Annonce
Som barn husker jeg tydeligt, at den klassiske “Rød Aalborg Akvavit” blev sat på bordet til højtider som den årlige julefrokost eller påskefrokost. Den blev serveret direkte fra fryseren, og selv om både min forældre og bedsteforældre ganske vist skænkede et par stykker, så tror jeg ærligt ikke, at nogen af dem sådan rigtig synes godt om den? Men hvorfor så drikke den? Tja – det var vel tradition og “sådan som man gjorde”. Jeg vil dog gerne slå et slag for, at snaps kan være utrolig lækker og slet ikke behøver blive serveret fra fryseren eller blive drukket med væmmelse i ansigtet. Jeg har modtaget nogle forskellige udgaver fra Bornholm Spirits.
Jeg vil gerne tilstå, at jeg er fan af snaps – jeg oplevede det første gang rent tilfældigt for mange år siden til en julefrokost, hvor jeg blev “tvunget” til at skåle i snaps, som jeg smagte til en omgang sild med rå løg og karrysalat. Den kombination med den stærke snaps, som ganske vist ikke var Rød Aalborg Akvavit, men en “Linie Akvavit”, var utrolig lækker. Det er nok 15 år siden, og siden da har jeg smagt meget snaps og dyrket det danske markedet til fulde.
Men snaps er ikke bare til højtiderne, hvis du spørger mig, den fungerer nemlig særdeles glimrende som en avec til kaffen, til ostebordet eller til desserten. I artiklen finder du tre gode bud – god fornøjelse.
Bornholm Spirits
Bornholm Spirits er oprindelig grundlagt som “Den Bornholmske Spritfabrik” i 1994, men i dag er det “Bornholm Spirits”. I denne artikel har jeg smagt på tre forskellige “Limited Editions”, som alle er lavet på frugter, hvilket sådan set ikke er odiøst, men det giver en helt anden snaps, end hvis den fx er krydret. Alle kommer fra Bornholm Spirits, og alle er fra deres “Limited Edition Serie”. Hvert år den 14. oktober udkommer der en Limited Edition Snaps for at markere Bornholm Spirits fødselsdag, hvilket har været en tradition de sidste 7 år.
No. 7 – Limited Edition Pære 40% – 50 cl
Pæresnapsen er naturligvis lavet på gode økologiske lokale pærer, og det kan virkelig smages – det er en lækker snaps, som kan nydes både som en avec efter maden, til ostebordet eller til en dessert. Jeg smagte den til en hjemmelavet pæretærte, og det var helt perfekt. I næsen har den tydelig duft af pærer og har en skøn rund smag, hvor de 40 % alkohol skaber flot balance.
No. 4 – Limited Edition Abrikos 40 % – 50 cl
Abrikossnapsen er lidt en “all around snaps” eller en “crowdpleaser”, om man vil, faktisk vil jeg næsten garantere, at selv du, som sværger du ikke bryder dig om snaps, vil holde af den. Årsagen er, at den har en del sødme, er blød, rund, og så har den også lidt syre. Det gør den ret drikkevenlig og selv om alkoholen er på 40 %, så er den til den blide side. Den fungerer rigtig godt til frokostborde, hvis det vel at mærke er det kolde bord med fx sild og fisk. Den er endnu bedre til osten eller til en dessert.
No. 6 Figen Snaps 40 % – 50 cl
Som ægte whiskyelsker så er denne nok min favorit – det er helt enkelt fremragende snaps og vidner om, hvor godt den kan laves, hvis man lige kaster lidt ekstra tid, kærlighed og fadlagring efter et produkt. Fadlagret Figen er lagret på sherryfade i 6 måneder, hvilket kan give et ekstra lag til en given spiritus. Det gør det også her – i næsen har den duft af rosiner, figen, tørret abrikos og sødme. I munden er den fyldig, sødmefuld og har en fin varm eftersmag. Den passer glimrende til ost eller som avec til kaffen evt. som erstatning for desserten. Den kan serveres køligt ved 12-14 grader, men den fungerer også glimrende ved stuetemperatur.
Håber det giver lidt inspiration til et alternativ til enten avec til kaffe, til ostebordet eller desserten. Du kan finde mere information på Bornholm Spirits hjemmeside.