Gå til opskrift

Min Far lavede verdens bedste frikadeller. De var perfekt stegte, luftige og der var ikke sparet på smør eller olie. Jeg elskede dem og navnlig den brune pandesovs han lavede til, men seriøst – hvem elsker ikke en perfekt stegt frikadelle? Men at lave den perfekte frikadellefars kan være en udfordring.

Nem og lækker opskrift på verdens bedste frikadeller

Frikadeller

Ret: Hovedret
Køkken: dansk
Keyword: Frikadeller
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 35 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Familiefaren

Her finder du en nem og lækker opskrift på verdens bedste frikadeller, som min gamle Far lavede dem. Du kan enten lave dem på panden eller i ovnen.

Udskriv

Ingredienser

 • 500 gram hakke svine og kalvefars
 • 8 gram salt jeg bruger det grove salt – husk der kan være forskel
 • 1 økologisk æg
 • 1 dl sødmælk
 • 1 stort løg
 • 0,5 dl danskvand
 • 2 spsk. rasp eller 2 spsk mel eller 2 spsk havregryn
 • 0,5 tsk. friskrevet muskat
 • 0,5 tsk. allehånde
 • Masser af friskkværnet peber
 • Min. 50 gram smør
 • 2 spsk olie

Sådan gør du

 1. Rør farsen sammen med salt og lad den hvile på køl i 45 min.
 2. Riv løget fint og bland det sammen med resten af ingredienserne sammen med farsen.
 3. Lad den hvile 30 min – imens tænker jeg du drikker en øl-bajer.
 4. Varme en stor pande godt op med smør og olie og lad det bruse af.
 5. Skru ned til middelsvag varm og form deller med en ske. Det går lidt nemmere hvis du dypper den i vand ind i mellem. Husk nu, at du laver hjemmelavet mad, så perfektion gider vi ikke – de må gerne se hjemmelavede ud.
 6. Steg dem nu i 10-12 minutter på hver side.
 7. Det er også muligt at lave dem i ovnen, i givet fald skal de have 20 min ved 180 grader.

Frikadeller er lidt en kunst. Jeg har fået utrolig mange tips af min Mor og min gamle Far – jeg har delt nogle af dem med jer her:

Tip til den perfekte frikadelle

Tip 1: Saltning er uhyre vigtig – jeg har indsamlet lidt erfaringer fra Gastromand, hvor jeg også lavede opskriften og saltningen skal ligge på 8 gram salt pr. 500 gram kød og det er groft salt. 

Tip 2: Lad farsen trække i mindst 30 min. på køl – det giver mere smag.

Tip 3: Steg dem i halv smør/olie og spar ikke på det.

Tip 4: Lav en “prøvedelle” så du får saltning og krydring perfekt.

Tip 5: Riv løget frem for at hakke det – det giver en mere ensartet fars og så undgår du, at der er store stykker af løg i farsen. 

Nem og lækker opskrift på verdens bedste frikadeller
Husk en lille prøvedelle…
Nem og lækker opskrift på verdens bedste frikadeller
Nem og lækker opskrift på verdens bedste frikadeller
Brug en moser til kartofler og pisk så luft ind i massen…
Nem og lækker opskrift på verdens bedste frikadeller
En lille øl hører der til…
Nem og lækker opskrift på verdens bedste frikadeller
Et lille twist med lidt kryddersmør og persille…
Nem og lækker opskrift på verdens bedste frikadeller
En perfekt platte…

Nu ved jeg, at der er mange flere tips til at lave frikadeller, nogen putter danskvand i, andre undlader helt krydderi, nogle bager dem i ovnen og andre noget helt fjerde. Derfor vil rigtig gerne høre dig, hvad du mener er det vigtigste når dine dunser skal laves?

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar

Vurdér opskrift