Vi er i en lige uge og det skal handle om smag. Du har sikkert lagt mærke til, at der er bandeord i overskriften, og det på trods af, at der er børn tilstede. Mikkel Wejdemann – eller “Mad Mikkel” har skrevet en spændende artikel om smag, madglæde og 3 hacks til kræsenhed, som jeg afgjort kommer til at bruge sammen med mine små tre tøser – velkommen til Mikkel…
Høj på smag
Kan man være afhængig af jagten på nye smagsoplevelser? I min verden, ja! Jeg kan ikke få nok af at udforske og dykke ned i alle afkroge af maden og måltidernes muligheder. Og er der noget jeg samtidig brænder for, så er det at sprede budskabet og dele ud af egen madglæde og de fantastiske oplevelser, der ligger gemt overalt i den gastronomiske verden.
I dagligdagen kan jeg blive total høj, når det lykkes at rykke en god kammerats eller et familiemedlems smagspræferencer og kulinariske horisont. Hjælpe dem skridtet væk fra bedst at foretrække pulver-bearnaisen over den hjemmelavede eller give dem den første oplevelse af, at blæksprutter er langt mere end smagsløst viskelæder forklædt i friture. Endnu bedre er det, hvis der er samme succes på børnefronten, hvad enten det er gennem mine skoleprojekter eller til middag hjemme hos børnefamilier.
Bland dig udenom
Som ”ikke-forældre” kan det til tider være svært at blande sig i debatten omkring kræsne børn – og hvordan skaber man overhovedet lyst til at smage og ikke mindst får indoktrineret (i ordets mest positive forstand) ”madmod” hos børn og unge mennesker?
Spørgsmålet kunne for den sags skyld også gælde for os voksne. Hvordan får man overbevist sine knap så gastronomisk eksperimenterende og smagsnysgerrige venner og familie om, at de snyder sig selv i uhørt stor grad, når de af den ene eller anden årsag springer forskellige delikatesser over, eller f.eks. stadig ikke spiser svampe fordi de som børn oplevede konsistensen som ulækker! – og desuden stadig konkluderer: ’Jeg kan ikke lide svampe!’ – på baggrund af kun at have smagt én slags.
Madglæde og smagelyst
Jeg er slet ikke i tvivl om, at de største obstruktioner imod at skrue op for fuld blæs på nysgerrigheds-volumen på vores smagsløg bliver grundlagt i barndommen. Hvis du som barn aldrig oplever glæden ved maden og måltidet fra dine omgivelser er sandsynligheden for, at du heller aldrig finder den glæde senere i livet væsentlig forhøjet – Og det er da synd! Heldigvis gør det modsatte sig også gældende – Så det her indlæg er et slag for at sprede mest muligt madglæde og smagelyst blandt især den unge generation.
3 mad-hacks mod kræsenhed
Jeg har ikke en fuldstændig facitliste til, hvordan det gøres netop for dit barn. Men her er alligevel 3 hacks, jeg gennem mit arbejde med hundredvis af skolebørn ved virker, hvis du har lyst til at gøre dine unger mere madglade og smagsmodige! Og samtidig slipper du forhåbentlig for i fremtiden at sidde med den frustrerende indre stemme, der skriger ”Smag nu, for helvede!”, når dit barn konstant afviser den mad, du kæmper med at servere for dem.
- Involver dem mest muligt i hele processen omkring måltidet – Et sted at starte kunne være at tage dem med til fiskehandleren (eller endnu bedre selve fisketuren), supermarkedet, den lokale eksotiske grønthandler osv. Lad dem se hvor tingene kommer fra – Lav f.eks en leg ud af, at de må/skal vælge en ny ”ukendt” grøntsag eller frugt, når de er med ude at handle. Noget som I sammen skal hjem og undersøge og smage på.
- Snak om maden og smagen! Du er naturligvis 100 % rollemodel i køkkenet og ved middagsbordet, og det ansvar forpligter. Hvis du hygger dig og prioriterer god tid til både madlavning og måltidet, så er der også stor sandsynlighed for at dine børn får lyst til at deltage aktivt i begge dele. Her åbner der sig super mulighed for at begynde at snakke smag, råvarer, konsistens, duft osv. Hvad med at lade ungerne dufte til jeres krydderi-udvalg og efterfølgende lade dem smage maden til? Gør dig umage med at sætte ord på smagen og oplevelsen af den mad du godt kan lide, når I spiser mad sammen. Også selvom det kun er dig, der spiser maden – Din egen madglæde kommer på sigt til at vække nysgerrighed og lyst til flere smagsoplevelser i dine børn.
- Tålmodighed! Rom blev som bekendt ikke bygget på én dag, og en god fond kan ikke laves på 5 minutter. Det samme gør sig gældende for dit barns madvaner. Forskning viser også, at børn skal prøvesmage nye råvarer eller retter 10-12 gange, før de har vænnet sig til smagen og er helt trygge ved at sætte tænderne i den nye mad. Lad derfor aldrig det første ”ADDD…!” – eller ”ADDD” #17 – slå dig ud. Brug det i stedet som udgangspunkt for en dialog omkring smag – Hvorfor kan du ikke lide det? Er det for surt, stærkt, blødt, fedtet eller…? Lad dem ikke slippe afsted med blot at sige f.eks. ”Det er mega ulækkert” eller ”Bare fordi…”. Så må der spørges endnu mere ind. Overvej eventuelt også om du kan tilberede eller præsentere dét, du gerne vil have dit barn til at spise, på en anden måde, hvis det ikke fungerer de første gange.
Real life
En lille sjov historie fra det virkelige liv, som tydeligt fortæller hvor lidt der nogle gange skal til for at ændre børns oplevelse af en ret, er fra et projekt, jeg lavede på en skole i Aarhus. Her kunne kantinelederen på ingen måde få eleverne til at købe sine ellers udmærkede fiskefrikadeller. De blev serveret helt klassisk på en pølsebakke med lidt rugbrødstrekanter og remo. Konklusionen i køkkenet blev naturligvis hurtigt, at eleverne åbenbart ikke kunne lide fiskefrikadeller. Men så prøvede vi et helt simpelt lille trick – Nu stegte vi dem i lidt mindre størrelse og satte dem i stedet på træsspyd med 3 deller på hver. Fiskedeller på spyd – og BANG så var der udsolgt! Ungerne var fuldstændig vilde med dem, og jeg tør vædde på, at du vil kunne lave samme type ændringer derhjemme med succes.
Gastronomiske eventyr
Jeg havde egentlig forstillet mig at mit første indlæg ville komme til at handle om min store passion for vilde gastronomiske eventyr og min altid umættelige lyst til at smage på hele verden! Det må vente til en af de ulige uger – og så alligevel. Ved nærmere eftertanke er det sgu da lidt af et eventyr at have ansvaret for udviklingen af børns madvaner og fremtidige smagsløg. Respekt og god smagsrejse til alle jer med børn i køkkenet – Giv den fuld gas og husk altid masser af smag!
De bedste hilsner Mikkel Wejdemann – Aka Mad Mikkel
1 Comment
Pingback: Østerstema: Hvad siger du til østers - Love or hate?