Artiklen er lavet i samarbejde med Andrupvin.dk

Portvin kan være intet mindre end fantastisk, hvis du spørger mig, og det er Conceito netop! Deres fokus er renhed, elegance og autenticitet. Hjertet af Conceito er vinmageren Rita Marques, som har erfaring med vin fra nogle af de bedste steder i verden – Bordeaux, Californien, South Africa and New Zealand. Hun tror på naturens evne til at udvikle vin, hvor hun arbejder med terroir og lægger en enorm passion og personlighed i produceringen af deres portvin på vingården – du kan læse om dem alle her.

Jeg har smagt næsten alt, hvad Conceito producerer, hvor det primært er portvin i forskellige udgaver. De laver både hvid og rød portvin og i både Tawny, Ruby, Reserva og Vintage, men udover det laver de også tør vin i både hvidvin og rødvin. Fælles for Conceito er, at kvaliteten er høj, og så leverer de i alle prisklasser. Deres tørre vine er værd at bemærke, hvis du ikke er til portvin, her får du utrolig meget vin for pengene.

Conceito Portvin med sjæl fra hjertet af Duero
Conceito portvin, hvidvin og rødvin

Conceito Fine White Port

Den hvide portvin er for mange helt ukendt, så hvis du hører til den kategori, som lige nu sidder og tænker: “Det lyder godt nok vildt”, så er der noget spændende i vente for dig. Conceito laver en glimrende udgave, som er et såkaldt “field blend”, hvor druerne er plantet i samme område. Denne måde at dyrke vin på er ikke ny i Portugal, men andre vinlande har taget den til sig, da det kan skabe bedre biodiversitet på vingårdens marker. Denne portvin er lavet på hele 10 forskellige druer og har en skøn duft af citrus, grape, ananas, nødder og et lille hint af oliven. I munden har den både tørhed, sødme og en flot syre. Overraskende flot vin. 

Conceito Portvin med sjæl fra hjertet af Duero
Godt bud på en hvid portvin med masser af value for money

Point: 92/100 

Pris: 99,95 kr. – v/ 6 stk. 75 kr.


Conceito Fine Ruby Port

Fra den hvide overraskende gode portvin til en mere klassisk Fine Ruby Port. Denne portvin er sammensat af mere end 20 forskellige druer. Den er et fremragende eksempel på, hvor meget vin du får for pengene, hvis du kigger mod Portugal. I næsen har den duft af rosiner, modne sorte kirsebær, tørret appelsinskal, bagte hasselnødder og syltede blommer. I munden er den sød, rund og fyldig. Et glas som til prisen er helt fantastisk. 

Conceito Portvin med sjæl fra hjertet af Duero
Glimrende Ruby Port

Point: 91/100

Pris: 99,95 kr. – v/ 6 stk. 75 kr.


Conceito Fine Tawny Port

Conceito laver portvin, hvor de bruger hele paletten, når det kommer til druer. Denne Ruby Port har en skøn duft af modne jordbær, solbær, mælkechokolade, kaffe, allehånde og rosiner. I munden er den sødmefuld, men der er også en fin friskhed, som skyldes lagringen, der bl.a. er på granit. 

Conceito Portvin med sjæl fra hjertet af Duero
Stabil og god Tawny

Point: 91/100

Pris: 99,95 kr. – v/ 6 stk. 75 kr.


Conceito 10 Years Old Tawny Port

Normalt er Tawny i den lidt tungere ende, hvis den sammenlignes med fx en Ruby – typisk er den også ældre. Denne Conceito 10 Years Old Tawny Port er en kende alternativ i stilen, da den udover sødmen, dybden også har en let friskhed over sig. I næsen er der duft af tørrede abrikoser, dadler, bagte valnødder og brun farin samt candyfloss. Et godt bud, hvis du gerne vil smage en portvin, som ikke er som alle de andre. 

Conceito Portvin med sjæl fra hjertet af Duero
Fremragende Tawny Port

Point: 93/100

Pris: 179,95 kr. -v / 6 stk. 149 kr.


Conceito Ruby Port Reserve

Denne Ruby Port Reserve har utrolig meget value for money – den er 3 år gammel, hvilket betyder, at den har skønne noter af sorte kirsebær, jordbær, syltede blommer, abrikos, hvor duften svæver mellem den modne røde frugt og tørret frugt. I munden er den sødmefuld, fyldig og med masser af dybde. Den gør sig fremragende til ost og chokolade. 

Conceito Portvin med sjæl fra hjertet af Duero

Point: 92/100

Pris: 179,95 kr. -v/ 6 stk. 149 kr.


Conceito Late Bottled Vintage 2019

Når jeg smager en “LBV – Late Bottled Vintage”, er det altid med en lille forsigtighed, da nogle af dem godt kan være ude af balance og en kende for søde i udtrykket. Det er Conceito Late Bottled Vintage 2019 på ingen måder – flot duft af Amarena-kirsebær, dadler, mandler, lakrids og mørk chokolade. I munden er den fyldig, rund og har modne blide tanniner, som skaber en flot balance i vinen. 

Conceito Portvin med sjæl fra hjertet af Duero

Point: 94/100

Pris: 179,95 kr. – v/ 6 stk. 149 kr.


Conceito 20 Years Old Tawny Port

Når man bevæger sig op i alderen på en Tawny portvin, så kan der ske spændende ting og sager – det gør der ved Conceito 20 Years Old Tawny Port, som er lavet på mere end 20 portvinsdruer. I næsen har den duft af rosiner, tøret abrikos, blommer, hasselnødder, toast, kanel og kakao. Munden er fyldt med fyldig smag af frugt og har på trods af alderen en lille fin syre og friskhed over sig – det er intet mindre end en fremragende vin. 

Conceito Portvin med sjæl fra hjertet af Duero

Point: 95/100

Pris: 349,95 kr. – v/ 6 stk. 325 kr.


Conceito 10 Years Old White Port

Se det her er interessant – hvid portvin med alder, det kan virkelig noget. Den er sammensat af ca. 10 forskellige traditionelle portvinsdruer og har en skøn duft af citrus, hvid fersken, et hint af salt og hasselnødder. I munden er den frisk, men der er også en let sødme og masser af kompleksitet. Det vilde er, at den kan sættes til både de salte og de søde retter. Den fungerer fx til en fransk løgsuppe, en tærte med rødløg, brie eller endda til en dessert – dog skal den ikke være oversød, så duer den ikke. 

Conceito Portvin med sjæl fra hjertet af Duero

Point: 92/100 

Pris: 199,95 kr.  -v/ 6 stk. 179 kr.


Conceito Vintage Port 2021

Det spændende ved at drikke ung portvin, som fx denne Conceito Vintage Port 2021, er, at du får en helt anden portvin end de ældre. Udtrykket er mere energisk, og det er ofte tanniner og syre, som skaber en fremragende balance til frugten. Sådan er denne portvin – utrolig flot i udtrykket og en skøn duft af brombær, kirsebær, mørk chokolade, læder men også af figner og tørret frugt, som du kender fra de ældre portvine. Den kommer til at udvikle sig utrolig meget de næste år, men lige nu har den utrolig meget charme.

Conceito Portvin med sjæl fra hjertet af Duero
Ung Vintage med masser af charme

Point: 94/100

Pris: 349,95 kr. -v/ 6 stk. 299 kr.


Conceito 40 Years Old Tawny Port

40 år gammel portvin er ret unik, tænk på en rejse en vin som denne har været igennem. Stort set alle whiskyer ville være grønne af misundelse i denne alder. Hvad får man så efter 40 år på fad? Du får en portvin med duft af stort set hele paletten, og har du tålmodighed, så vil du opleve, at den udvikler sig i glasset konstant. Du fornemmer først duft af rosiner, dadler, svesker og karamel. Efter lidt tid kommer der også duft af kandiserede æbler, bagte hasselnødder, marcipan, appelsinskal og nelliker. I munden er den blød som fløjl med masser af frugtige noter men også en latent syre, som skaber en fabelagtig balance. 

Conceito Portvin med sjæl fra hjertet af Duero

Point: 97/100

Pris: 899,95 kr. – v/ 6 stk. 849 kr.


Nu bevæger vi os væk fra portvin og over til de tørre vine, hvor Conceito lige nu laver to forskellige, der er tilgængelig i Danmark. Jeg kender ikke ret mange vingårde, som laver begge dele, men der er ingen tvivl om, at det kommer til at blive mere og mere almindeligt for Portugals vingårde.

Conceito Douro Branco 2021

Vinhuset Conceito i Portugal laver ikke blot fremragende portvin, de laver også tør hvidvin som denne Douro Branco, der er lavet på en række lokale druer fra portvin – et såkaldt “field blend”. I næsen har den duft af citrus, blodappelsin, friske æbler, flint, våde sten, men også mere fyldige noter af tropisk frugt og et lille hint af vanilje. I munden er den tør, elegant, hvor du fornemmer en flot fylde og masser af syre – fremragende vin som vidner om, hvad Portugal kan, når det kommer til hvidvin. 

Conceito Portvin med sjæl fra hjertet af Duero
De to tørre vine fra Conceito

Point: 94/100

Pris: 329,95 kr. -v / 6 stk. 299 kr.


Conceito Douro Tinto 2017

Jeg kan lige så godt indrømme det med det samme – jeg er vild med vin fra Portugal, og det er både de sødmefulde og store portvine – men særdeles også de tørre vine. Denne er lavet på bl.a. Tinta Roriz, Touriga Franca, og Touriga Nacional. I næsen har den duft af brombær, blommer, sorte kirsebær, røg, læder, eg, og på trods af intensiteten fornemmes alligevel lidt mineralitet i næsen. Denne mineralitet ligger også i baggrunden af munden, når du smager den, efterfulgt af masser af fylde, syre og nogle elegante tanniner. 

Point: 95/100

Pris: 329,95 kr. -v / 6 stk. 299 kr.


Håber det har givet inspiration til at smage på portvin, hvis du gerne vil have et lynkursus i portvin, så kan jeg anbefale artiklen “Lær at forstå portvin på 10 min…“. Skulle du være ret godt kørende i portvin, så er det muligt, at denne artikel “7 ting du måske ikke vidste om portvin kan være noget for dig.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar