Muxia er en charmerende kystby og kommune i provinsen A Coruña i Galicien i det nordvestlige Spanien. Den tilhører comarca Fisterra og har kun omkring 7000 indbyggere – alligevel er der masser af liv, glæde og ikke mindst nogle gode restauranter – faktisk lægger Michelin-guiden også vejen forbi den lille by og har gjort det i flere år for at spise på “Lonxa d’Alvaro”.

Jeg elsker Spanien – landet har så meget at byde på. Tag nu Galicien som eksempel, der er fyldt med små skønne kystbyer, som har hver sin karakteristisk og stil. Muxia er et godt eksempel. Jeg ser flere grunde til at besøge byen. Én af dem er helt sikkert Lonxa d’Alvaro, en anden er den Parador (kro/gæstgiveri ejet af den spanske stat, ofte indrettet i gamle klostre, borge eller slotte eller nybygget i spændende arkitektur), som hedder “Costa da Morte”, der er én af de mest moderne og mest imponerende Paradores, du finder i Spanien. Nu hvor vi er ved det, så er “dødens kyst” (Costa da Morte) bestemt også et besøg værd. Men nu skal det handle om maden.

Spiseguide Galicien: Lonxa d'Alvaro i Muxia
Lonxa d’Alvaro

Gå efter fisk og skaldyr

Lad det være sagt med det samme, hvis du ikke er til hverken fisk eller skaldyr, så skal du måske overveje et andet sted – faktisk så skal du måske slet ikke besøge Galicien, da det er et sandt mekka for netop fisk og skaldyr – de hiver dem vitterligt direkte op fra havet. Dog har de også krogmodnet kød, men den “store skat” er klart deres skaldyr, som er pivfriske.

Spiseguide Galicien: Lonxa d'Alvaro i Muxia
Ansjoser på dåse – smager fremragende!

Ansjoser, pulpo og pighvar

De har nogle ustyrligt lækre ansjoser på dåse, som ganske vist koster 20 euro + 2 euro for lækkert surdejsbrød. Det er mange penge, men der er nok til to personer, og hvis du holder af ansjoser, så er det virkelig lækkert! Start med det og gå så efter en god flaske hvidvin. Her kommer du til gengæld utrolig langt for 20-25 euro.

Spiseguide Galicien: Lonxa d'Alvaro i Muxia
Fremragende hvidvin!

Jeg valgte en gammel kending “Ramón Do Casar” på Treixadura, som er en skøn hvidvinsdrue fra området. Duft af citron, hvide blomster, gule æbler, græs og hvid peber. I munden er den syrlig, ren og rank i udtrykket, hvor du samtidig fornemmer en god let frugtsødme – helt perfekt til skaldyr. Det bedste er prisen – 22 euro. Den er mulig at købe i Danmark hos JyskVin.

Pulpo med chorizo

Jeg er blevet ret glad for pulpo, som de ivrigt spiser i Galicien – det er grillet blæksprutte, hvor den traditionelle er “pulpo gallego”, hvor den er kogt (nogle gange grillet let) og serveres med paprika, olivenolie og kartofler til. Her fik jeg den stegt sammen med en cremet puré af kartofler med ristet chorizo over – en lækker ret, og der var rigeligt af den.

Spiseguide Galicien: Lonxa d'Alvaro i Muxia
Pulpo

Frisk pighvar

De har også pighvar på kortet, som er havets konge – prisen er styret af dagens fangst. Da jeg besøgte dem, var det 56 euro pr. kilo, så en hel pighvar (800-1000 gram) skal du regne med koster ca. 400 kr. – det er under halvdelen af, hvad du skal betale i København. Der er naturligvis masser af tilbehør til. Jeg spurgte tjeneren, hvornår fisken var fanget, hvortil han svarede: “hoy por supuesto” (i dag, naturligvis). Jeg elsker det og kan slet ikke få nok.

Prisen endte på omkring 120 euro for det hele. Forret med ansjoser, brød, vand med brus, en lille snack på husets regning (det er kutyme i Galicien), to store hovedretter og en flaske vin. Det er godkendt på alle måder. Det lader til, at Michelin-guiden har været forbi med en udmærkelse i 2025, men de mangler dog lige at hænge skiltet op – jeg tænker det kommer.

Navn: Lonxa d’Alvaro
Åbningstider: Mandag og tirsdag 12:00–16:00 og 20:30–22:30; onsdag lukket; torsdag til søndag 12:00–16:00 og 20:30–22:30.
Hvor: Rúa Mariña, 22, 15125 Muxía, A Coruña, Spanien
Pris: $$ (en hovedret koster ca. 30 euro)

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar