Der findes næsten ikke noget bedre end et knasende sprødt stykke flæskesvær fra en langtidsstegt flæskesteg, vel? Næppe! Men det kan være svært at lave den perfekte flæskesteg, hvor alle svær er helt sprøde. I denne opskrift får du nogle tips, som gør, at du kommer sikkert igennem opgaven…

Langtidsstegt flæskesteg

Langtidsstegt flæskesteg

Ret: Hovedret
Køkken: dansk
Keyword: Flæskesteg, Langtidsstegt flæskested
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 2 timer 15 minutter
Samlet tid: 2 timer 30 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Familiefaren

Her finder du en opskrift med tips til at lave den perfekte flæskesteg med sprødt svær. Der er opskrift på både traditionel stegning og langtidsstegning.

Udskriv

Ingredienser

 • 1 kg flæskesteg fra en meget glad økogris
 • Rigeligt med kværnet salt
 • En pose laurbærblade

Sådan gør du

Almindelig stegt

 1. Tjek om stegen er ridset og giv den en grundig omgang salt.
 2. Stik laurbærblade ned mellem sværene – du kan sagtens bruge en pose.
 3. Stil stegen i en kold ovn på en rist over en bradepande med ca. ½-1 liter vand i.
 4. Vær sikker på at vandet ikke rører stegen.

 5. Giv stegen 2 timer ved 125 grader varmluft, øg herefter temperaturen til 200 grader i 20-25 min.
 6. Hold øje med den. Hvis sværene ikke er helt sprøde, så tjek bonustips.

Langtidsstegt

 1. Her følger du alle punkter fra almindelig stegt – men i stedet for 125 grader så nøjes du med 90 grader og giver den 4 timer.

 2. Til sidst øger du på samme måde til 200 grader i 20-25 minutter.

 3. Hold øje med den. Hvis sværene ikke er helt sprøde, så tjek bonustips.

 4. Håber det har givet inspiration til at lave én af vores helt store danske klassikere i en af de to udgaver – almindelig klassisk flæskesteg i ovn eller langtidsstegt flæskesteg begge med perfekt sprød svær.

Flæskesteg er en gudespise, og noget jeg fra barndommen husker tydeligt som værende weekendmad, når min Far havde lidt ekstra tid. Der blev ikke sparet på noget – flæskestegen blev stegt til perfektion, sovsen var opbagt, og der var endda et velvoksent skvæt fløde i, og så var der naturligvis sødmefuld rødkål – jeg kunne spise, til jeg revnede, og det gjorde jeg.  

Flere har udfordringer med at få sprøde svær, så derfor har jeg samlet nogle tips, som gør, at du kommer igennem opgaven og ender med et perfekt resultat.  

Langtidsstegt flæskesteg
Et stk. glad gris…

Tips til en sprødt svær

Tip 1: Din steg er ikke ridset grundigt nok fra slagteren. Næsten altid er stegen ridset, når du køber den, men alt for ofte er det ikke grundigt nok og lettere tilfældigt. Tricket er, at du skærer igennem sværen og fedtet, men ikke ned i købet! Det vil nemlig betyde, at kødsaft kan stige op og gøre sværen blød. Brug en skarp kniv til at ridse med.  

Tip 2: Saltning – her skal du tænke Jamie Oliver i bedste stil, som elsker at have sine fingre nede i maden og rode rundt. Det skal du også her. Brug salt som er kværnet – ikke groft salt, og så skal du være grundig og sikre, at du kommer godt ned mellem sværene.

Tip 3: Dette tip fik jeg faktisk af min Mor, som er hjemkundskabslærer – du skal sikre, at flæskestegen står i vatter – næsten da. Det kan klares ved, at du lægger noget sammenkrøllet stanniol under stegen. Sværen skal ligge i nogenlunde lige højde, således der ikke er steder, hvor den får mere end andre steder og omvendt.

Tip 4: Stil stegen på en rist over en bradepande med vand i. Vandet skal ikke røre stegen. Det giver fugt til ovnen.

Tip 5: Sæt flæskestegen i en kold ovn og varm den op til 125 grader i 2 timer og efterfølgende 20 min ved 200 grader begge på varmluft. Læs bonustips, hvis sværen ikke er sprød. Hvis du vil langtidsstege den, så læs længere nede i indlægget.

Langtidsstegt flæskesteg
Grundig saltning….

Bonustips

Det kan jo ske, at ovenstående fejler, måske er der fra slagterens side skåret for dybt, måske er det en “syg gris”, stegen kommer fra (lidt som i Blinkende Lygter hvor Torkild ikke kan puste ægget ud, fordi det er lagt af en syg høne) eller noget helt tredje. Fat mod!

Undlad at tage stegen ud, men øg temperaturen til 225 grader og giv den ekstra 5 min. Hvis det heller ikke fungerer, så tænd på grill, men flyt stegen et hak ned i ovnen. Sidste tip er, at du pensler sværen med lidt hvidvinseddike, det kan få dem til at poppe. Et trick jeg har lært af en dygtig kok.

Langtidsstegt flæskesteg
Klar til aftensmad…

 

Langtidsstegt flæskesteg
Langtidsstegt steg….

 

Langtidsstegt flæskesteg
Du kan også stikke stegen med laubær for at få lidt ekstra krydderi med…

Tilbage er der vist bare at sige – håber du får en super sprød flæskesteg og håber, du har fået inspiration af indlægget…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...