Efter ca. 3,5 times kørsel i bil fra Malaga kan du komme til den smukke Jerez De La Frontera, som er hjemstedet for den berømte sherry. Men er det turen værd? Svaret finder du, hvis du stiller dig selv ét spørgsmål: “Er du glad for sherry?”. Hvis ja, så er det afgjort, hvis ikke, så er mit råd, at du fx besøger Granada eller en anden spansk by, som ligger tættere på Malaga, eller blot udforsker Malaga. Nu skal det naturligvis ikke lyde som om, at sherry er det eneste, du kan opleve i Jerez, for de har også masser af andet at byde på. Dog er sherry et kæmpe omdrejningspunkt for byen.

Der bor ca. 220.000 i Jerez De La Frontera, så det er en middelstor by, hvor det ulmer af liv, glade mennesker og ikke mindst sherry på stort set hvert et gadehjørne. Byens puls er centeret omkring den gamle bydel, hvor der også ligger to af de største bodegaer, som producerer sherry – Tio Pepe og Gonzalez Byass – i denne guide, får du tips til oplevelser, tapas, overnatning og sherrytour.

Hvad kan man opleve i Jerez?

Du har nok gættet det – Sherry! Tæt på den gamle del af byen ligger to af de største bodegaer i Jerez – Tio Pepe (Onkel Pepe) og Gonzalaz Byass. De er i dag slået sammen, så du kan faktisk besøge dem begge på samme tid. De tilbyder forskellige rundvisninger, hvor du både kan vælge med og uden smagning i forskellige kategorier og desuden også med og uden mad. Hvis du ønsker at komme på en rundvisning, så bør du booke på forhånd. For det første er der mange besøgende, og for det andet er der kun få rundvisninger på engelsk.

Den guidede rundvisning med smagning er værd at overveje. Den findes i tre forskellige udgaver. En lille smagning med deres standard sherry til 19 euro, en premium rundvisning med deres bedste sherry til 35 euro og en rundvisning med standard sherry samt smagning til 35 euro. Hvis du synes, sherry er spændende, så vil jeg anbefale deres premium rundvisning. Turen starter rundt på den enorme estate, hvor der fortælles om historien, udviklingen af deres bodega samt om produktion.

Spiseguide og rejseguide til Jerez Spanien
Hvis du vælger “Premium Tasting”, så er dette udvalget…

Rundvisningen slutter i deres imponerende showroom og bar, hvor du får lov at smage fem forskellige sherryer, som starter ved deres standard fino, deres amontillado, pale og to udgaver af den sødmefulde pedro ximex, hvor de tre sidste er mindst 12 år gamle og 30 år efter deres ”Solera-system”, som betyder, at dele af den sherry, du smager, er op til 30 år gammel og minimum 12 år gammel. Vær opmærksom på at rundvisningen slutter efter 2 timer, og at der til smagningen kun er afsat omkring 30-35 minutter.

Spiseguide og rejseguide til Jerez Spanien
Masser af historie hos Tio Pepe / Gonzalez Byass – Steven Spielberg var forbi

De glas, du får skænket, er temmelig store, så for mit vedkommende blev det pludselig presset og da jeg ikke så gerne levner, så måtte de sidste drikkes temmelig hurtigt. Bortset fra denne del så er det absolut pengene værd.

Navn: Bodega Tio Pepe / Tour
Hvor: C. Manuel María González, 12, 11403 Jerez de la Frontera, Cádiz, Spanien
Pris: $$-$$$

Hvor ligger den bedste sherrybar i Jerez?

Kort fortalt, de ligger overalt! Der er en tydelig forskel på deres udvalg, så snart du rammer Jerez. Alle barkort i byen har et stort udvalg af sherry, og alle kort starter med sherry. Priserne ligger fra ca. 1,40-1,80 euro for et glas og fortsætter op til omkring 10-12 euro for nogle af de bedste.

Spiseguide og rejseguide til Jerez Spanien
Måske den bedste sherrybar i Jerez.

Ikke alle steder har kort med sherry i den dyre ende, men Tabanco Plateros har dog en del at byde på. Baren er forholdsvis lille, og der er stort set altid fyldt, så hold øje med et bord og slå til.

Navn: Tabanco Plateros
Hvor: C. Algarve, 35, 11403 Jerez de la Frontera
Pris: $

Hvor spiser man de bedste tapas i Jerez?

Generelt kan du spise tapas overalt i Jerez. Prisen er en kende lavere end i fx Granada og Malaga, men deres køkkener er gode, og mængden af turistfælder er meget lille. Så længe du går efter de lokale steder, som ikke har indisk eller italiensk mad på menuen, så får du i hvert fald autentisk spansk tapas. En anbefaling til tapasbarer, som har lidt mere at byde på, er Albores og A Mar, som er søsterrestauranter, og som sjovt nok har nøjagtig samme spisekort.

Spiseguide og rejseguide til Jerez Spanien
Albores – glimrende bud på en god tapasbar i Jerez

På den ene har man mulighed for at spise udendørs, hvor den anden kun har indendørs servering. Begge steder har en Bib-Gourment i Michelin-guiden, men ærligt så tror jeg nærmere, det skyldes mangel på bedre, for jeg har lidt svært ved at spotte årsagen. Det betyder bestemt ikke, at det er dårligt, da de har et glimrende køkken med innovative udgaver af de klassiske tapas.

Navn: Albores & A Mar
Hvor: C. Consistorio, 12, 11403 Jerez de la Frontera, Cádiz, Spanien
Pris: $$

Hvor bor man bedst i Jerez?

Udvalget af hoteller i den høje ende i Jerez er ret lille, der er faktisk ikke ret mange hoteller med 4-5 stjerner. Da jeg skulle afsted, valgte jeg i stedet for, at omfavne den romantiske og hyggelige stemning i byen og boede på et gammelt museum, som også tilbyder overnatning. Værelserne er hyggelige og holdt i helt gammeldags stil med høje senge, gamle møbler, karbad og en lille altan til en hyggelig gårdhave. Hotellet er gammelt, så der er meget lydt, husk derfor ørepropper hvis du vil have en god nats søvn. Der tilbydes ikke morgenmad på hotellet, men der er kaffe, frisk vand og snacks på værelset. Der er ikke reception på hotellet, og alt foregår elektronisk, hvor du modtager en kode til døren, så du kan komme ind døgnet rundt. Prisen pr. nat for et dobbeltværelse er ca. 800-900 kr.

Spiseguide og rejseguide til Jerez Spanien
Palacio Del Virrey Laserna – hyggeligt og prisvenligt

Navn: Palacio del Virrey Laserna
Hvor: C. Pozuelo, 8, 11403 Jerez de la Frontera, Cádiz, Spanien
Pris: $$

Inden du forlader Jerez

Og antaget at du har lejet en bil, hvilket nok er sandsynligt, så vil jeg anbefale, at du kører i ca. 1 time og 20 min til “Storbritannien” og til Gibraltar, som faktisk ikke er spansk, så du kører faktisk ind i Storbritannien. Du skal naturligvis huske pas, og bare rolig, de kører faktisk i højre side, så det er til at finde ud af. Det åbenlyse er naturligvis, at besøge “Apes Den” og bjerget, hvor de små aber bor.

Spiseguide og rejseguide til Jerez Spanien
Vis aberne respekt, de er vandt til turister, men kan være aggressive…

Et lille tip er, at du booket på forhånd til svævebanen, hvilket betyder, at du kan springe over køen, da du får fasttrack med. Denne del missede jeg, hvilket betød over en times kø. Prisen starter ved 18 euro for at komme tur/retur, hvis du gerne vil se lidt mere når du er deroppe, hvor der er et naturreservat samt få lov til at stå af halvvejs nede, for at se mere natur, så er prisen 34 euro. Der er ingen forskel på prisen, ved at købe online eller på steder – men fasttrack er inkluderet, hvilket er ret essentielt.

Hvis du vil se flere rejse og spiseguider, så findes der også om Malaga, Barcelona og Girona på bloggen.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar