  4. Tilsæt purløg i og smag til med salt og peber.
  5. Kom mosen i passende kokotter, riv med en gaffel på toppen.
  6. Bag dem i ovnen i 20-25 minutter ved 185 grader.

Flamberet Iberico Pluma

  1. Læg kødet i en pose med olien, whisky og urterne.
  2. Massér så olie/whisky bliver ligeligt fordelt.

  3. Lad det marinere 2-3 timer i køleskabet, gerne natten over.

  4. Tag kødet ud minimum 30 minutter før det skal grilles.
  5. Dup det tørt. Skru grillen op på fuld hammer – 250-300 grader.

  6. Dup kødet med en smule olie.
  7. Grill kødet så det får en dejlig grillskorpe – 2-3 minutter på hver side.

  8. Tag kødet af og lad det trække og gør klar til flambering.
  9. Har du et sideblus på grillen så brug endelig det, flambering ude er mest sikkert.

  10. Kom olivenolie og smør på panden, og brun kødet med hvidløg og friske urter.

  11. Tilsæt en god slat whisky og antænd.
  12. Tag kødet af og lad det trække.
  13. Kog saucen ind og gem den til senere.

Jeg laver også en omgang grillede majs, hvor jeg pensler dem over med olie og grillet dem hurtigt af. De skal ikke have mere end nogle få minutter. Efterfølgende får de salt, smør og persille. De sødmefulde majs er helt perfekte til retten her.

Læs også: Whiskymarineret Tomahawk-steak på bål med whiskysennep

Flamberet sortfodsgris med whisky- barbecuesauce og pommes duchesse

Håber det giver inspiration til en lækker ret, hvor der er fuld tryk på smagen!

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar

Vurdér opskrift