Påskefrokost er noget af det bedste, der findes. Foråret står for døren, og det er muligt at sammensætte alverdens lækkerier. Jeg holder ofte en stor påskefrokost, hvor jeg sammensætter en menu af forskellige påskeretter, som er kolde og varme. Det betyder, der er lidt af hvert, og alle får noget, de kan lide. Til artiklen her har jeg fundet nogle opskrifter, som gør, at du også kan lave en alternativ påskefrokost – god fornøjelse.

Til en lækker påskefrokost synes jeg, sild er et klart must. Nogle er til de hvide sild, andre vil gerne have lidt mere spark i dem og går efter de røde sild eller gammeldagsmodnede sild, som har endnu mere dybde. Jeg er til det hele. En god karrysalat med masser af syre, fedme og lidt skarphed er en perfekt ledersager. Andre klassikere er naturligvis hønsesalaten, som også sagtens kan komme på hvidt brød, som en afslutning på påskefrokosten.

De kolde retter/frokostretter

Sådan sammensætter du en lækker påskefrokost
“Sol over Gudhjem”

De varme retter/hovedretter

Udover det kolde bord så er varme retter til påskefrokosten også lækkert. Tarteletter med høns i asparges er en ret, som stort set alle elsker. I opskriften her er det lavet helt fra bunden, dog ikke tarteletterne, de er købte. Fun fact: den første ret, jeg nogensinde lavede, var faktisk hjemmelavede tarteletter, hvor jeg selv lavede butterdej – det tog omkring 9 timer, men det var det hele værd. Hvis du gerne vil have en ret, som ikke er så tung, så er aspargestærte et hit. Omkring påske starter sæsonen for asparges op, så hold øje med de små lækre asparges.

Sådan sammensætter du en lækker påskefrokost
Tarteletter i det grønne…

Hvad drikker man til påske?

Påsken er lidt som julen, hvor der også både kan være øl, snaps og vin på bordet. Nedenstående er der links til artikel med en lang række påskeøl fra forskellige danske bryggerier. Der er også hele tre artikler om snaps fra Nordisk Brænderi i Nordjylland, Brænderiet Enghaven ved Randers og akvavit fra Copenhagen Distillery, så der er rigeligt med inspiration. Jeg vil godt garantere, at der er en snaps og akvavit for alle blandt dem. Til sidst er der vinen, som jeg mener skal være relativ kraftig, høj på alkohol og have en smule syre, så den giver lidt modspil til den fede mad.

Sådan sammensætter du en lækker påskefrokost
Snaps og akvavit hører til en påskefrokost

De alternative påskeretter

Uha – alternative påskeretter – det er jeg selv ret vild med – misforstå mig ikke, jeg elsker det traditionelle og holder af det hele, men jeg kan også godt lide at twiste det hele lidt. Et godt eksempel er brug af whisky som tilbehør i stedet for snaps? Reelt kan det også tilføjes i peberrodscremen. Hvad med gin? Det passer perfekt til sild, og i opskriften hældes det over silden for at give den et ekstra kick. Lam er en klassiker til påsken og vælger du at lave den “pulled”, så er det perfekt til en pita eller fx i en burger med langtidsbagte cherrytomer, ærte-myntepuré og syltede rødløg.

Sådan sammensætter du en lækker påskefrokost
Pulled lamb


Håber det giver inspiration til noget traditionel påskemad men også til nogle alternative påskeretter.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...