“Fars Dag” er på samme måde som “Mors Dag” en ærkeamerikansk opfindelse. Fars dag falder på Grundlovsdag 5. juni og Mors dag falder 10. maj. Begge dage handler om, at vi hylder Far og Mor. Begge dage er mere end 100 år gamle og finder sted første gang helt tilbage i 1908 og 1910. Oprindeligt var det blomster som var gaver til Far og Mor, men som tiden er gået har det ændret sig en del. Jeg har fundet en række gaveideer til Far og selv om, at en helt personlig gave nok i virkeligheden er det bedste, så er der gode bud at hente…

Denne artikel indeholder reklamelinks

Jeg vil godt indrømme, at jeg faktisk altid har synes både “Fars Dag” og “Mors Dag” er lidt opreklamerede. Det er lidt som Valentines Day – men omvendt – hvorfor ikke have en dag hvor man lige husker at sende en buket blomster til sin Mor eller en gave til sin Far? Det er også årsagen til, at jeg har samlet inspiration ind på forskellige gaver, som jeg faktisk selv ville sætte stor pris på. Reelt er det for mig mere end rigeligt, at jeg får en sød tegning eller verdens bedste krammer fra mine dejlige tøser, men omvendt så sætter jeg da også pris på en god flaske whisky, en omgang lækker kaffe, en ny lækker gadget eller lignende – håber det giver lidt inspiration…

Dem til Fars barskab

Smagekasse med gourmetkaffe fra Dinluksus.dk

Der er ingen tvivl om, at en populær gave til Far er spiritus, men hvad er ofte en god ledsager dertil? Du gættede det – kaffe! For mig er kaffe næsten min favoritdrik – jeg elsker det, som store dele af Danmark også gør. Vi er nemlig en kaffedrikkende nation i Danmark. De sidste mange år har jeg drukket gourmetkaffe eller i det mindste kaffe, hvor bønnerne er nøje udvalgt, kvaliteten er i top og hvor der er styr på bæredygtighed.

Familiefarens ønsker til
Fars Dags blend – 1,5 kg Espresso bønner…

Dinluksus.dk drives af Kenneth Grønbech Nielsen som på trods af sin unge alder har intet mindre en 15 års erfaring i ristning af kaffe. Kenneth er kaffenørd og dybt passioneret omkring kaffe, hvilket skinner tydeligt igennem på hans site. Kenneth går meget op i, at god kaffe skal give en følelsen af velvære, den skal være aromatisk og være ristet med kærlighed. Hvis din Far også er glad for kaffe er “gourmetkassen” her med 1 x Espresso Crema Blend 500 gram,
1 x Espresso Triple mørk 500 gram og 1 x Uganda AA 500 gram. Hvis det hellere skal være kaffebønner, så er findes denne kasse til samme pris.

Pris 239 kr. hos Din Luksus – Brug rabatkoden: “fars dag” for at få fragten gratis.

En whisky til Far: Highland Park 12 + 5 cl. Highland Park 18

Det ville nok komme bag på dig, hvis jeg ikke havde en whisky med på listen over bud på gaver til Fars Dag. Highland Park 12 års er efter min mening et af det bedste bud på en flot whisky til prisen. Highland Park ligger på Orkney, og er kendt for deres unikke karakter hvor sødme og en meget blid røget eftersmag møder hinanden.

Familiefarens ønsker til
Til Fars Barskab – Highland Park 12 års og en lille bonus – 5 cl 18 års…

De gode folk fra Highland Park har smidt en miniature af deres Highland Park 18 års med, som giver en lille teaser på hvor lækkert det kan blive. Læs mere om Highland Park 18 her. Highland Park 18 års er flere gange kåret til verdens bedste spiritus.

Pris 349 kr. hos Barlife

Luksus gin fra Nordisk Brænderi – Edition Northstar

Nordisk Brænderi er startet og drives af ingeniør Anders Bilgram, som nok må siges at være den mest jordnære, lune og herlige person jeg nogensinde har mødt. Anders driver til daglig mikro destilleriet “Nordisk Brænderi” hvor han laver noget af det lækreste gin i Danmark. Anders bruger botanicals fra den nordjyske natur, som han også finder sin inspiration i. Tidligere har Anders været ekspeditionsleder i Arktis ved Polar Passagen, hvor rejsen gik til det nordiske ishav.

Familiefarens ønsker til
Fars Dag luksus gin fra Nordisk Brænderi – “North Star”…

Det var også her, at Anders lod sig inspirere til netop denne gin med navnet “Edition Northstar” som er på 44,8 % ABV og fyldt med spændende botanicals som grønlandspost, svenske multebær, islandske kvanfrø, vilde og danske hybenroser samt hyldeblomster, hvilket giver en eksklusiv og helt unik gin, som jeg tænker er meget oplagt til Fars Dags gaven.

Pris 449 kr. hos Nordisk Brænderi

Håndsmedet grillgaffel og en flaske Mjød fra Mjødgård

Mjød er nok én af de ældste drikke i verden og var helt tilbage i vikingetiden gudernes visdomsdrik. Muligvis bør du overveje, at holde lidt igen i forhold til hvad vikingerne gjorde – de var nemlig tørstige 🙂 Mjød er Nordens naturlige hedvin, gæret på honning. Den har haft sin op- og nedture gennem de sidste mange år. Senest efter kæmpe succeser fra HBO som “Game of Thrones” og “Vikings” er salget i USA og England eksploderet. Jeg tænker dette kunne være en meget oplagt gave til Fars Dag.

Familiefarens ønsker til
Fars Dags Gaven til “Verdens sejeste Far”…

Mjødurt er en halvsød mjød som har masser af frugtige noter. Den kan både serveres køligt eller laves i en cocktail. Mjød kan minde en kende om sherry eller portvin og bør derfor også servers køligt og i store glas.

Familiefarens ønsker til
“Mjødurt” og en temmelig blæret badass grillgaffel…

Mjødgård producerer Mjød med dyb respekt for naturens råvarer og benytter kun grønne producenter med nordiske urter, frugter eller bær som alle er håndplukkede, hvilket resulterer i en mjød med sin helt egen karakter og af højeste kvalitet. I gaveæsken medfølger også en håndsmedet grillgaffel, af Danmarksmesteren i essesmedning 2019 – Jonas Bigler.

Pris: 349 kr. hos Mjødgård

Dem til køkkenet

Eksklusivt vinglas fra Grassl Cru til Fars vin

Hvis din Far er ligeså glad for vin som mig, så vil han med garanti sætte pris på et lækkert vinglas, som kun er hans. Han kunne naturligvis også ønske sig flere. Grassl Cru er noget af det smukkeste der findes, det er helt elegant og imponerende tyndt. De er lavet af Alexander Macht, som tidligere har arbejdet med Zalto, du muligvis kender. Glasset er mundblæst i blyfri krystalglas, som er noget af det ypperste der findes. De kan sagtens gå i opvaskemaskinen, men du skal nok ikke smække lågen for hårdt 🙂

Familiefarens ønsker til
Grassl Cru vinglas til Fars Dag…

Glasset er perfekt til elegante Pinot Noir-vine (Bourgogne og Oregon), de store Chardonnay-vine (Bourgogne og Sonoma) og naturligvis Nebbiolo-vine (Barolo og Barbaresco) – skål og glædelig Fars Dag.

Pris 295 kr. pr. stk. hos Jysk Vin

Lommekniv fra Senjen til Far

Okay indrømmet – denne kniv er måske ikke til køkkenet, men hvis du leder efter knivsæt, så kunne disse knive fra Senjen eller disse fra Q-Knives være gode bud. Denne kniv er sådan set bare rigtig blæret, og vildt praktisk hvis din Far er typen, som ofte bruger sine hænder til at arbejde med. Det er en traditionel lommekniv, som kun kan åbnes med to hænder, så den er helt lovlig. Den er lavet i “1.4116” stål hvilket er af høj kvalitet og det stål som bruges til rigtig mange knive.

Familiefarens ønsker til
Fars Dags gaven: “Lommenkniven” er tilbage…

Den kommer fra Senjen, som er ét af de mærker H.W. Larsen sælger rigtig mange af. Den leveres i et lille skæfte, så den er beskyttet når den ikke bruges.

Pris: 411,25 kr. hos H.W. Larsen

Ny blender fra Kitchen Aid til at fuldende Fars køkken

Hvis far i hjemmet går op i mad, så kunne en blender være en perfekt Fars Dags gave. Jeg har tidligere brugt Kitchen Aid en del, og testet mange af deres produkter. De kunne for et par år siden fejre 100 års jubilæum med fedt design, høj kvalitet og en forsat innovativ produktlinje.

Familiefarens ønsker til
Fars Dags gave: Kitchen Aid’s Artisan blender…

Denne udgave “5KSB4026” er lillebror til “Power Plus”, som har lid flere hestekræfter og er en kende større. Denne udgave er derimod mere kompakt, men brølstræk og kan snildt få fixet både smoothie og juice hver eneste morgen. Den har et “3-dels blendersystem”, variabel hastighedsknap med fem muligheder inklusive pulsering, 3 forudindstillede opskriftprogrammer og selvrensningscyklus.

Pris: 2.640 kr. hos KitchenOne

Dem til grillen

Stegetermometer fra Weber til Fars bøffer

At grille er mere populært end nogensinde, og et must er helt sikkert et stegetermometer, som passer godt til Fars Dag. Weber Connect Smart Grilling Hub er et ret godt bud. Der er mere information end bare temperatur, det er også en trin for trin-grillguide, der sender beskeder til din mobil om alt, fra hvornår maden skal vendes til nedtællinger til, hvornår maden er klar og kan serveres.

Familiefarens ønsker til
Stegetermometer fra Weber til Fars Dag…

Jeg har testet en stor del af disse gennem tiden og ved, at ambitionerne ofte er høje, men desværre bliver det hele for indviklet og kompliceret og ender i værste tilfælde med at samle støv i en skuffe. Ved dette fra Weber er der tænkt rigtig meget på app og Weber anerkender det faktum, at vi vil stå med vores telefoner kontant, så det er der, det hele forgår. Den passer til alle grill, så selv om du ikke ejer en Weber, er det bare at komme i gang.

Pris: 1.299 DKK hos Weber

Grillbestik fra Gense til Fars grillmad fra Gense

Gense er Sveriges ældste aktive aktieselskab og blev grundlagt i 1856. De har lavet bestik i høj kvalitet i mere end 100 år, så chancen for, at du har noget af deres bestik liggende er temmelig høj. De er leverandør til det danske Hof og laver ret blæret bestik. Jeg faldt ret tidligt for deres “Old Farmer“, som er et rigtig “herrebestik” og passer perfekt til en gave til Fars Dag.

Familiefarens ønsker til
Fars Dags gaven – Gense Old Farmer XL – der skal jo grilles lige om lidt!

De fås i forskellige udgaver bl.a. i skæft af rosentræ eller “mikarta” som her, hvilket jeg er helt vild med – synes de er vildt fede! Bladet er lavet i rustfristål og knivene er 260 mm. Du bør ikke smide dem i opvaskemaskinen, det er synd for skæftet. Hvis du vil have gafler med i gaven, så er “Dorotea bordgafler” et godt være et forslag. Det ser ret godt ud med en matpoleret gaffel i rustfristål til Gense Old Farmers XL grillkniv. Ellers kan du også sætte dine egne gafler til.

Pris: 1.195 kr. hos Gense for en kasse med 4 stk.

Dem som pynter på Fars livsstil

Halskæde, armbånd og ny Cap til Far fra Northern Legacy

Jeg betragter mig selv om værende ung – i hvert fald lidt endnu og ville sætte pris på et smykke i Fars Dags gave. Før jeg lærte Northern Legacy at kende kunne jeg aldrig finde på, at gå med smykker, men deres evne til at gøre op med fortidens forestilling om, at smykker ikke er til mænd tiltaler mig vildt meget. Deres brand er dybt inspireret i vores rødder fra den nordiske historie, hvor symboler fra de danske vikinger er et gennemgående tema.

Familiefarens ønsker til
Fars Dags gaven: Armbånd fra danske Northern Legacy…

Jeg bruger deres armbånd dagligt og holder meget af det, men udover det har de også halskæder, ure, ringe og caps. Et godt bud til Fars Dag kunne være NL Signature Armbånd i rustfrit stål og med en høj poleret ydre overflade kombineret med Compass halskæde 2.0 i rustfrit stål. Begge dele koster 400 kr.

Familiefarens ønsker til
Fars Dags gaven: Compass halskæde 2.0 i rustfrit stål fra danske Northern Legacy…

En sidste ting til Fars Dag kunne være en NL Vegvisir cap med Northern Legacy logo – hvis din Far er typen som mig, der nogle gange smider en cap på, når han ikke gider sætte hår 🙂

Pris: Fra 300 kr. – 400 kr. hos Northern Legacy

Knivmagnet til Fars køkkenknive fra danske Noyer

Reelt kunne dette også være “Til køkkenet”, men for mig er der også en vis livsstil over et produkt som “Noyer”. Noyer er en dansk designvirksomhed, hvis produkter bl.a. omfatter knivmagneter, skærebræts og møbler i en helt unik karakter, der idag fylder mange danske hjem. Produkterne er håndlavede og af højeste kvalitet og lavet i amerikansk valnøddetræ. Selv har jeg flere af deres skærebræts og deres sofabord, som jeg er utrolig glad for.

Familiefarens ønsker til
Knivmagnet i amerikansk valnøddetræ…

Et godt bud til Fars Dag kan være denne knivmagnet som fås i forskellige størrelser fra 25 cm til 80 cm. Hver enkelt knivmagnet er skåret ud fra træets struktur og dermed unik. En detalje jeg holder meget af er, at knivmagnet sidder 3 cm fra væggen, hvilket gør det betydelig lettere at få fat om håndtaget på knivene.

Pris: 699 kr. – 1.399 kr. hos Noyer

Serveringsbrættet fra Noyer til stuen eller Fars bøffer

Selv om dette serveringsbræt fra Noyer er tiltænkt mad, så kan jeg ikke lade være med at tænke, at det ville være flot at bruge til indretning i fx stuen eller køkkenet. Lige meget hvad, så er det et smukt stykke dansk design som passer rigtig godt til Fars Dags gaven.

Familiefarens ønsker til
Serveringsbræt fra danske Noyer til 399 kr…

Serveringsbrættet er lavet i amerikansk valnød og har kendetegnet fra Noyer med modsatvinklede kanter i 45 grader. De måler 30-32 cm i længden og 20-22 cm i bredden. Det leveres i en flot fillomme, som kan bruges som cover til dine børns iPad, og hvis de som mine smider lidt rundt med dem, så er det nok ikke en dum ide 🙂

Pris: 399 kr. hos Noyer

Mulighed for at drikke Fars vin uden at åbne den – Coravin

Denne kunne også sagtens høre til “Fars barskab” – men Coravin er en livsstil, og til den Far som gerne vil smage mange forskellige vine. Hvis du ikke før har hørt om Coravin, og din Far eller du nyder vine, så forbered dig på at blive blæst bagover. Det er nemlig lidt af en revolution indenfor vin.

Familiefarens ønsker til
Hvis Far kan lide at nørde lidt med vino – Coravin…

Coravin er det eneste vinbeskyttelsessystem, der giver mulighed for at hælde vin direkte fra flasken i glasset, uden at skulle åbne vinen. Tricket er, at Coravin skyder argongas ned i det overskydende luft, som ellers ville oxidere vinen. Jeg har testet det snart 6 måneder og kan kun sige, at det holder.

Familiefarens ønsker til
Coravin “Elite” Model 2…

Det betyder fx også, at du nu på fx Restaurant Geranium kan nyde et glas Mouton Rothschild 1982, uden at skulle købe flasken. For mig har det betyder, at jeg oftere kan nyde et glas vin. Hvor jeg før hen ikke ville åbne en flaske, tager jeg idag gerne et enkelt glas. Det betyder også, at jeg tilbyder mine gæster muligheden for at smage flere forskellige vine, det er jo “bare” at tappe et glas.

Pris: 2.595 DKK hos Klubvin

Håber det har givet lidt inspiration til Fars Dag…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar