Dette er første kogebog jeg anmelder på Mad & Monopolet. Den er skrevet af én de faste medlemmer i Monopolet nemlig “Mad-Mikkel”, som I kender fra kategorien “Tanker om mad”, hvor han skriver om hacks til at få børn til at smage mere og senest om hans livs projekt – en cykeltur på 11.000 kilometer. For nogle måneder siden udgav han en spændende kogebog, som tager udgangspunkt i vores lille naturlige skatkammer “havet”, den har jeg kigget nærmere på.

Monopolet anmelder:
Vores dygtige forfattere…

Førstehåndsindtryk

Noget af det første jeg kigger på er udgiveren. Er det Politiken, som står for størstedelen af vores udgivelser når det kommer til kogebøger eller er den nogle andre? Årsagen er, at jeg har anmeldt omkring 100 kogebøger fra Politiken og jeg kender deres opbygning og struktur ret godt. Denne er dog fra det lille forlag “Turbine”. Det næste er fotograften – er det et jeg kender? Det er det ikke, her er det David Bering, som faktisk har gjort det ret godt – men det vender vi tilbage til. Mit første indtryk af bogen er, at den er nem at overskue, opbygget utraditionel og med nogle gode billeder.

Monopolet anmelder:
Gode billeder i “Vores Hav”…

Komposition og indhold

Som jeg nævnte i starten – den er ikke opbygget traditionel. Ofte er det noget med “forretter”, “hovedretter”, desserter” og evt. “cocktails”. Det kan også blive en kende kendeligt hvis du spørger mig. Her er kogebogen opbygget efter fiskene, som Helle og Mikkel har valgt at tage udgangspunkt i. Så det er “krabbe“, “østers“, “blæksprutte” og “reje“, “muslinger” og “hummer“.

Monopolet anmelder:
Utraditionel – men jeg kan lide det…

Inden hvert afsnit fortælles der om selve skaldyret eller bløddyret, og hvordan det tilberedes bedst og rengøres. Det er holdt på en “one-pager”, så det ikke blive for omfattende. Efter de 6 kapitler afsluttes, der et forslag til vin, da Helle og Mikkel er nogle madører (deres egen udtalelse). Disse anbefalinger kommer fra Rico fra Malling Kro. Det er fedt denne del er med, det gør nemlig at bogen favner noget bredere…

Monopolet anmelder:
Vinen til retterne er udvalgt af Rico fra Maling Kro…

Opskrifter

Opskrifterne er enkelte og meget overskuelige. Mit bud er, at Helle og Mikkel bevidst har valgt opskrifter, som ikke er for krævende, da nogle kan have en forudindtaget holdning om, at fisk og skaldyr kan være svært at lave. Sådan er det bestemt ikke her. Der er opskrifter som “Blæksprutteringe med Mayo“, “Rejecocktail” og “Jomfruhummersupper“. Nu kan jeg snildt gennemskue sværhedsgraden, hvis Helle og Mikkel ville have lagt endnu mere vægt på denne del – kunne de have overvejet, at inddele dem med “sværhedsgrader”, så læseren blev guidet lidt. Ellers må jeg sige, at det er utrolig nemt at gå til. Der er “kun” 40 stk (ca. 6-7 i hver kapitel), så reelt er det en lille kogebog – omvendt er den også overskuelig. så hellere 40 opskrifter jeg rent faktisk får prøvet end 120, hvor bogen virker uoverskuelig.

Monopolet anmelder:
Gammeldags rejecocktail…

Billeder

David Bering er vist den fotograf, som også har skudt en del for Claus Holm – eller ihvert fald hans bureau “Montgomery”. Billederne er skarpe, gode kontraster og det er holdt i et rustikt look, som passer ret godt (i hvert fald Mikkel som jeg kender ham). Om det er Helle image ved jeg ikke, men til bogen her fungerer det ret godt. Der er en god variation med brug af service, så billederne føles ikke gentagende, faktisk føler jeg, at der er en latent rød tråd gennem bogen.

Monopolet anmelder:
Blækspruttering med mayo – fuck det ser godt ud…

Dommen

Helle Brønnum og Mikkel Wejdemann skriver med stor passion om “Vores Hav”. Der er ingen tvivl om, at de begge er glade for naturen og de muligheder den stiller for os. Det er helt tydeligt, at de har hygget sig med at lave denne kogebog. Den er enkelt, nem at overskue og har 6 kapitler med 6-7 opskrifter under hver kategori. Jeg holder af afslutningen med vinen, da det giver en fin afrunding på hvert kapitel. Prisen ligger lige nu på 100 kr. og det er billigt, for der ligger meget arbejde i sådan en kogebog, også selv om, at jeg betragter den som en “lille” kogebog”. Når det tages med i betragtningen, så vil jeg give Helle og Mikkel 5 stjerner. Godt gået og skønt I sætter fokus på “Vores Hav”…

Hvis du skulle have lyst til at købe bogen, så er der link her til Mikkels hjemmeside, hvor det er muligt at købe den.

Technical Specs
Forlag: Turbine
Forfattere: Helle Brønnum & Mikkel Wejdemann
Fotograf: David Bering
Sider: 123
Pris: 100 kr. på tilbud

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar