Maskinen er modtaget fra KitchenAid. Vi elsker kaffe i Danmark, vi elsker nybrygget espresso og i rigelige mængder! Jeg har testet rigtig mange kaffemaskiner og espressomaskiner af forskellige typer de sidste mange år. Jeg har både været omkring de helt store fuldautomatiske, de semiautomatiske og de manuelle. Jeg har ingen præferencer, når det kommer til maskinen, så længe kaffen eller espressoen bliver brygget ordentligt. KitchenAid Espressomaskine er næsten lige sendt på gaden, og den har jeg fået fornøjelsen af at teste.

Denne artikel indeholder reklamelinks

Køb KitchenAid espressomaskine her

Monopolet tester: KitchenAid Espressomaskine

Er du glad for espresso? Kan du godt lide at have lidt indflydelse, når du laver kaffen? Er du god til at “tampe” – et barista-udtryk som bruges, når den malede kaffe trykkes sammen manuelt. Hvis ja, så kunne KitchenAid Espressomaskine være noget for dig.

Førstehåndsindtryk & unboxing

Hurtigt som en ninja – sådan går det, når du pakker den lille kompakte maskine ud. Pakken indeholder en del forskelligt tilbehør, som er bekrevet under “features”. Espressomaskinen har fem knapper i alt. “Tænd/sluk” sidder bagpå, og foran er der fire knapper: en knap til at styre om der skal steames, laves espresso eller kogende vand, en knap til at vælge “en” eller “to” kopper, en knap til afkalkning og en knap til at starte brygning på.

Monopolet tester: KitchenAid Espressomaskine
Tilbehør til KitchenAid Espressomaskine

Design og kvalitet af KitchenAid Espressomaskine

Design er altid subjektivt – så kan du lide KitchenAid Espressomaskines design? Jeg kan godt – jeg synes, det er flot og tidløst, og så fungerer det i alle hjem. Espressomaskinen er lavet meget enkel i udseendet, nogle vil måske sige lidt “old school”, andre vil måske sige, at designet er for enkelt? Igen er det subjektivt – jeg holder af de slanke og enkle linjer, den er holdt i – det, synes jeg, fungerer rigtig godt. Videre er der den fordel, at den er nem at opbevare i et køkken eller et skab. Den fås i forskellige farver, hvor deres klassiske rød, sort og “cast iron grey” naturligvis indgår. Den er lavet i hærdet plastik og rustfrit stål og er som alle KitchenAids produkter ret robust.

KitchenAid Espressomaskine
Sådan ser den ud – første skud (både billede og efterfølgende espresso)

Testen

Når du tænder maskinen, så begynder den at varme op og er faktisk klar efter ca. 25 sekunder. Jeg har ikke haft mulighed for at måle bartrykket, men i følge KitchenAids hjemmeside er det 15 bar, som espressoen laves med. Tommelfingerreglen siger, at bar, når der laves espresso, bør ligge mellem 9 og 15, hvor 9 betragtes som værende perfekt. I stedet har jeg målt gennemløbstiden og temperaturen på espressoen, når den er færdig.

KitchenAid Espressomaskine
Der er testet gennemløbstid og temperatur samt smag

Stor eller lille Americano eller Café Latte?

Når du bruger kogende vand, så har maskinen mulighed for enten at lave vand til et single eller et doubleshot espresso. Jeg har målt begge muligheder, og de giver ca. 120 ml. eller 180 ml. som svarer til ca. 4 oz eller 6 oz – det er med stor sandsynlighed den måleenhed, den er designet efter.

KitchenAid Espressomaskine
Selv om jeg brugte skummetmælk, så gik det faktisk ret godt

Temperatur

Temperaturen kan justeres på espressomaskinen. Hvis du holder første knap nede nogle sekunder, vil den begynde at blinke, hvorefter du kan vælge enten 1-2-3, som indikeres ved, at der kommer lys under “espresso“, “kogende vand” og “steam”. Jeg vil råde til at sætte på højeste temperatur, ellers er den efter min mening ikke varm nok.

Monopolet tester: KitchenAid Espressomaskine
Temperaturen var ca. 60 grader ved denne espresso

Gennemløbstid

For en dobbelt espresso skal gennemløbstiden være mellem 25-32 sekunder – det er svært at sætte helt præcise sekunder på, da det også handler om, hvor fint/groft kaffen er malet. I denne test tager det omkring 28 sekunder, hvilket må sige at være bestået.

KitchenAid Espressomaskine

Rengøring af KitchenAid Espressomaskine

Der er reelt ikke meget rengøring når du bruger en espressomaskine. Du skal sørge for at have en varm fugtig ren karklud klar, når du bruger mælkeskummeren, det er vigtigt. “Kurvene”, drypbakken samt mælkekanden kan sættes i opvaskemaskinen, men faktisk kan det meste klares med kogende vand. Én ting skal du være opmærksom på, og det er, at drypbakken ret hurtigt bliver fyldt op.

Efter du har steamet, så kommer der et skud vand/damp ud, hvilket jeg gætter på er en “selvrensende” funktion. Det er godt tænkt og betyder, at du blot skal tørre steameren af og så pege den ned i den lille rist.

Monopolet tester: KitchenAid Espressomaskine
KitchenAid Espressomaskine i rustfrit stål

Dommen over KitchenAid Espressomaskine

KitchenAid Espressomaskine Artisan gør arbejdet absolut glimrende. Den er lille, pålidelig, kompakt, hurtig og effektiv. Den laver en god espresso med korrekt bartryk og gennemløbstid. Jeg vil anbefale, at temperaturen står på det højeste, ellers er den ikke varm nok. Hvis du er typen, som gerne vil bruge formalet kaffe, så kan jeg helt klart anbefale maskinen. Er du typen, som gerne vil have bønnerne kværnet forud, så er det lidt en anden sag, denne del mangler nemlig – dog kan det klares ved at tilkøbe en kværn enten fra KitchenAid eller fra en anden producent. Det betyder dog, at prisen stikker lidt af, og med mindre du køber en virkelig billig kværn, så rammer prisen omkring 5000 kr., og vil du have KitchenAids kværn, så er det omkring 6000 kr. i alt. På dette niveau, så er det faktisk muligt at købe en fornuftig maskine med begge dele indbygget. Med undtagelse af denne del, så er der ikke noget at sætte en finger på. Vi ender på 4 flotte stjerner.

Monopolet tester: KitchenAid Espressomaskine

De friskbryggede fakta

  • Hurtig opvarmning
  • Single- og doubleshot
  • Steamarm og kande til café latte
  • Manuel tamper medfølger
  • 15 bar
  • 90 dages tilfredshedsgaranti
  • Pris: 3999,- hos KitchenOne

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

3 Comments

  1. Der er et par faktuelle fejl i denne artikel.
    For det første er 15 bar ikke det perfekte tryk for espresso. 9 bar er bedre.
    4 oz er også for stort et volumen til en rigtig espresso.
    Tjek James Hofmanns videoer på youtube så kan du lære om sand kaffe viden 😉

    • God pointe mht. til bar – du har ret. Mht. til oz er det mængden af vand, som den producerer til fx en Americano eller lignende 🙂

  2. Pingback: Bedste kaffemaskine - Mad og Monopolet tester [2022]

Write A Comment