Der findes utroligt mange gode bud på bobler fra alle mulige steder i verden, og det kan være virkelig svært at vælge dem, som passer lige præcis til dig. Derfor har jeg igen i år kåret “Årets Bobler” sammen med et lille skarpt panel. Tilgangen til smagningen i år var mangfoldighed, hvor eneste krav blot var, at det skulle være mousserende vine – her er årets bedste bud.
Her kommet årets “nyårsbobler”, som i år har været fra alverdens lande og i alle mulige afskygninger. Der har været de helt klassiske fra Champagne, Cava, Asti, Cremant fra alverdens steder i verden. Det var i år mere mangfoldigt end nogensinde, og det skyldes først og fremmest kategorien. som favner utroligt bredt. Dernæst skyldes det, at der er kommet ret mange nye spændende vine til Danmark, primært fordi naturvin og de mere “funky” bobler virkelig er begyndt at boome. Hvis du ikke har fået købt julevinen ind, så er der også en artikel om kåring af “Årets Julevin 2021“.
Mine damer og herrer, her kommer Årets Bobler. Jeg elsker bobler, men jeg drikker det for sjældent, det indrømmer jeg gerne. Ofte burde man faktisk bare åbne en flaske ikke? Her kommer der 5 utroligt gode bud på årets bobler, som er passende til kl. 18.00, når hendes majestæt Dronningen sætter sig til rette og taler til nationen – Gud bevare Danmark.
Læs også: Alternativ til det klassiske: Danske bobler til nytår!
Her kommer de nominerede….
Husted Vin: Prout Impérial Petillant NV
Husted Vin er ikke en ny spiller i kåringen og har været med de sidste mange år. De har en flot portefølje og har endda haft et af deres bud på førstepladsen. I år har de dog valgt en lidt anden tilgang, og de har uden at kende mit ønske om mangfoldighed virkelig omfavnet det. Denne Prout Impérial Petillant NV er fra Matthieu Barret, som laver masser af lækker rødvin, men tilsyneladende også mousserende fra Rhône. Den er lavet på et blend af Roussanne, Marsanne, Viognier, Chardonnay og Sauvignon Blanc så lidt af det hele faktisk. Det er klart den af de 5 vine i Top 5, som skiller sig mest ud og er mest funky, men det gør bestemt ikke noget. I næsen har den sødmefulde frugter som abrikos, fersken og appelsin. Den er frisk og mineralsk i smagen, hvor du kan ane lidt salt og umami. Et virkelig lækkert glas som helt sikkert ville være perfekt til østers.
Bedste kommentar fra Monopolet: “Ej det er funky – men for pokker det er fedt!”
Pris 249 kr. pr. stk. hos Husted Vin Point: 96/100
Bichel Vine: Benard-Pitois Champagne 1. Cru Brut Reserve
Men skal aldrig rynke på næsen af en klassisk Champagne, og det er netop, hvad Benard-Pitois Champagne 1. Cru Brut Reserve er. Den er lavet på 60% Pinot Noir og 40% Chardonnay, hvor Chardonnayen er gæret på fad, mens Pinot Noiren er vinificeret på stål, hvilket betyder, at den får en fantastisk balance. Den har i næsen duft af “brød” eller autolyse, som jeg har lært, det hedder – videre citrus, grønne æbler og et hint af vanilje, men kun meget svagt. I munden er den fyldig og står helt perfekt med en skøn blanding af en let sødme og syre, som viser, hvordan det skal gøres i Champagne.
Bedste kommentar fra Monopolet: “Klassiske bobler bliver bare aldrig kedelige“
Pris 300 kr. pr. stk. hos Bichel Vin Point: 95/100
Erik Sørensen Vin: Crémant d’Alsace Domaine Kreydenweiss 2018
Når jeg tænker tilbage, så tror jeg faktisk aldrig nogensinde, hverken Erik Sørensen har haft en vin i Top 5, eller en Crémant har været i Top 5 – derfor er det også skønt at se, at vi får lidt nyt ind – nu var udgangspunktet jo, at der skulle favnes bredt ikke? Denne er fra Alsace og lavet på Pinot Blanc, Auxerrois (Pinot) og Chardonnay. Den er dyrket biodynamisk og et glimrende bud på, at det kan gøres helt perfekt udenfor Champagne. Den er tæt på at være det, man kalder “non-dosage”, altså hvor der ikke er tilført sukker. Den ligger på 0,2 gram pr. liter. I næsen har den en let smørfedme og syre, som står helt skarpt. Noterne byder på citrus, pærer og hasselnød. I munden er den fyldig og afbalanceret, boblerne er små og perlende.
Bedste kommentar fra Monopolet: “Det bliver sgu nok ikke bedre end det her“
Pris pr. stk. 250 kr. hos Erik Sørensen Vin Point: 98/100
Salling/Bilka/Føtex: Champagne Jacquart Mosaïque Brut
Champagne Mosaïque brut fra Jacquart er lavet på de tre druesorter Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, så det er så klassisk, som det kan blive. Jeg vil gerne erkende, at jeg synes, det er spændende, at Bilka kommer med i Top 5, og faktisk er det første gang, det er sket. Jacquart er et sygt godt glas, og reelt ligger den pointmæssigt rigtig godt. Den har en kende mere sødme end de andre i testen, hvor der i næsen kommer tørret abrikos, figner, kandiseret pære og et svagt hint af karamel. I munden er den sødmefuld og har en behagelig syre. Hvis du står den 31/12 og er stresset over bobler, så kør i Bilka eller Føtex, de lukker sent, og så har du styr på boblerne til kl. 18.00.
Bedste kommentar fra Monopolet: “Det må næsten være Cava?” (Nej Mads, det var det ikke 😆)
Pris pr. stk. hos Bilka 249 kr. Point: 95/100
HJ Hansen Vin: Moët & Chandon Grand Vintage 2013
Hands down – Moët & Chandon er bare et godt Champagnehus. Jeg har selv stået i kælderen og drukket deres 1961 og 1963 og mange flere. De har tidligere haft deres Vintage i Top 5 med deres 2008 MG, som også klarede sig godt. I næsen har den flotte noter af ristede hasselnødder, nektariner, citrus, nybagt brød, “smør” og friske æbler. I munden kommer der en flot sødme, som næsten bliver karamelagtig, som sammen med syren står helt perfekt. Den har en blanding af både syre, sødme, fedme og mineralitet, som gør den absolut værdig til den flotte placering.
Pris pr. stk. 669 kr. hos HJ Hansen Vin Point: 97/100
Og vinderen af årets bobler 2021 er…
Vinderen blev Erik Sørensen Vin: Crémant d’Alsace Domaine Kreydenweiss 2018, som løb med sejren – stort tillykke herfra! Hvis du er til den klassiske stil, så kunne dette godt være noget for dig. Meget kort efter kom Moët & Chandon Grand Vintage 2013, som reelt ikke var indsendt af HJ Hansen, men de forhandler blot denne Champagne. Det er absolut et fornemt glas, som er utrolig lækkert! Prismæssigt ligger den et stykke over førstepladsen, så reelt var det måske en ide at smage dem begge?
På tredjepladsen kommer Husted Vin med deres Prout Impérial Petillant NV, som var anderledes, spændende og slet ikke klassisk, så lidt af en afviger, men det gør bestemt intet, det var nemlig et superflot glas. To klassikere delte 4. og 5. pladsen – hvor Salling/Bilka/Føtex havde det ene bud – Champagne Jacquart Mosaïque Brut og Bichel Vine det andet bud Benard-Pitois Champagne 1. Cru Brut Reserve – begge flotte bobler – tillykke med det.
Hvor kom vinene fra?
Philipson Wine
Skovgaard Vine
Skjold Burne
Nohrvin
Bichel Vin
Otte Suneson
Cold Hand Winery
Dansk Vin/Skærsøgaard
Jysk Vin
Kjær Sommerfeldt
Frederiksdal Vin
DWine
Taster Wine
Quist Wine
Degustation
Winefamly
Supervin
Husted Vin
CRT Spirits
Drueklubben
SallingGroup
HJ Hansen
Erik Sørensen Vin
Andrup Vin
Hvad siger reglerne?
Reglerne er meget simple, alt må være med i denne kåring – det skulle være “bobler” eller “mousserende vine”, om det var det ene eller det andet land, det var underordnet – der skulle nemlig hyldes mangfoldighed. Prisen er helt op til leverandøren. I år var der virkelig gode bud og ikke blot fra Frankrig, hvor Champagne og Cremant er de primære. Der var også bud fra Spanien, Italien, Østrig, Tyskland og flere var naturvin hvilket bare gjorde kåringen endnu bedre.
Hvad spiste vi til?
Vi fik en lækker omgang pålæg, som Kim Schulz havde været så venlig at tage med. Der var bresaola, røget svinemørbrad, lufttørret skinke og rosmarinskinke, derudover var der masser af brød og lidt pesto til.
Hvordan smagte vi?
Vinene blev smagt “blindt” – altså sad vi alle med bind for øjnene, og ingen måtte snakke med hinanden, det blev noget værre rod, og flere af flaskerne røg på gulvet – det kan ikke anbefales. Lidt sjovt skal man lave ikke – nej, naturligvis ikke. Men det kunne have været noget af et syn ikke? Alle vinene var pakket ind i en papholder for at mindske lidt på brug af stanniol. Alle blev vurderet ud fra “100-pointsskalaen”.
Håber det har givet inspiration – nu er der længe til nytårsaften, så du har god tid til at kigge på lækkerierne….
Skål og godt nytår og tak til alle for bidrag og deltagelse….
1 Comment
Pingback: Sådan sammensætter du den perfekte nytårsmenu