Nyborg er nok mest af alt kendt for restauranter og spisesteder, hvor bl.a. deres smukke havn er populært. Men for mig, der i mit andet liv også er “Whiskytossen“, er de kendte for at lave dansk økologisk whisky af høj kvalitet. Jeg har smagt tre af deres udgaver og synes bestemt de fortjener omtale, for det kræver meget at lave whisky! I dette indlæg kigger jeg på deres “Ardor – Isle Of Fionia”…
Lad os lige starte ud med vores tradition for at lave whisky i Danmark. Hvis vi strammer os an, kan vi nok finde destillerier som har eksperimenteret med whisky kommer vi nok ikke mere end max 15 år tilbage i tiden. Kigger vi mod Skotland kan vi nemt finde destillerier som har lavet whisky i flere 100 år – som fx The Glenturret der startede i 1770 eller Highland Park 1798 eller Macallan 1824. Erfaring, traditioner og mange års brug er derfor noget vi først er ved at tilegne os i Danmark. Danmark er ikke eneste land, som gerne vil i gang med the gyldne dråber – det ses over hele verden, at lokale destillerier starter denne rejse. Jeg synes det er modigt og prisværdigt.
Det lader også til, at vi på trods af den korte tid, er nået langt og flere destillerier begynder at lave whisky, som er af høj kvalitet. Det kræver naturligvis et godt destillat som udgangspunkt og efterfølgende kræver det eg af høj kvalitet. Til sidst kommer det vigtigste så – tålmodigheden. Det siger næsten sig selv, at helt ungt whisky på 3-5 år ikke har samme dybde, profil og eftersmag som et lignende produkt på 12 år har.
For nogle uger siden smed jeg første billede jeg skød af de tre whiskys fra Nyborg Destilleri på Whiskytossen. Deres Ardor Isle of Fionia Single Malt og Ardor Isle of Fionia Single Malt på Danish Oak samt deres Pilgrim.
Nyborg Destilleri
I 125 år var bygningerne, der i dag huser Nyborg Destilleri, værksted for Statsbanernes godstog. Det var her, hvor de hårdtarbejdende mænd hold Danmark kørende – bogstavelig talt. Da Storebæltsbroen åbnede lukkede værkstedet dog ned og i mange år var der helt tomt. Lige indtil 2011 hvor to ambitiøse mænd Nicolai og Niels Rømer havde en plan. Dette var starten til Nyborg Destilleri, som idag er ét af de største i Danmark.
Ardor – Isle of Fionia Single Malt Whisky
Denne whisky er en NAS – altså Non-Age-Statement dog ved vi, at den er lagt på fad i december 2011 og første hældt på flaske i 2018 – så omkring 7 år, hvilket er meget for en dansk whisky. Den har ligget på tidligere Jack D fade, hvilket så betyder ex boubon fade. Den har 46 % alkohol og er faktisk ret blid at få i munden, navnlig hvis du er vandt til whisky.
Den har masser af frugt i næsen, grønne æbler, let krydderi og masser af vanilje, hvilket også er mine klare forventning når den har ligget på ex-bourbon fade. Smagen er også præget af sødme fra fadene og vanilje, men også en kende krydderi af kanel. Eftersmagen forsvinder relativt hurtigt, men længere end noget andet danske jeg har smagt.
Dansk whisky er på vej i den rigtige retning og Nyborg Destilleri er et godt bud. Til sidst skal vi lige omkring prisen. Isle of Fionia Organic Single Malt koster 0,7 liter 695 kr. Jeg har forståelse for prisen det koster at etablere sig og naturligvis også den økologiske del, som jeg tager hatten af for, men det er dyrt. Du kan få en Macallan Double Oak til 549 kr. for 0,7 liter – flere af Highland Parks udgivelser og deres 18 års, som jeg har skrevet om her til 879 kr. for 0,70 liter og så er jeg på ingen måder i tvivl – Scotland Forever! Det gør på ingen måder Nyborg Destilleri til et mindre godt produkt, det er bare en kende for dyrt set med mine øjne.
Du finder whiskyen her på Nyborg Destilleris hjemmeside.
Har du smagt Nyborg Destilleris whisky og hvad synes du om den?