Lige om lidt er det påsketid, hvor der kommer masser af lækkerier til det store påskebord. Der er som regel et par gode sild med karrysalat, hvor en god øl og ikke mindste en snaps er perfekte til. I mange år har jeg ikke brudt mig særlig meget om snaps – men det har ændret sig meget og min horisont har udvidet sig. Seneste har jeg smagt intet mindre end 12 forskellige fra Brænderiet Enghaven – her kan du læse om dem alle – måske er der også én for dig – god fornøjelse!

Jeg er opvokset i et hjem med snaps – okay det lød forkert ikke? Tillad mig at forklare, jeg er opvokset i et hjem, hvor der var snaps på bordet ved højtider. Det var altid “Rød Aalborg” – den gode gamle Akvavit fra Taffel.

Påskefrokost: Snaps fra Brænderiet Enghaven...

Snaps og Akvavit?

Nu er jeg helt klar over, at snaps til forskel fra akvavitten er ubeskyttet titel, der dybest set kan bruges om al spiritus med tilsat smag. Helt enkelt kan en snaps kaldes en generel betegnelse for en brændevin der er krydret og destilleret på korn eller kartofler. Jeg har smagt alle snapse til en sildemad med karrysalat, da det er her, at jeg mener de kommer bedst til udtryk.

Læs også: Påskemad: Opskrift på kåldolmere med et spicy twist…

Forårssnaps 39 %

Denne snaps var den første jeg smagte. Den er utrolig elegant og let at drikke, jeg vil faktisk vove den påstand, at denne snaps kunne være for dig, som endnu ikke har fået øjnene op for snapsen. Den har et strejf af dild, kardemomme og en let krydret duft af peber og anis. Det er en helt perfekt forårssnaps – sikkert også derfra navnet.

Påskefrokost: Snaps fra Brænderiet Enghaven...
Der er vel altid plads til en lille Forårssnaps ikke?

Porsesnaps 38 %

Porse er en absolut klassiker når det kommer til snaps. Jeg vil godt tilstå, at jeg faktisk aldrig har drukket særlig meget Porsesnaps – det har altid været en “voksensnaps” i mit univers og ærligt, har jeg nok aldrig vidst hvordan pose smager, så jeg er gået udenom den. Hvordan smager porse så? Ja, den er faktisk lidt svær, for det er en særlig krydret, sødmefuld og aromatisk smag. Det er ofte set, at den laves selv, da det i teorien ikke er særlig svær. Det der kan være svært er, at den kan trække for meget og dermed blive for voldsom. Det er Brænderiet Enghavens bestemt ikke, den har en rund og sødmefuld karakter. Jeg tror den fungere netop fordi, at den er dobbelt destilleret på æblebrændevin.

Påskefrokost: Snaps fra Brænderiet Enghaven...
Er Porse en voksensnaps?

Hvilens Porse 40 %

Nu har vi lige været omkring porsesnapsen, som er en helt ren og klassisk snaps. Skulle du være til den med lidt mere fad, så er “Hvilens Porse” et godt bud. Til denne påskefrokost jeg holdte i mit sommerhus var det den, som den lidt ældre generation var til. Den minder meget om porsesnapsen, men har lidt mere fylde og en kende mere alkohol. Den er trippledestilleret og har en skøn varme. Porsen er også håndplukket i Thy og den er lagret på æbledestillat.

Påskefrokost: Snaps fra Brænderiet Enghaven...
Lækker snaps – artiklens “stærkeste”…

Havtorn 38 %

Havtorn var ufatteligt populært for 10 år siden – om det var Rene Redzepi fra NOMA det gjordet det populært ved jeg ikke. Heldigvis døde det lidt i det salte og søde køkken, for ærlig talt – det blev sgu for meget. I snaps fungerer det dermed helt perfekt og er kommet for at blive. Havtornen er plukket i klitterne ved Thy, hvor denne også har trukket på dobblet destilleret æblebrændevin, som giver en let bitter og sødmefuld snaps. Hvis du ikke ved hvordan havtorn smager, så tænk på en let bitter passionsfrugt, så er du ret tæt på.

Påskefrokost: Snaps fra Brænderiet Enghaven...
Havtorn Snaps fungere forsat rigtig godt…

Læs også: Frokostklassiker – Hjemmelavet hønsesalat

Skovmærk 36 %

Denne er testens klareste snaps og nok den som udskiller sig mest markant fra resten. Den har en lækker sødmefuld næse med noter af vanilje, et strejf af kanel og nyslået græs. Det er netop det skovmærke kan, når det er lavet som her. Krydderurterne er også plukket i klitterne ved Thy. Den holder “kun” 36 % alkohol og er næsten nemmere at drikke end “Forårssnaps”, det er klar én jeg vil servere for dem, der ikke er vandt til den rene smag af alkohol.

Påskefrokost: Snaps fra Brænderiet Enghaven...
En af testes “lette” snapse…

Læs også: Påskeklassiker: Skidne Æg

Slåensnaps 36 %

Slåen er et meget syrligt bær som kræver en del kærlighed før de fungerer optimalt. Hvis du har smagt det i en gin, så har du sikkert haft en lækker oplevelse. Det er faktisk meget lignende når det kommer til snaps. Den har nemlig en let afbalanceret bitterhed og sødme, som de fleste ville synes godt om. Jeg vil ikke drikke denne til silden, men nok nærmere til en ret som har mere sødme, det passer langt bedre. Alternativt kunne du servere den i en cocktail og lave en “Slåen Tonic” med et stykke lime.

Påskefrokost: Snaps fra Brænderiet Enghaven...
En af mine favoritter…

Påskefrokost: Opskrift på den bedste karrysalat der findes…

Klitrose 36 %

Klirose er den sidste snaps jeg vil fremhæve, det skyldes, at det næsten er den “dessertsnaps”. Mit bud er, at du skal sætte denne til ostebordet, hvis du ruller det frem som en afslutning, så har du en god afslutning. Den er også plukket ved Thy, hvor den ofte findes blandt hypenroserne. Den har en let bitterhed, men en del sødme, hvilket gør den ret velegnet til osten.

Påskefrokost: Snaps fra Brænderiet Enghaven...
“Dessertsnaps”…

Håber det giver lidt mere indsigt i snapsens vidunderlige verden – du kan læse meget mere på Brænderiet Enghavens hjemmeside.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar