Hvad kan du opleve i Girona i Spanien? Mange kommer med stor sandsynlighed for at besøge El Celler De Can Roca, hvilket også er hele turen, omvejen og rejsen værd, men Girona har på trods af sin lille størrelse også mere at byde på. Der bor ikke ret mange flere end i Aalborg (uden opland) – ca. 100.000 indbyggere. Men de har meget at byde på, gode tapasbarer til billige penge, en Katedral, som er med i HBO’s verdenssucces Game of Thrones, “Oldtown” og masser af hygge og god stemning. Her får du en guide til byen med gode tips til spisesteder, så du får det bedste ud af turen…

Hvor kan du bo?

Hotel Casa Cacao

Et rigtig godt bud er Hotel Casa Cacao, som er ejet af Jordi Roca, der er den yngste af de tre verdenskendte brødre, som også ejer “El Celler De Con Roca”. Det lille luksuriøse butikshotel ligger med udsigt over den gamle bydel og består kun af 15 værelser. Det er stilfuldt indrettet, varmt og med en hyggelig nærværende atmosfære. Jordi Roca er dessertkok på El Celler De Ron Coca, så deres kager på hotellet er udsøgte, de er også en del af morgenmaden – men pas på, du kender nok det med at spise dig mæt i kager.

Spiseguide og rejseguide til Girona Spanien
Morgenmad på Hotel Casa Cacao…

Morgenmad serveres på deres tagterrasse, og alene det er nok til at besøge dem. Er du i byen, er det muligt at købe morgenmad uden at bo på hotellet. Det er morgenmad i fire serveringer med frisk frugt overhældt med chokoladesauce, chokolademysli og yoghurt. Næste omgang er kød i form af enten pølse eller skinke, som serveres med hjemmelavet paté med brød til. Det varierer fra dag til dag med fx iberico jamon og chorizo. Den tredje servering er “æg”, men det er pocheret, paneret og fritteret og serveres med forskellige saucer til, fx bechamel, en “gazpacho-sauce” eller med friske sommertrøfler til. Den sidste servering er deres “kagetårn”, og her skal du mande dig op, for det er voldsomt. Det består af 3-4 forskellige kager eller små chokolader, som Jordi har designet og lavet specielt til hotellet. Et lille tip – du kan få dem “to-go”, det er de klar på og vant til, gæsterne beder om.

Spiseguide og rejseguide til Girona Spanien
Øl, hygge og Cava på Hotel Casa Cacao…

På deres barkort har de bl.a. deres egen Cava, som også bruges på El Celler De Can Roca – prisen i baren for en flaske er 32 euro, og et glas koster 6 euro. De har også deres “egen”, øl, som brygges i Frankrig. En 70 cl. øl til deling koster 13,50 euro i baren. De har også egne likører, som de bruger til deres cocktails. Deres whisky er Macallan, så der er garanti for en god cocktail.

Navn: Hotel Casa Cacao
Hvor: Carrer Ginesta, 2, 17002 Girona, Spanien
Pris: $$$$


Hvor kan du spise tapas?

La Pedra

Et stenkast eller 5 min gang fra hotellet finder du “La Pedra”, som er kendt for deres croquetas og patatas bravas. Det er egentlig mere en ølbar, hvor du kan få snacks end omvendt. Men deres mad er glimrende og prisen – som i Spanien – lav. Deres pate negra (skinke af sortfodsgris) platte med manchego og pan de tomate kan varmt anbefales. For 9 euro får du rigeligt til to personer, og deres pate negra er utrolig lækker.

Spiseguide og rejseguide til Girona Spanien
Café Chill…

Stemningen er autentisk, og som jeg har lært, hvis lokale spiser der, er det som regel et godt tegn. Prisen for 3-4 tapas og 2 øl er ca. 30 euro.

Navn: La Pedra
Hvor: Carrer dels Mercaders, 18, 17004 Girona, Spanien
Pris: $


Hvor kan du spise gourmet?

El Celler De Con Roca

Én af verdens bedste restauranter ligger i Girona og ejes netop af Roca-brødrene. Restauranten har 3 Michelin-stjerner og er absolut et besøg værd. Du skal være meget tidligt ude for at få et bord. De har ikke som andre restauranter 3-6 måneder bookninger frem, de har desværre ubegrænset bookning. Fra centrum tager det ca. 15 min i en Uber eller taxa, kollektivtransport fungerer ikke særligt godt ud til restauranten.

Spiseguide og rejseguide til Girona Spanien
Restaurant El Celler De Can Roca i Girona

Hvis du vælger at besøge restauranten, har du to muligheder, du kan smage deres “Tasting Menu”, som består af 16 snacks og 8 retter. Prisen er 195 euro og tilhørende afstemt vinmenu koster 80 euro. Alternativet er deres “Feast Menu”, 16 snacks og 14 retter. Prisen er 230 euro, og vinmenuen koster 130 euro. Du kan sagtens få fornemmelsen af, hvad “El Celler De Ron Roca” kan ved blot at vælge deres “Tasting Menu”, men prisforskellen på de 35 euro svarende til ca. 250 kr. for at få 6 retter yderligere er ikke meget, så mit råd er: “all in”.

Spiseguide og rejseguide til Girona Spanien
Én af hovedretterne på El Celler De Can Roca – Grillet kylling med morkler, citron og hasselnød…

Jeg vil også anbefale, du tager vinmenuen, der er udvalgt af deres sommelier, som er den mellemste bror Josep, og det er virkelig en tur rundt i Spaniens enestående vinland. Alt fra de helt klassiske vine med alder og dybde, til de unge sprøde nye og så kommer der faktisk en del naturvin indimellem. De byder også på sherry og varianter af senhøstede vine undervejs.

Navn: El Celler De Can Roca
Hvor: Carrer de Can Sunyer, 48, 17007 Girona
Pris: $$$$$

Hvad kan du lave i Girona?

Selv om Girona er en lille by er der ret mange muligheder. Byens gamle bydel har et hav af små lækre butikker og tapasbarer, som er værd at besøge. Hvis du er til urværker, så ligger der en stor og eksklusiv urbutik i byen, som både har mærker som Rolex, Omega og Breitling og endda har urene på lager. Byens gamle katedral hedder “the Cathedral of Saint Mary of Girona” og er bygget i det 11. århundrede. Det mest aktuelle ved den er, at den er med i Game Of Thrones sæson 6, så hvis du har set netop den sæson, så vil du kunne genkende den.

Spiseguide og rejseguide til Girona Spanien
Gaden for enden af vejen hvor Hotel Casa Cacao ligger…

Hvad kan du lave omkring Girona?

Besøg Salvador Dali museet i Figueres

Hvis du er ude i nogenlunde tid, så kan du leje en bil for omkring 300 kr. pr. dag, måske endda billigere. Det giver nogle gode muligheder for at opleve. Omkring 50 km fra Girona finder du byen Figueres, hvor Salvador Dali museet ligger, som afgjort er et besøg værd. Det er også muligt at komme dertil med bus, hvor det tager omkring 45 min.

Spiseguide og rejseguide til Girona Spanien
Salvador Dali museet…

Hvis du rejser med børn er museet meget oplagt, store dele af hans finurlige og yderst abstrakte værker i form af malerier og skulpturer kan ses der. Billetprisen er 14 euro for voksne, og tidsbestilling grundet Corona er nødvendig.

Navn: Salvador Dali Museum
Hvor: Plaça Gala i Salvador Dalí, 5, 17600 Figueres, Girona, Spanien
Pris: $$

Besøg Cadaqués

Den lille fiskerby Cadaqués ligger ikke langt fra Figueres, her kan du også godt komme til med bus, men det er meget besværligt, og turen strækker sig over adskillige timer. Her vil jeg anbefale, at du lejer en bil. Den lille by har blot 2500 indbyggere, men er fyldt med lækre små restauranter, hvor du finder alt fra Michelin-stjerner til meget lokale steder. Ellers er der rigtig gode butikker med specialiteter og en lækker strand. Deres lokale Spar har et vanvittigt udvalg af vine, hvor du bl.a. finder Vega Sicilia, Cristal og Flor de Pingus. Det var én af Salvador Dalis favoritbyer, som han ofte besøgte. Hvis du spiser der, så vil jeg anbefale de to restauranter i artiklen, så er dem nemlig garanti for, at du gør derfra tilfreds.

Spiseguide og rejseguide til Girona Spanien
Udsigt fra bjergene, is på stranden, butikkerne og havnen…

Bedste fiskerestaurant i Cadaqués “Es Baluard”

Es Baluard ligger for enden af hovedgaden og til højre. Den ligger på første sal med udsigt udover bugten. Hvis du er heldig, får du et bord ved ét af vinduerne. Deres fisk er altid fra dagen og varierer efter hvad, der er røget på krogen. Prisen ligger lidt i den høje ende, men maden er også god. Du bliver rigeligt mæt af en hovedret, men husk at der ikke er tilbehør til, det bestiller man ved siden af.

Spiseguide og rejseguide til Girona Spanien
Es Balaurds “Mixed grilled fish”…

Deres “Mixed Grill” indholder ofte både kulmule og pighvar samt jomfruhummer. Ellers vil jeg anbefale deres grillet kulmule med citron og olivenolie. Vinkortet er næsten det bedste, de har fx Flor De Pingus på kortet til 100 euro, det er 750 kr. altså næsten billigere end hvad den ville koste i Danmark online. Derudover naturligvis et hav af hvidvin fra lokale producenter. Hvis du kommer til frokost, er reservation ikke nødvendig.

Navn: Es Baluard
Hvor: Riba Nemesi Llorens, 2, 17488 Cadaqués, Girona, Spanien
Pris: $$

Michelin-restaurant i Cadaqués “Compartir”

“Compartir” betyder “at dele”, og det er præcis, hvad du kan på denne restaurant. De har nemlig en del retter til deling. Det er søster-restauranten til “Disfrutar”, som du kan læse om i “Spiseguide og Rejseguide til Barcelona”. Compartir ligger midt i byen, og det kræver en reservation at få bord der. Deres menu er primært med fisk og skaldyr, men de har også kød på kortet. Du kan fx få østers til 4 euro stk. eller østers med “ajo blanco” til 4,95 euro. Deres vinkort er også rigtig godt, men en kende dyrere end hos Es Baluard. Dog kan du spise et ret stort måltid på en Michelin-restaurant for omkring 300-400 kr. pr. person, og det er billigt.

Spiseguide og rejseguide til Girona Spanien
http://cuinacinc.blogspot.com/

Navn: Compartir
Hvor: Riera Sant Vicenç s/n · 17488 Cadaqués
Pris: $$$

Håber det giver inspiration til din rejse, hvis du har flere tips, så må du meget gerne dele dem i kommentarfeltet 😊

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar