Denne artikel indeholder reklamelinks
Idag i Monopolet: Mad Mikkel som snakker om østers! Allerede nu tænker du et eller andet? Er du selv fan, og hvad med dine børn? Må de smage den lille delikatesse, som bogstaveligt talt deler vandene når det kommer til smag, som Mikkel skriver, at det er “love” eller “hate”. Mikkel lærer dig hvordan du super nemt bliver en ægte gourmet med østers – og ja, du kan snildt dele dine østers med ungerne – sådan Mikkel – velkommen til – take us away!
Hvis der virkelig er noget, der kan skille de gastronomiske vande, så er det vores forhold til østers. Nogen kan nærmest ikke få nok af denne havfriske delikatesse, mens andre ikke kan forstille sig noget meget værre, end at skulle slubre dette slimede bløddyr i sig!
Find de bedste østers og alt i fisk hos Kystfisken.
Men hvad enten du allerede har kastet din dybtfølte kærlighed på østers, er en nysgerrig nybegynder eller stadig har alle smagsparader helt oppe, så får du her en række nyttige tips og opskrifter. Input der som minimum kan skabe lækker fornyet inspiration i din madlavning, og som med garanti vil ændre dit forhold til østers i en positiv retning. For med det rette tilbehør eller den rigtige tilberedning er østers fuldkommen geniale!
Find de bedste østers og alt i fisk hos Kystfisken.
Danmarks nationalret
Danmarks nationalret burde i min verden være østers – Vi har historisk set nærmest bygget vores samfund op fra bunden på østers. Helt tilbage fra stenalderen har den nemlig været på menuen og en helt nødvendig og elsket energikilde. Langt længere fremme i historien var Kong Frederik d. 2. f.eks. så vild med østers, at han krævede eneret på alt østersfiskeri i danske farvande og en overtrædelse heraf medførte dødsstraf!
Men tiden har ændret sig, og i dag bliver langt størstedelen af vores østers eksporteret til udlandet. I andre lande ved de nemlig godt, at vi har nogle af verdens bedste østers heroppe mod nord. Det er desværre bare gået vores egne næser forbi.
Østersinvasion – Æd løs!
Samtidig er der lige nu store problemer med at håndtere kæmpe kolonier af den invasive stillehavsøsters -især i Vadehavet. Den har bredt sig med lynets hast og truer overlevelsen af mange af vores andre havdyr. Og der findes lige nu nærmest kun en måde at bekæmpe denne østers på – SPIS DEN!!!
Så her kommer mit bud på, hvordan vi bedst overvinder de mange østers, og hvordan du samtidig kan overvinde din skepsis for at spise en af de ældste og fineste danske delikatteser. Og hvis du forresten går op i, at vi skal spise mindre kød og gøre noget mere for madens aftryk på klimaet, så kan du med mere end god samvittighed gnaske løs af østers. Den er sammen med f.eks. blåmuslinger en super bæredygtig og sund spise.
Børn, snotklat og østers
Og husk nu at tage børnene med i køkkenet og lad dem deltage i kokkeriet – Det er første vigtige skridt i forhold til at give dem lyst til at smage! Det er som jeg har beskrevet i tidligere indlæg om i barndommen at vores smagsløg er mest modtagelige for nye indtryk, og samtidig her vores fremtidige smagspræferencer bliver formet. Desuden er det da ultra-cool, at kunne sige: ”Ja ja, selvfølgelig spiser mit barn østers” – Så er den kræsenhedssnak lynhurtig lagt ned 🙂
Samtidig er jeg helt sikker på, at østers igen bliver en mere naturlig del af vores madlavning i Danmark. Så vi kan lige så godt komme i gang! Udfordringen for mange er jo egentlig ikke selve smagen – men det er oftest udseendet og senere konsistensen på denne lidt mærkværdige grålige ”snotklat”, der får os til at trække følehornene tilbage. Men det er heldigvis noget, som man nemt kan ændre på.
Elsker eller hader du østers?